Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1514420" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Do obyczajów i dań świątecznych jeszcze wrócimy, zwłaszcza w odpowiednich działach, natomiast dzisiaj chciałam przypomnieć temat z 2010 roku o czosnku niedżwiedzim. Rozgorzała wtedy nawet na ten temat dyskusja, więc przypomnienie będzie dosyć krótkie. Natomiast dla zainteresowanych, chciałam zamieścić ciekawy przepis.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <strong>CZOSNEK NIEDŹWIEDZI</strong></p><p> To prawdziwy cud natury, pierwsza w zupełności naturalna nowalijka, która pojawia się już w marcu. Najszybciej zauważymy ją nad rzekami i strumieniami, w dobrze naświetlonych miejscach. Lubi też jasne lasy bukowe, o lekko podmokłej strukturze. Powszechnie występuje na południu Polski, w terenach górzystych i w dolinach </p><p> Czosnek niedźwiedzi był od niepamiętnych czasów, powszechnie spożywany w okresie przednówka w naszej strefie klimatycznej. Od wieków traktowany jak antidotum na różne dolegliwości oraz prawdziwa bomba witaminowa. Mając wiele właściwości odżywczych podobnych do czosnku, uznawany był jako wyjątkowo skuteczny lek przeciwko przeziębieniom. </p><p> W zależności od średnich temperatur, w okresie wczesnej wiosny, w drugiej połowie kwietnia osiąga pełną dojrzałość. W szybkim czasie traci swoje właściwości smakowe, liść czosnku zaczyna matowieć, stając się łykowaty. Kwitnie końcem kwietnia i na początku maja. W ciepłe dni wiosenne wyzwala charakterystyczny zapach czosnku. U naszych niemieckich sąsiadów, w Austrii oraz Szwajcarii cieszy się obecnie niezwykłą popularnością. Opisywany w XX wieku przez wielu niemieckich lekarzy oraz zielarzy, jako jedna z najzdrowszych roślin leczniczych na świecie. Wyparty, podobnie jak i u nas, przez leki syntetyczne. Prawdziwy renesans nastąpił w latach 90-tych XX wieku. W roku 1992 czosnek niedźwiedzi ogłoszony został rośliną roku, ze względu na niezliczone zalety lecznicze.</p><p><strong>Czosnek kiszony</strong></p><p>- 30 - 50 dkg liści czosnku niedżwiedziego</p><p>- 2 łyżeczki soli</p><p>- ew. przyprawy do kiszenia, np.kawałek korzenia chrzanu, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego</p><p></p><p>Czosnek niedżwiedzi można kisić jak ogórki. Liście wraz z ogonkami, zebrane w kwietniu, myjemy i układamy dość ciasno w litrowych słoikach, co jakiś czas przesypując je solą potrzebujemy około 2 łyżeczek soli na litrowy słoik) i ewentualnie dodając przyprawy. Powyżej warstwy liścia w słoiku pozostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni. Zalewamy gorącą wodą, starając się, aby ze słoika &quot;uciekło&quot; jak najwięcej powietrza. </p><p>Liście lekko ubijamy, aby usunąć resztę powietrza. Słoiki zakręcamy i umieszczamy w zacisznym zakątku domu, najlepiej dość chłodnym. Po 2 tygodniach czosnek będzie już ukiszony. Można go przechowywać miesiącami. Dobrze ułożone liście będą miały niezwykle silny smak i zapach i zapach, zbliżony do czosnku i do kiszonych ogórków. Kiszone liście niedżwiedziego czosnku podajemy (w niedużych ilościach) jako przystawkę do drugiego dania. Smak robi się łagodniejszy po ugotowaniu, świetnie smakują w zupach i bigosach.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &quot;Kuchnia&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1514420, member: 10341"] [SIZE=12]Do obyczajów i dań świątecznych jeszcze wrócimy, zwłaszcza w odpowiednich działach, natomiast dzisiaj chciałam przypomnieć temat z 2010 roku o czosnku niedżwiedzim. Rozgorzała wtedy nawet na ten temat dyskusja, więc przypomnienie będzie dosyć krótkie. Natomiast dla zainteresowanych, chciałam zamieścić ciekawy przepis. [/SIZE] [B]CZOSNEK NIEDŹWIEDZI[/B] To prawdziwy cud natury, pierwsza w zupełności naturalna nowalijka, która pojawia się już w marcu. Najszybciej zauważymy ją nad rzekami i strumieniami, w dobrze naświetlonych miejscach. Lubi też jasne lasy bukowe, o lekko podmokłej strukturze. Powszechnie występuje na południu Polski, w terenach górzystych i w dolinach Czosnek niedźwiedzi był od niepamiętnych czasów, powszechnie spożywany w okresie przednówka w naszej strefie klimatycznej. Od wieków traktowany jak antidotum na różne dolegliwości oraz prawdziwa bomba witaminowa. Mając wiele właściwości odżywczych podobnych do czosnku, uznawany był jako wyjątkowo skuteczny lek przeciwko przeziębieniom. W zależności od średnich temperatur, w okresie wczesnej wiosny, w drugiej połowie kwietnia osiąga pełną dojrzałość. W szybkim czasie traci swoje właściwości smakowe, liść czosnku zaczyna matowieć, stając się łykowaty. Kwitnie końcem kwietnia i na początku maja. W ciepłe dni wiosenne wyzwala charakterystyczny zapach czosnku. U naszych niemieckich sąsiadów, w Austrii oraz Szwajcarii cieszy się obecnie niezwykłą popularnością. Opisywany w XX wieku przez wielu niemieckich lekarzy oraz zielarzy, jako jedna z najzdrowszych roślin leczniczych na świecie. Wyparty, podobnie jak i u nas, przez leki syntetyczne. Prawdziwy renesans nastąpił w latach 90-tych XX wieku. W roku 1992 czosnek niedźwiedzi ogłoszony został rośliną roku, ze względu na niezliczone zalety lecznicze. [B]Czosnek kiszony[/B] - 30 - 50 dkg liści czosnku niedżwiedziego - 2 łyżeczki soli - ew. przyprawy do kiszenia, np.kawałek korzenia chrzanu, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego Czosnek niedżwiedzi można kisić jak ogórki. Liście wraz z ogonkami, zebrane w kwietniu, myjemy i układamy dość ciasno w litrowych słoikach, co jakiś czas przesypując je solą potrzebujemy około 2 łyżeczek soli na litrowy słoik) i ewentualnie dodając przyprawy. Powyżej warstwy liścia w słoiku pozostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni. Zalewamy gorącą wodą, starając się, aby ze słoika "uciekło" jak najwięcej powietrza. Liście lekko ubijamy, aby usunąć resztę powietrza. Słoiki zakręcamy i umieszczamy w zacisznym zakątku domu, najlepiej dość chłodnym. Po 2 tygodniach czosnek będzie już ukiszony. Można go przechowywać miesiącami. Dobrze ułożone liście będą miały niezwykle silny smak i zapach i zapach, zbliżony do czosnku i do kiszonych ogórków. Kiszone liście niedżwiedziego czosnku podajemy (w niedużych ilościach) jako przystawkę do drugiego dania. Smak robi się łagodniejszy po ugotowaniu, świetnie smakują w zupach i bigosach. Żródło: miesięcznik "Kuchnia" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom