Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1513607" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Święta Wielkanocne</strong></p><p><strong></strong></p><p><span style="font-size: 26px">Wiele z pięknych polskich tradycji odeszło w zapomnienie. Święta Wielkanocne są dobrym czasem, by przypomnieć o najciekawszych z nich</span>.<em> Święcone</em> oznacza również uroczyste śniadanie <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkanoc" target="_blank">wielkanocne</a>. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgajacą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. </p><p>Polecam <a href="http://czarownie.blox.pl/2013/03/Wielkanocne-przepisy.html" target="_blank">tutaj</a> paradę wielkanocnych bab.</p><p>Ponoć nazwę nadał im Stanisław Leszczyński, rozmiłowany w przygodach bohatera &#8222;Baśni z 1001 nocy&#8221;, Ali Baby. Kiedy wyjechał z Polski, zabrał ze sobą skomplikowane receptury i uczył francuskich kucharzy sztuki wypiekania muślinowych wysokich ciast. Z umiarkowanym powodzeniem, co przyzna obiektywny znawca przedmiotu. Pozbawione odpowiednich ilości jaj i masła, przypominają raczej wyroby biszkoptowe. Polska baba drożdżowa pozostała niedoścignionym wzorem i w każdej szanującej się książce kucharskiej figuruje jako wybitna ozdoba wielkanocnego stołu.</p><p>Ta najwspanialsza powinna być &#8222;wysoka na łokieć&#8221; i lekka jak puch, mimo bogactwa ingrediencji, które trzeba zużyć do jej przygotowania. W zależności od gatunku ciasta wypiekano niegdyś baby parzone i petynetowe, inaczej zwane muślinowymi z powodu idealnej wielkości dziurek. Wielce ceniono baby &#8222;rodzenkowe&#8221; i &#8222;podolskie&#8221;, nadzwyczaj soczyste i bogate. Były jeszcze baby &#8222;polskie&#8221;, &#8222;warszawskie&#8221;, &#8222;miarowe&#8221;, &#8222;koronkowe&#8221;, itp.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1513607, member: 10341"] [B]Święta Wielkanocne [/B] [SIZE=12]Wiele z pięknych polskich tradycji odeszło w zapomnienie. Święta Wielkanocne są dobrym czasem, by przypomnieć o najciekawszych z nich[/SIZE].[I] Święcone[/I] oznacza również uroczyste śniadanie [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkanoc"]wielkanocne[/URL]. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgajacą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. Polecam [URL="http://czarownie.blox.pl/2013/03/Wielkanocne-przepisy.html"]tutaj[/URL] paradę wielkanocnych bab. Ponoć nazwę nadał im Stanisław Leszczyński, rozmiłowany w przygodach bohatera „Baśni z 1001 nocy”, Ali Baby. Kiedy wyjechał z Polski, zabrał ze sobą skomplikowane receptury i uczył francuskich kucharzy sztuki wypiekania muślinowych wysokich ciast. Z umiarkowanym powodzeniem, co przyzna obiektywny znawca przedmiotu. Pozbawione odpowiednich ilości jaj i masła, przypominają raczej wyroby biszkoptowe. Polska baba drożdżowa pozostała niedoścignionym wzorem i w każdej szanującej się książce kucharskiej figuruje jako wybitna ozdoba wielkanocnego stołu. Ta najwspanialsza powinna być „wysoka na łokieć” i lekka jak puch, mimo bogactwa ingrediencji, które trzeba zużyć do jej przygotowania. W zależności od gatunku ciasta wypiekano niegdyś baby parzone i petynetowe, inaczej zwane muślinowymi z powodu idealnej wielkości dziurek. Wielce ceniono baby „rodzenkowe” i „podolskie”, nadzwyczaj soczyste i bogate. Były jeszcze baby „polskie”, „warszawskie”, „miarowe”, „koronkowe”, itp. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom