Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1504110" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak smażyć bliny?</strong></p><p>(idealne na duże i małe okazje, zawsze uroczyste)</p><p>Przepis na bliny jest niezwykle prosty i nie ma w nim żadnych pułapek kulinarnych. Przygotowanie drożdżowego ciasta zajmuje pół godziny. Towarzyszącym blinom ingrediencji - jeśli ma być ich wiele - także 30 minut. Trzeba jednak zarezerwować dodatkową godzinę oczekiwania, aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do smażenia.</p><p>Jedna ważna rada: ciasto musi być trochę bardziej gęste niż na naleśniki. Mąkę gryczaną kupuje się bez trudu w każdym sklepie ze zdrową żywnością. </p><p></p><p><strong>Co do blinów ?</strong></p><p><strong></strong>1. Kawior i pokrojona na ósemki cytryna</p><p>2. Pokrojony w drobną kostkę lub paseczki wędzony łosoś i cytryna<strong></strong></p><p><strong></strong>3. Kwaśna, ubita ze szczyptą soli, śmietana. Lub śmietana przyprawiona szczypiorkiem, koperkiem, kaparami, zielonym pieprzem</p><p>4. Stopione świeże masło</p><p>5. Posiekane drobno solone śledzie lub sałatka sledziowa przyrządzona z matiasów, zblanszowanej cebuli, soli,pieprzu i odrobiny octu</p><p>6. Posiekana drobno surowa cebula, zblanszowana (1 minuta) w osolonej i oisłodzonej wodzie</p><p>7. Filety anchois, wędzony pikling, pstrąg węgorz, sieja</p><p>8. Gotowane krewetki</p><p>9. Sól i pieprz</p><p>10. Bliny (cieńsze) podaje się także na słodko (wtedy do herbaty) ze śmietaną lekko przypudrowaną cukrem, konfiturami i świeżymi owocami.</p><p></p><p><strong>Jak jada się bliny?</strong></p><p><strong></strong>Jeśli są małe, kładzie się jeden blin na talerz, rozsmarowuje na wierzchu łyżeczkę kawioru, skrapia cytryną, polewa stopionym masłem, następnie posypuje szczypiorem lub cebulą i polewa śmietaną.</p><p>Duże i trochę cieńsze dekoruje się na talerzu, składa jak naleśnik i zjada nożem i widelcem.</p><p>Podając na stół bliny, układa się je na półmisku, a wszystkie dodatki podaje w oddzielnym</p><p> naczyniu. Kawior koniecznie w szklanym lub kryształowym naczyniu (najlepiej umieszczonym w większym naczyniu z pokruszonym lodem - są w sklepach z porcelaną i szkłem, kosztują niewiele), które uwypukla jego strukturę i barwę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1504110, member: 10341"] [B]Jak smażyć bliny?[/B] (idealne na duże i małe okazje, zawsze uroczyste) Przepis na bliny jest niezwykle prosty i nie ma w nim żadnych pułapek kulinarnych. Przygotowanie drożdżowego ciasta zajmuje pół godziny. Towarzyszącym blinom ingrediencji - jeśli ma być ich wiele - także 30 minut. Trzeba jednak zarezerwować dodatkową godzinę oczekiwania, aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do smażenia. Jedna ważna rada: ciasto musi być trochę bardziej gęste niż na naleśniki. Mąkę gryczaną kupuje się bez trudu w każdym sklepie ze zdrową żywnością. [B]Co do blinów ? [/B]1. Kawior i pokrojona na ósemki cytryna 2. Pokrojony w drobną kostkę lub paseczki wędzony łosoś i cytryna[B] [/B]3. Kwaśna, ubita ze szczyptą soli, śmietana. Lub śmietana przyprawiona szczypiorkiem, koperkiem, kaparami, zielonym pieprzem 4. Stopione świeże masło 5. Posiekane drobno solone śledzie lub sałatka sledziowa przyrządzona z matiasów, zblanszowanej cebuli, soli,pieprzu i odrobiny octu 6. Posiekana drobno surowa cebula, zblanszowana (1 minuta) w osolonej i oisłodzonej wodzie 7. Filety anchois, wędzony pikling, pstrąg węgorz, sieja 8. Gotowane krewetki 9. Sól i pieprz 10. Bliny (cieńsze) podaje się także na słodko (wtedy do herbaty) ze śmietaną lekko przypudrowaną cukrem, konfiturami i świeżymi owocami. [B]Jak jada się bliny? [/B]Jeśli są małe, kładzie się jeden blin na talerz, rozsmarowuje na wierzchu łyżeczkę kawioru, skrapia cytryną, polewa stopionym masłem, następnie posypuje szczypiorem lub cebulą i polewa śmietaną. Duże i trochę cieńsze dekoruje się na talerzu, składa jak naleśnik i zjada nożem i widelcem. Podając na stół bliny, układa się je na półmisku, a wszystkie dodatki podaje w oddzielnym naczyniu. Kawior koniecznie w szklanym lub kryształowym naczyniu (najlepiej umieszczonym w większym naczyniu z pokruszonym lodem - są w sklepach z porcelaną i szkłem, kosztują niewiele), które uwypukla jego strukturę i barwę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom