Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1510082" data-attributes="member: 10341"><p>Odkryłam arcyciekawy artykuł o kuchni polskiej w dawnych czasach. Może bardziej pasowałby do kuchyni prababci Małej_Mi, ale zaryzykuję umieszczenie go tutaj, bo w końcu to też było gotowanie i jedzenie. A to tylko próbka tego, co tam jest zawarte.<strong></strong></p><p> <strong>Dawna kuchnia polska</strong> opierała się na prostych potrawach wytwarzanych z płodów rolnych (<a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Proso" target="_blank">proso</a>, <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BByto" target="_blank">żyto</a>, <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica" target="_blank">pszenica</a>), <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99so" target="_blank">mięsa</a> zwierząt dzikich i hodowlanych oraz <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Owoc" target="_blank">owoców</a>, <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Zio%C5%82a" target="_blank">ziół</a> i <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyprawa" target="_blank">przypraw</a> uzyskiwanych drogą <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbieractwo" target="_blank">zbieractwa</a>. Znana była przede wszystkim z obfitego wykorzystania <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_kuchenna" target="_blank">soli</a> i stałej obecności <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza" target="_blank">kasz</a>. Cechowała ją wysoka <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Warto%C5%9B%C4%87_energetyczna" target="_blank">kaloryczność</a> dań i spożycie <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo" target="_blank">piwa</a> i <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d_pitny" target="_blank">miodu pitnego</a> jako podstawowych napojów, w odróżnieniu od rozpowszechnionego w południowej i zachodniej Europie <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Wino" target="_blank">wina</a>.</p><p> Różnice względem kuchni innych narodów słowiańskich były niewielkie i wynikały głównie z dostępności poszczególnych rodzajów żywności. Ze względu na brak bezpośrednich źródeł historię kulinarną od czasów przedpiastowskich do XVIII wieku bada się na podstawie przekazów rodzimych kronikarzy i zagranicznych podróżników, analiz porównawczych z innymi krajami regionu i lepiej poznanych zwyczajów żywieniowych kolejnych epok.</p><p> Nie ja jestem autorką tego artykułu, więc dalej czytajcie <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska_w_dawnych_czasach" target="_blank">tutaj</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1510082, member: 10341"] Odkryłam arcyciekawy artykuł o kuchni polskiej w dawnych czasach. Może bardziej pasowałby do kuchyni prababci Małej_Mi, ale zaryzykuję umieszczenie go tutaj, bo w końcu to też było gotowanie i jedzenie. A to tylko próbka tego, co tam jest zawarte.[B] Dawna kuchnia polska[/B] opierała się na prostych potrawach wytwarzanych z płodów rolnych ([URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Proso"]proso[/URL], [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BByto"]żyto[/URL], [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica"]pszenica[/URL]), [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99so"]mięsa[/URL] zwierząt dzikich i hodowlanych oraz [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Owoc"]owoców[/URL], [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Zio%C5%82a"]ziół[/URL] i [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyprawa"]przypraw[/URL] uzyskiwanych drogą [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbieractwo"]zbieractwa[/URL]. Znana była przede wszystkim z obfitego wykorzystania [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3l_kuchenna"]soli[/URL] i stałej obecności [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza"]kasz[/URL]. Cechowała ją wysoka [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Warto%C5%9B%C4%87_energetyczna"]kaloryczność[/URL] dań i spożycie [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo"]piwa[/URL] i [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d_pitny"]miodu pitnego[/URL] jako podstawowych napojów, w odróżnieniu od rozpowszechnionego w południowej i zachodniej Europie [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Wino"]wina[/URL]. Różnice względem kuchni innych narodów słowiańskich były niewielkie i wynikały głównie z dostępności poszczególnych rodzajów żywności. Ze względu na brak bezpośrednich źródeł historię kulinarną od czasów przedpiastowskich do XVIII wieku bada się na podstawie przekazów rodzimych kronikarzy i zagranicznych podróżników, analiz porównawczych z innymi krajami regionu i lepiej poznanych zwyczajów żywieniowych kolejnych epok. Nie ja jestem autorką tego artykułu, więc dalej czytajcie [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_polska_w_dawnych_czasach"]tutaj[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom