Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1515512" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Świąteczne tarcie chrzanu</strong></p><p></p><p> Uczony franciszkanin ks. Newarami w &#8222;Ozdobach kościoła katolickiego&#8221; (1793) tak tłumaczy obecność chrzanu w święconym. &#8222;W Polsce święcą chrzan na znak tego, że gorzkość męki Jezusowej tego dnia w słodycz i radość nam się zamienia&#8221;. Poświęcony stawiano na stole i zjadano z ćwiartką święconego jajka. Potem już raczono się wymyślnie przyprawionymi sosami chrzanowymi, które zresztą cenione są w wielu kuchniach świata. Wiadomo, że chrzan doskonale podkreśla smak ryb, szynek, kiełbas. Gotowaną wołowinę z sosem chrzanowym, w wielu książkach kucharskich określanym jako &#8222;słynny&#8221;, podają Francuzi, Niemcy, Anglicy.</p><p></p><p> Kupowany w sklepie jest zaledwie bladym cieniem chrzanu, który został utarty w domu.</p><p></p><p> <strong>Domowy chrzan</strong></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183; </span>2 korzenie chrzanu, dość grube, długości około 20 cm.</p><p> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183; </span>2 łyżki cukru</p><p> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183; </span>&#188; łyżeczki soli</p><p> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183; </span>5 łyżek białego octu winnego (najlepszy jabłkowy)</p><p> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183; </span>1 gożdzik;</p><p></p><p> Ostrugany korzeń chrzanu ucieramy na drobnej tarce – najlepiej na parapecie przy otwartym oknie. Po utarciu powinniśmy otrzymać 2 szklanki piekących wiórek. Przekładamy je szybko na durszlak i przepłukujemy szklanką wrzącej wody. Czekamy, aż ścieknie część soku. </p><p> Teraz gotujemy 1 szklankę wody z cukrem, gożdzikiem i solą. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z octem winnym. Chrzan przekładamy do 2 słoików, zalewamy wodą. Mieszamy i sprawdzamy, czy chrzan jest dostatecznie słodki i kwaśny. Jeśli nie, wsypujemy jeszcze nieco cukru lub wlewamy trochę octu winnego.</p><p> W takiej postaci chrzan można podawać już na stół. Ale można łączyć z wieloma smakowitymi dodatkami i tworzyć sosy do jajek, pieczeni, ryb, drobiu i pasztetów.</p><p></p><p>Żródło: Smaki i aromaty</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1515512, member: 10341"] [B]Świąteczne tarcie chrzanu[/B] Uczony franciszkanin ks. Newarami w „Ozdobach kościoła katolickiego” (1793) tak tłumaczy obecność chrzanu w święconym. „W Polsce święcą chrzan na znak tego, że gorzkość męki Jezusowej tego dnia w słodycz i radość nam się zamienia”. Poświęcony stawiano na stole i zjadano z ćwiartką święconego jajka. Potem już raczono się wymyślnie przyprawionymi sosami chrzanowymi, które zresztą cenione są w wielu kuchniach świata. Wiadomo, że chrzan doskonale podkreśla smak ryb, szynek, kiełbas. Gotowaną wołowinę z sosem chrzanowym, w wielu książkach kucharskich określanym jako „słynny”, podają Francuzi, Niemcy, Anglicy. Kupowany w sklepie jest zaledwie bladym cieniem chrzanu, który został utarty w domu. [B]Domowy chrzan[/B] [FONT=Symbol]· [/FONT]2 korzenie chrzanu, dość grube, długości około 20 cm. [FONT=Symbol]· [/FONT]2 łyżki cukru [FONT=Symbol]· [/FONT]¼ łyżeczki soli [FONT=Symbol]· [/FONT]5 łyżek białego octu winnego (najlepszy jabłkowy) [FONT=Symbol]· [/FONT]1 gożdzik; Ostrugany korzeń chrzanu ucieramy na drobnej tarce – najlepiej na parapecie przy otwartym oknie. Po utarciu powinniśmy otrzymać 2 szklanki piekących wiórek. Przekładamy je szybko na durszlak i przepłukujemy szklanką wrzącej wody. Czekamy, aż ścieknie część soku. Teraz gotujemy 1 szklankę wody z cukrem, gożdzikiem i solą. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z octem winnym. Chrzan przekładamy do 2 słoików, zalewamy wodą. Mieszamy i sprawdzamy, czy chrzan jest dostatecznie słodki i kwaśny. Jeśli nie, wsypujemy jeszcze nieco cukru lub wlewamy trochę octu winnego. W takiej postaci chrzan można podawać już na stół. Ale można łączyć z wieloma smakowitymi dodatkami i tworzyć sosy do jajek, pieczeni, ryb, drobiu i pasztetów. Żródło: Smaki i aromaty [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom