Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1517092" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-size: 26px">Słodka prawda o czekoladzie</span></strong></p><p></p><p></p><p>Kiedy przeglądałam czasopisma kulinarne, natrafiłam bodajże w &#8222;Soli i Pieprzu&#8221; na ten mało pikantny artykuł o czekoladzie. Lubią ją prawie wszyscy, zwolenników mają zarówno te bardzo słodkie, jak i bardziej wytrawne. Cudownie rozpływa się w ustach, a delektując się nią, odczuwamy niekłamaną przyjemność. O czekoladzie krąży wiele sprzecznych opinii. Jedni uważają, że jest tucząca, psuje zęby i trzeba jej unikać, inni są zdania, że należy ją jeść, bo jest zdrowa.</p><p></p><p> <strong>Gorzka, deserowa, mleczna</strong></p><p> Najwięcej walorów odżywczych ma czekolada gorzka. Najlepsza zawiera 60 – 70 % masy kakaowej. W czekoladzie deserowej jest mniej miazgi kakaowej, za to więcej cukru, a mleczna ma już tylko około 25 % masy kakaowej, o połowę więcej cukru niż gorzka, a na dodatek są w w niej cukry roślinne i sztuczne aromaty. </p><p> Zanim kupimy czekoladę mleczną z nadzieniem, warto przeczytać skład podany na opakowaniu. Lepiej się bowiem wyzbyć złudzeń, że np. w nadzieniu malinowym jest przecier z malin – zwykle zastępuje się go&#8230;. sokiem z buraków ze sztucznym aromatem malinowym.</p><p> Natomiast czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz. Nie ma więc nic wspólnego z czekoladą.</p><p></p><p> <strong>Tylko belgijska i szwajcarska ?</strong></p><p> Belgia po prostu kocha czekoladę, a niemal każde miasto szczyci się przepisami na czekoladowe łakocie. Nic dziwnego, bo w Europie pierwsze wzmianki o czekoladzie pochodzą właśnie z Belgii, i to już w XVII wieku. Dwa stulecia póżniej produkcją czekolady zajęli się Szwajcarzy. A tuż po nich Holendrzy. Mówi się, że czekolady z tych krajów są najlepsze. Jednak bardziej niż na producenta należy zwracać uwagę na ilość zawartego w czekoladzie kakao.</p><p></p><p> <strong>Na zdrowie i dobry humor</strong></p><p> Czekoladzie zarzuca się, że psuje zęby. Nie jest to prawdą, bo zębom szkodzi cukier, a nie czekolada. W kakao występują substancje bakteriobójcze, zatem czekolada wręcz sprzyja zdrowiu zębów.. Naukowcy nie zgadzają się również z opinią, że czekolada powoduje nadwagę. Co prawda ma dużo cukru i tłuszczu, ale ilość kakao w czekoladzie nie wpływa znacząco na otyłość. Chyba że będziemy jej zjadać kilogram dziennie. Czekolada jest bogata w magnez, fosfor, żelazo, wapń i inne cenne składniki. Jest w niej również błonnik regulujący pracę jelit. Obfituje w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i regulują poziom cholesterolu. 40 gramów czekolady zawiera tyle flawonoli, co lampka czerwonego wina lub dwie filiżanki zielonej herbaty. W czekoladzie znajduje się także substancja, która w mózgu przekształca się w serotoninę, hormon szczęścia. Zatem warto jeść czekoladę, nawet codziennie, ale dobrej jakości i w małych ilościach.</p><p></p><p> <strong>Warto wiedzieć</strong></p><p> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183; <strong>*</strong></span>Czekoladę należy przechowywać w temperaturze 18 – 20 st. C (nawet w upalne dni nie wolno wkładać jej do lodówki). <span style="font-family: 'Symbol'">&#183; </span></p><p> *Biały nalot na czekoladzie to skutek zbyt wysokiej temperatury otoczenia lub dużej wilgotności powietrza.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1517092, member: 10341"] [B][SIZE=14]Słodka prawda o czekoladzie[/SIZE][/B] Kiedy przeglądałam czasopisma kulinarne, natrafiłam bodajże w „Soli i Pieprzu” na ten mało pikantny artykuł o czekoladzie. Lubią ją prawie wszyscy, zwolenników mają zarówno te bardzo słodkie, jak i bardziej wytrawne. Cudownie rozpływa się w ustach, a delektując się nią, odczuwamy niekłamaną przyjemność. O czekoladzie krąży wiele sprzecznych opinii. Jedni uważają, że jest tucząca, psuje zęby i trzeba jej unikać, inni są zdania, że należy ją jeść, bo jest zdrowa. [B]Gorzka, deserowa, mleczna[/B] Najwięcej walorów odżywczych ma czekolada gorzka. Najlepsza zawiera 60 – 70 % masy kakaowej. W czekoladzie deserowej jest mniej miazgi kakaowej, za to więcej cukru, a mleczna ma już tylko około 25 % masy kakaowej, o połowę więcej cukru niż gorzka, a na dodatek są w w niej cukry roślinne i sztuczne aromaty. Zanim kupimy czekoladę mleczną z nadzieniem, warto przeczytać skład podany na opakowaniu. Lepiej się bowiem wyzbyć złudzeń, że np. w nadzieniu malinowym jest przecier z malin – zwykle zastępuje się go…. sokiem z buraków ze sztucznym aromatem malinowym. Natomiast czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz. Nie ma więc nic wspólnego z czekoladą. [B]Tylko belgijska i szwajcarska ?[/B] Belgia po prostu kocha czekoladę, a niemal każde miasto szczyci się przepisami na czekoladowe łakocie. Nic dziwnego, bo w Europie pierwsze wzmianki o czekoladzie pochodzą właśnie z Belgii, i to już w XVII wieku. Dwa stulecia póżniej produkcją czekolady zajęli się Szwajcarzy. A tuż po nich Holendrzy. Mówi się, że czekolady z tych krajów są najlepsze. Jednak bardziej niż na producenta należy zwracać uwagę na ilość zawartego w czekoladzie kakao. [B]Na zdrowie i dobry humor[/B] Czekoladzie zarzuca się, że psuje zęby. Nie jest to prawdą, bo zębom szkodzi cukier, a nie czekolada. W kakao występują substancje bakteriobójcze, zatem czekolada wręcz sprzyja zdrowiu zębów.. Naukowcy nie zgadzają się również z opinią, że czekolada powoduje nadwagę. Co prawda ma dużo cukru i tłuszczu, ale ilość kakao w czekoladzie nie wpływa znacząco na otyłość. Chyba że będziemy jej zjadać kilogram dziennie. Czekolada jest bogata w magnez, fosfor, żelazo, wapń i inne cenne składniki. Jest w niej również błonnik regulujący pracę jelit. Obfituje w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i regulują poziom cholesterolu. 40 gramów czekolady zawiera tyle flawonoli, co lampka czerwonego wina lub dwie filiżanki zielonej herbaty. W czekoladzie znajduje się także substancja, która w mózgu przekształca się w serotoninę, hormon szczęścia. Zatem warto jeść czekoladę, nawet codziennie, ale dobrej jakości i w małych ilościach. [B]Warto wiedzieć[/B] [FONT=Symbol]· [B]*[/B][/FONT]Czekoladę należy przechowywać w temperaturze 18 – 20 st. C (nawet w upalne dni nie wolno wkładać jej do lodówki). [FONT=Symbol]· [/FONT] *Biały nalot na czekoladzie to skutek zbyt wysokiej temperatury otoczenia lub dużej wilgotności powietrza. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom