Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1521396" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Warzywa sezonowe w </strong><strong>maj</strong>u</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Maj - wiosna w pełni, stragany wypełnione warzywami - co jednak jest jeszcze importowane, a co już daje lony u nas, w rodzimych uprawach? </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Na pewno jednym z nowych warzyw jest pyszny, orzeźwiający i kwaśny szczaw, który możesz zebrać nawet samodzielnie, na wiejskich łąkach. Będzie mieć mniejsze listki i intensywniejszy smak, niż jego odmiany hodowlane, w tym prawdziwy olbrzym z Belleville, soczysty i o wiele mniej kwaśny. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który wiąże wapń w nierozpuszczalne kryształy szczawianów, które odkładają się w nerkach w postaci kamieni nerkowych oraz w stawach. <strong>Trzeba więc jadać szczaw z umiarem, jednak nie ma potrzeby rezygnować z tego niezwykłego warzywa, o ile nie cierpi się na choroby nerek. Trzeba też uważać na łączenie szczawiu z innymi źródłami tego kwasu - herbatą, rabarbarem, kakao czy pieprzem. Ze szczawiu można zrobić przepyszną zupę, serwowaną, jak wszystkie kwaśne, z jajkiem, albo smaczny sos.</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Uwaga:</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Inne warzywa i owoce maja to botwinka, natka pietruszki, rzodkiewka, ziemniaki, sałata i rukola. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Maj to także - w końcu - początek sezonu truskawkowego. Aromatyczne i słodkie, truskawki są pierwszym owocem pojawiającym się w nowym sezonie wegetacji i właśnie dlatego zapewne przyjmowane ze szczególnym entuzjazmem. Jednak te owoce to nie tylko przysmak - to bardzo zdrowy element diety, warty maksymalnego wykorzystania w pełni sezonu. Zalet truskawek jest tak wiele, że ciężko je w skrócie wymienić. Zawierają zawierają znaczne ilości witaminy C oraz A, B, B1 i B2. Truskawki są też cennym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, fosfor, magnez i wapń niezbędnych w życiu człowieka. Ostatnie badania wykazują, że działają też przeciwgorączkowo, przeciwreumatycznie i antyrakowo. Można je jeść bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzają się w kompozycji z najróżniejszymi produktami - od słodkich po wytrawne. <strong>Popularne dania i pomysły to zupa, kompot, ciasto czy pierożki - warto jednak spróbować i mniej oczywistych połączeń, takich choćby jak sałatka ze szpinaku i truskawek czy połączyć te niezwykłe owoce z kozim serem. Możliwości jest tak wiele, że cały sezon truskawkowy można spędzić na próbowaniu coraz </strong></span><strong>to nowych truskawkowych delicji.</strong></p><p><strong>[[/SIZE]</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1521396, member: 10341"] [SIZE=14][B]Warzywa sezonowe w [/B][B]maj[/B]u[/SIZE] [SIZE=10]Maj - wiosna w pełni, stragany wypełnione warzywami - co jednak jest jeszcze importowane, a co już daje lony u nas, w rodzimych uprawach? Na pewno jednym z nowych warzyw jest pyszny, orzeźwiający i kwaśny szczaw, który możesz zebrać nawet samodzielnie, na wiejskich łąkach. Będzie mieć mniejsze listki i intensywniejszy smak, niż jego odmiany hodowlane, w tym prawdziwy olbrzym z Belleville, soczysty i o wiele mniej kwaśny. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który wiąże wapń w nierozpuszczalne kryształy szczawianów, które odkładają się w nerkach w postaci kamieni nerkowych oraz w stawach. [B]Trzeba więc jadać szczaw z umiarem, jednak nie ma potrzeby rezygnować z tego niezwykłego warzywa, o ile nie cierpi się na choroby nerek. Trzeba też uważać na łączenie szczawiu z innymi źródłami tego kwasu - herbatą, rabarbarem, kakao czy pieprzem. Ze szczawiu można zrobić przepyszną zupę, serwowaną, jak wszystkie kwaśne, z jajkiem, albo smaczny sos.[/B] [B]Uwaga:[/B] Inne warzywa i owoce maja to botwinka, natka pietruszki, rzodkiewka, ziemniaki, sałata i rukola. Maj to także - w końcu - początek sezonu truskawkowego. Aromatyczne i słodkie, truskawki są pierwszym owocem pojawiającym się w nowym sezonie wegetacji i właśnie dlatego zapewne przyjmowane ze szczególnym entuzjazmem. Jednak te owoce to nie tylko przysmak - to bardzo zdrowy element diety, warty maksymalnego wykorzystania w pełni sezonu. Zalet truskawek jest tak wiele, że ciężko je w skrócie wymienić. Zawierają zawierają znaczne ilości witaminy C oraz A, B, B1 i B2. Truskawki są też cennym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, fosfor, magnez i wapń niezbędnych w życiu człowieka. Ostatnie badania wykazują, że działają też przeciwgorączkowo, przeciwreumatycznie i antyrakowo. Można je jeść bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzają się w kompozycji z najróżniejszymi produktami - od słodkich po wytrawne. [B]Popularne dania i pomysły to zupa, kompot, ciasto czy pierożki - warto jednak spróbować i mniej oczywistych połączeń, takich choćby jak sałatka ze szpinaku i truskawek czy połączyć te niezwykłe owoce z kozim serem. Możliwości jest tak wiele, że cały sezon truskawkowy można spędzić na próbowaniu coraz [/B][/SIZE][B]to nowych truskawkowych delicji. [SIZE=10][/size][[/SIZE][/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom