Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1514668" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Najlepsze jajka na twardo</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>* Świeże jednodniowe jajko średniej wielkości waży około 50 g. Z każdym dniem staje się coraz cięższe i mniej smaczne. Najlepsze są małe jajka od młodych niosek i nie &quot;starsze&quot; niż dwutygodniowe.</p><p></p><p>* Zanurz surowe jajko w zimnej wodzie. Jeśli leży na dnie jest świeże. Gdy unosi się jednym końcem do góry, było przetrzymywane przez kilka tygodni. Można je zużyć do pieczenia. Jajko, które wynurza się z wody bodaj częściowo - należy wyrzucić.</p><p></p><p>* Wyjęte z lodówki zimne jajka szybko pękają w czasie gotowania. Należy poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową i włożyć je wtedy do wrzącej wody.</p><p></p><p>*Jajka na twardo gotuje się 10 - 11 minut (zależnie od wielkości) wyjmuje z wrzątku i zanurza natychmiast w zimnej wodzie. Jeśli gotują się dłużej, żółtko nabiera trochę rogowatej, elastycznej i nieprzyjemnej w smaku konsystencji.</p><p></p><p>*Najłatwiej zdejmuje się skorupkę pod strumieniem zimnej wody płynącej z kranu. Niektórzy wsypują trochę soli do wody, w której gotują się jajka, ale nie ma uzasadnienia dla tego zabiegu.</p><p></p><p>*Jak bez trudu przekroić ugotowane jajka na pół Żółtko nie będzie przyklejać się do noża, gdy jego ostrze zanurzymy na chwilę we wrzącej wodzie.</p><p></p><p>* Ugotowane jajka trzeba niemal natychmiast faszerować, bo wokół żółtka tworzy się ciemna obwódka. Nadziane mogą być przechowywane w lodówce przez kilka godzin.</p><p></p><p>Żródło: Smaki i aromaty</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1514668, member: 10341"] [B]Najlepsze jajka na twardo [/B]* Świeże[B] [/B]jednodniowe jajko średniej wielkości waży około 50 g. Z każdym dniem staje się coraz cięższe i mniej smaczne. Najlepsze są małe jajka od młodych niosek i nie "starsze" niż dwutygodniowe. * Zanurz surowe jajko w zimnej wodzie. Jeśli leży na dnie jest świeże. Gdy unosi się jednym końcem do góry, było przetrzymywane przez kilka tygodni. Można je zużyć do pieczenia. Jajko, które wynurza się z wody bodaj częściowo - należy wyrzucić. * Wyjęte z lodówki zimne jajka szybko pękają w czasie gotowania. Należy poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową i włożyć je wtedy do wrzącej wody. *Jajka na twardo gotuje się 10 - 11 minut (zależnie od wielkości) wyjmuje z wrzątku i zanurza natychmiast w zimnej wodzie. Jeśli gotują się dłużej, żółtko nabiera trochę rogowatej, elastycznej i nieprzyjemnej w smaku konsystencji. *Najłatwiej zdejmuje się skorupkę pod strumieniem zimnej wody płynącej z kranu. Niektórzy wsypują trochę soli do wody, w której gotują się jajka, ale nie ma uzasadnienia dla tego zabiegu. *Jak bez trudu przekroić ugotowane jajka na pół Żółtko nie będzie przyklejać się do noża, gdy jego ostrze zanurzymy na chwilę we wrzącej wodzie. * Ugotowane jajka trzeba niemal natychmiast faszerować, bo wokół żółtka tworzy się ciemna obwódka. Nadziane mogą być przechowywane w lodówce przez kilka godzin. Żródło: Smaki i aromaty [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom