Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1518489" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Dokończenie</strong></p><p> &#224; <strong>la royale</strong> – potrawa w ten sposób podawana (np. zając, królik, wołowina z udźca) uchodzi za dzieło wyszukanej i kosztownej sztuki kulinarnej. Do przyrządzenia mięsa używa się starego burgundzkiego wina, czterdziestu szalotek, piętnastu ząbków czosnku, soli i korzeni. Podzielone na kawałki mięso dusi się przez kilka godzin w winie z ingrediencjami, a tuż przed podaniem jeszcze polewa kieliszkiem koniaku. </p><p></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong><span style="font-family: 'Calibri'">&#224; la yorkaise (a la jorkesi) </span></strong><span style="font-family: 'Calibri'">– potrawy, do których dodano szynkę z Yorku, wyśmienitą angielską wędzonkę o szczególnie delikatnym smaku. Jajka á la yorkaise gotuje się bez skorupek w wodzie (osolonej, przyprawionej<strong> </strong>łyżeczką winnego octu) wyławia łyżką cedzakową i układa na plastrach szynki. Dekoruje galaretką maderową i świeżymi ziołami.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Calibri'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Calibri'">Żródło: Smaki i aromaty</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Calibri'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1518489, member: 10341"] [B]Dokończenie[/B] à [B]la royale[/B] – potrawa w ten sposób podawana (np. zając, królik, wołowina z udźca) uchodzi za dzieło wyszukanej i kosztownej sztuki kulinarnej. Do przyrządzenia mięsa używa się starego burgundzkiego wina, czterdziestu szalotek, piętnastu ząbków czosnku, soli i korzeni. Podzielone na kawałki mięso dusi się przez kilka godzin w winie z ingrediencjami, a tuż przed podaniem jeszcze polewa kieliszkiem koniaku. [SIZE=12][B][FONT=Calibri]à la yorkaise (a la jorkesi) [/FONT][/B][FONT=Calibri]– potrawy, do których dodano szynkę z Yorku, wyśmienitą angielską wędzonkę o szczególnie delikatnym smaku. Jajka[B] [/B]á la yorkaise gotuje się bez skorupek w wodzie (osolonej, przyprawionej[B] [/B]łyżeczką winnego octu) wyławia łyżką cedzakową i układa na plastrach szynki. Dekoruje galaretką maderową i świeżymi ziołami. Żródło: Smaki i aromaty [/FONT] [B] [/B][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom