Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1519840" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-size: 26px">Makaron ryżowy</span></strong></p><p></p><p> <em>Najpopularniejszy w kuchniach Azji Wschodniej i Północno-Wschodniej. W Polsce znamy go dobrze z dań tajskich i chińskich, ale jest tak uniwersalny, że sprawdzi się też w połączeniu z zachodnimi smakami.</em></p><p></p><p> Robi się go z mąki ryżowej i wody, czasem z dodatkiem tapioki. <strong>Jest bezglutenowy i lekkostrawny.</strong></p><p></p><p> <strong>Cieniutkie nitki, zwane vermicelli</strong>, nadają się świetnie do zup i sałatek oraz do nadziewania sajgonek. Można też usmażyć w głębokim oleju garść takich klusek – gdy &#8222;spuchną&#8221;, zezłocą się i zrobią się chrupiące, będą świetną posypką do azjatyckich potraw.</p><p></p><p> <strong>Jest też grubszy makaron – wstążki. </strong> Ten lepiej się sprawdza w daniach stir-fry, bo nie rozpada się tak łatwo podczas smażenia. Można też wrzucać go do zup.</p><p></p><p> W dobrze zaopatrzonych sklepach z orientalną żywnością dostaniecie świeży makaron, najczęściej jednak w polskich sklepach dostępny jest <strong>suszony</strong>. Znajdziecie go np. w ofercie Tao-Tao – są ryżowe nitki oraz wstążki, makaron ryżowy z tapioką oraz nitki z brązowego ryżu. </p><p></p><p> Sam makaron <strong> ma neutralny smak.</strong> Dlatego jest dobrą podstawą dań z ostrymi przyprawami. Znakomicie wchłania smak sosów na bazie sosu sojowego albo soku z cytryny.</p><p></p><p> Makaron ryżowy<strong> zwykle nie wymaga gotowania. </strong> Wystarczy zalać go wrzątkiem, przykryć i odcedzić po kilku minutach.</p><p></p><p> Zróbcie <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38842&view=findpost&p=1519835" target="_blank">prosty sos</a> do makaronu ryżowego, i wymieszajcie go z odcedzonym makaronem. Przepis zaleca posypanie posiekanymi liśćmi kolendry (których ja nie lubię, więc sypię natką) oraz orzeszkami ziemnymi</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &quot;Kuchnia&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1519840, member: 10341"] [B][SIZE=14]Makaron ryżowy[/SIZE][/B] [I]Najpopularniejszy w kuchniach Azji Wschodniej i Północno-Wschodniej. W Polsce znamy go dobrze z dań tajskich i chińskich, ale jest tak uniwersalny, że sprawdzi się też w połączeniu z zachodnimi smakami.[/I] Robi się go z mąki ryżowej i wody, czasem z dodatkiem tapioki. [B]Jest bezglutenowy i lekkostrawny.[/B] [B]Cieniutkie nitki, zwane vermicelli[/B], nadają się świetnie do zup i sałatek oraz do nadziewania sajgonek. Można też usmażyć w głębokim oleju garść takich klusek – gdy „spuchną”, zezłocą się i zrobią się chrupiące, będą świetną posypką do azjatyckich potraw. [B]Jest też grubszy makaron – wstążki. [/B] Ten lepiej się sprawdza w daniach stir-fry, bo nie rozpada się tak łatwo podczas smażenia. Można też wrzucać go do zup. W dobrze zaopatrzonych sklepach z orientalną żywnością dostaniecie świeży makaron, najczęściej jednak w polskich sklepach dostępny jest [B]suszony[/B]. Znajdziecie go np. w ofercie Tao-Tao – są ryżowe nitki oraz wstążki, makaron ryżowy z tapioką oraz nitki z brązowego ryżu. Sam makaron [B] ma neutralny smak.[/B] Dlatego jest dobrą podstawą dań z ostrymi przyprawami. Znakomicie wchłania smak sosów na bazie sosu sojowego albo soku z cytryny. Makaron ryżowy[B] zwykle nie wymaga gotowania. [/B] Wystarczy zalać go wrzątkiem, przykryć i odcedzić po kilku minutach. Zróbcie [B] [/B][URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38842&view=findpost&p=1519835"]prosty sos[/URL] do makaronu ryżowego, i wymieszajcie go z odcedzonym makaronem. Przepis zaleca posypanie posiekanymi liśćmi kolendry (których ja nie lubię, więc sypię natką) oraz orzeszkami ziemnymi Żródło: miesięcznik "Kuchnia" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom