Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1515134" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak jeść jajko ?</strong></p><p><strong></strong>(na miękko)</p><p></p><p>Przedwojenne kompendia &quot;światowych obyczajów&quot; ostrzegały; niewłaściwy sposób jedzenia jajek na miękko, od razu zdradza człowieka spoza towarzystwa. Jajko na miękko papierkiem lakmusowym wytwornych manier? Okazuje się, że tę prostą czynność do dzisiaj regulują poradniki savoir vivr,u Larousse. (Przepraszam, ale nie mogę znależć na klawiaturze odpowiednich znaków i muszę pominąć część oryginalnych nazw). W Paryżu w 1906 roku kategorycznie stwierdzano:</p><p>&quot;Podczas uroczystych obiadów nie podaje się jajek, chyba że sposób przyrządzania umożliwia ich łatwe spożycie. Jajka na miękko należą do codziennego, domowego menu i wypada wiedzieć jak należy je jeść. Podaje się je w kieliszku do jaj, otulone serwetką, by nie ostygły. Czubek skorupy usuwa się końcem łyżeczki, lub <nożyczkami do jaj>, ale nie nożem. Nie należy wyjmować jajka z kieliszka nawet po to, by dokładnie opróżnić skorupkę. Po zjedzeniu, skorupkę jajka powinno się skruszyć, aby się nie potoczyła, lub - jak głosi rzymska legenda - aby nie zamieszkały w niej złowrogie moce&quot;. </p><p>Właśnie zmiażdżenie (na talerzyku) skorupki, było owym sprawdzianem znajomości dobrych manier (i jak widać jest do dzisiaj), z tym, że dopuszcza się możliwość ścinania czubka nożykiem deserowym, jesli w domu nie było specjalnych nożyczek do jajek na miękko.</p><p></p><p>Żródło: Smaki i aromaty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1515134, member: 10341"] [B]Jak jeść jajko ? [/B](na miękko) Przedwojenne kompendia "światowych obyczajów" ostrzegały; niewłaściwy sposób jedzenia jajek na miękko, od razu zdradza człowieka spoza towarzystwa. Jajko na miękko papierkiem lakmusowym wytwornych manier? Okazuje się, że tę prostą czynność do dzisiaj regulują poradniki savoir vivr,u Larousse. (Przepraszam, ale nie mogę znależć na klawiaturze odpowiednich znaków i muszę pominąć część oryginalnych nazw). W Paryżu w 1906 roku kategorycznie stwierdzano: "Podczas uroczystych obiadów nie podaje się jajek, chyba że sposób przyrządzania umożliwia ich łatwe spożycie. Jajka na miękko należą do codziennego, domowego menu i wypada wiedzieć jak należy je jeść. Podaje się je w kieliszku do jaj, otulone serwetką, by nie ostygły. Czubek skorupy usuwa się końcem łyżeczki, lub <nożyczkami do jaj>, ale nie nożem. Nie należy wyjmować jajka z kieliszka nawet po to, by dokładnie opróżnić skorupkę. Po zjedzeniu, skorupkę jajka powinno się skruszyć, aby się nie potoczyła, lub - jak głosi rzymska legenda - aby nie zamieszkały w niej złowrogie moce". Właśnie zmiażdżenie (na talerzyku) skorupki, było owym sprawdzianem znajomości dobrych manier (i jak widać jest do dzisiaj), z tym, że dopuszcza się możliwość ścinania czubka nożykiem deserowym, jesli w domu nie było specjalnych nożyczek do jajek na miękko. Żródło: Smaki i aromaty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom