Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1523457" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-size: 26px">Córka poziomki</span></strong></p><p></p><p> Do anegdot historycznych zaliczyć trzeba spotykaną w żródłowych opisach przypowieść podającą, że Krzysztof Kolumb obok odkrycia Ameryki odkrył też &#8230;truskawkę u wybrzeży San Salvador. Miała być wielka jak kurze jajo, o smaku się nie wspomina. Wiemy na pewno, że &#8222;matką&#8221; truskawki była poziomka. Uszlachetnianie tego mikroskopijnego smacznego owocu rozpoczęto już przy końcu XVIII wieku i po ponad stu latach hodowcom amerykańskim udało się skrzyżować swoją drobną odmianę poziomki z Wirginii z wielkimi owocami poziomki chilijskiej. Truskawka od razu zrobiła furorę: zachwycała urodą, smakiem i aromatem. Szybko przywędrowała do Europy, trafiając najpierw jako ciekawostka wśród wetów na dworskie i arystokratyczne stoły. Na dorocznych derby – wyścigach konnych w Anglii, zaszczycanych przez królową i lordowskie moście, podawano w przerwach między gonitwami wytwornym countess i ladies (ubranym w najpiękniejsze kapelusze świata) truskawki na lodzie w malutkich talerzykach, a do tego oczywiście perlistego szampana.</p><p></p><p> Na szczęście dla nas, truskawka szybko się zdemokratyzowała i od tamtego czasu wyhodowano mnóstwo jej odmian. Ogrodnicy dostosowywali owoce nie tylko do właściwego im klimatu i gleby, ale także do potrzeb handlowych. Wyodrębnili plenne gatunki (odmiany – przyp. mój), nadające się najlepiej do przetwórstwa, zamrażania i spożywania na surowo. W naszym klimacie truskawka doskonale się przyjęła, mówiło się nawet o &#8222;polskim zagłębiu truskawkowym&#8221;, &#8222;polskiej potędze truskawkowej&#8221; (drugie po USA miejsce w produkcji światowej). Nawet o tym nie wiedząc zajadamy się &#8222;Faworytką&#8221; (Senga Saegana) o ciemnokrwistym miąższu , &#8222;Ananasową&#8221; – miąższ różowoceglasty cynobrowa odmianą &#8222;Talisman&#8221;, deserową &#8222;Madam Mautot&#8221; o ceglastoczerwonym miąższu (ile uczucia w tych nazwach).</p><p></p><p> Za co tak lubimy truskawki? Przede wszystkim za ich wyborny, orzeżwiający smak i pewnie za niezwykle atrakcyjny, pobudzający apetyt wygląd. Słodycz i czerwień dojrzałej truskawki inspiruje nawet malarzy, poetów, piosenkarzy, twórców reklam w mediach. Ba, wilgotna, purpurowa truskawka, sfotografowana w pięknych ustach modelki, jest we współczesnym świecie symbolem&#8230;.seksu.</p><p></p><p> Nic w tym dziwnego, albowiem owoc ten zjadany na surowo ma w sobie wiele skarbów poprawiających urodę, zdrowie, a może i męską potencję. Każdy z nas, niezależnie od wieku i kondycji zdrowotnej, może bezkarnie zjeść codziennie każdą ilość tych owoców. Jeden kilogram truskawek ma zaledwie 400 kalorii. Zajadając się truskawkami dostarczamy organizmowi witaminę C (w 100 g owoców 60 mg), witaminę B2 i B1 oraz A, a najwięcej bezcennych mikroelementów – żelaza, fosforu, magnezu, mamganu i wapnia. </p><p></p><p> Jak z powyższego wynika, truskawki najlepiej wypadają w zestawieniu &#8230;. z truskawkami. Są wspaniałą inspiracją kulinarną.</p><p></p><p> Dobrze jest zacząć dzień od płatków zbożowych i kukurydzianych z truskawkami, albo od koktajlu truskawkowego z miksera (z mlekiem, jogurtem, kefirem, śmietanką i cukrem) lub od truskawek zalanych twarożkiem.</p><p></p><p> Obiad może urozmaicić zupa lub kompot truskawkowy, albo szalony deser (truskawki z cukrem, a galaretce, z bita śmietaną, w kremach, z bezikami lub biszkoptami oblanymi ajerkoniakiem, truskawki w czerwonym winie). Truskawki z ryżem zapieczone pod bezą, ryż lub kluski z truskawkami i śmietaną doskonale zastąpią mięsne danie.</p><p></p><p> Suflety, naleśniki i omlety z truskawkami, czasem dla odmiany połączonymi na przykład z leśnymi owocami, ananasem, podrasowane lodami – stanowią świetną kolacje.</p><p></p><p> No i wypieki! Proszę Państwa! Owoce truskawek dają nieograniczone możliwości łączenia z ciastami i pole do popisu dla Waszej fantazji kulinarnej. Ciasteczka francuskie z truskawką w środku i kruche babeczki z truskawkami w &#8222;czapeczce&#8221; z bitej śmietany, są wspomnieniem niejednego dzieciństwa. Ptysie z truskawkami w śmietanie, truskawki z ciastem biszkoptowym, na kruchym spodzie, placek półkruchy lub śmietankowy z truskawkami, wyśmienite tarty francuskie, truskawkowe torty i torciki, ucierane baby wypełnione galaretka z truskawkami, czekoladowy &#8222;Murzynek&#8221; z truskawkami, truskawkowy sernik na zimno &#8230;.. to tylko przypomnienie możliwości.</p><p></p><p> Żródło: Smaki i aromaty</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1523457, member: 10341"] [B][SIZE=12]Córka poziomki[/SIZE][/B] Do anegdot historycznych zaliczyć trzeba spotykaną w żródłowych opisach przypowieść podającą, że Krzysztof Kolumb obok odkrycia Ameryki odkrył też …truskawkę u wybrzeży San Salvador. Miała być wielka jak kurze jajo, o smaku się nie wspomina. Wiemy na pewno, że „matką” truskawki była poziomka. Uszlachetnianie tego mikroskopijnego smacznego owocu rozpoczęto już przy końcu XVIII wieku i po ponad stu latach hodowcom amerykańskim udało się skrzyżować swoją drobną odmianę poziomki z Wirginii z wielkimi owocami poziomki chilijskiej. Truskawka od razu zrobiła furorę: zachwycała urodą, smakiem i aromatem. Szybko przywędrowała do Europy, trafiając najpierw jako ciekawostka wśród wetów na dworskie i arystokratyczne stoły. Na dorocznych derby – wyścigach konnych w Anglii, zaszczycanych przez królową i lordowskie moście, podawano w przerwach między gonitwami wytwornym countess i ladies (ubranym w najpiękniejsze kapelusze świata) truskawki na lodzie w malutkich talerzykach, a do tego oczywiście perlistego szampana. Na szczęście dla nas, truskawka szybko się zdemokratyzowała i od tamtego czasu wyhodowano mnóstwo jej odmian. Ogrodnicy dostosowywali owoce nie tylko do właściwego im klimatu i gleby, ale także do potrzeb handlowych. Wyodrębnili plenne gatunki (odmiany – przyp. mój), nadające się najlepiej do przetwórstwa, zamrażania i spożywania na surowo. W naszym klimacie truskawka doskonale się przyjęła, mówiło się nawet o „polskim zagłębiu truskawkowym”, „polskiej potędze truskawkowej” (drugie po USA miejsce w produkcji światowej). Nawet o tym nie wiedząc zajadamy się „Faworytką” (Senga Saegana) o ciemnokrwistym miąższu , „Ananasową” – miąższ różowoceglasty cynobrowa odmianą „Talisman”, deserową „Madam Mautot” o ceglastoczerwonym miąższu (ile uczucia w tych nazwach). Za co tak lubimy truskawki? Przede wszystkim za ich wyborny, orzeżwiający smak i pewnie za niezwykle atrakcyjny, pobudzający apetyt wygląd. Słodycz i czerwień dojrzałej truskawki inspiruje nawet malarzy, poetów, piosenkarzy, twórców reklam w mediach. Ba, wilgotna, purpurowa truskawka, sfotografowana w pięknych ustach modelki, jest we współczesnym świecie symbolem….seksu. Nic w tym dziwnego, albowiem owoc ten zjadany na surowo ma w sobie wiele skarbów poprawiających urodę, zdrowie, a może i męską potencję. Każdy z nas, niezależnie od wieku i kondycji zdrowotnej, może bezkarnie zjeść codziennie każdą ilość tych owoców. Jeden kilogram truskawek ma zaledwie 400 kalorii. Zajadając się truskawkami dostarczamy organizmowi witaminę C (w 100 g owoców 60 mg), witaminę B2 i B1 oraz A, a najwięcej bezcennych mikroelementów – żelaza, fosforu, magnezu, mamganu i wapnia. Jak z powyższego wynika, truskawki najlepiej wypadają w zestawieniu …. z truskawkami. Są wspaniałą inspiracją kulinarną. Dobrze jest zacząć dzień od płatków zbożowych i kukurydzianych z truskawkami, albo od koktajlu truskawkowego z miksera (z mlekiem, jogurtem, kefirem, śmietanką i cukrem) lub od truskawek zalanych twarożkiem. Obiad może urozmaicić zupa lub kompot truskawkowy, albo szalony deser (truskawki z cukrem, a galaretce, z bita śmietaną, w kremach, z bezikami lub biszkoptami oblanymi ajerkoniakiem, truskawki w czerwonym winie). Truskawki z ryżem zapieczone pod bezą, ryż lub kluski z truskawkami i śmietaną doskonale zastąpią mięsne danie. Suflety, naleśniki i omlety z truskawkami, czasem dla odmiany połączonymi na przykład z leśnymi owocami, ananasem, podrasowane lodami – stanowią świetną kolacje. No i wypieki! Proszę Państwa! Owoce truskawek dają nieograniczone możliwości łączenia z ciastami i pole do popisu dla Waszej fantazji kulinarnej. Ciasteczka francuskie z truskawką w środku i kruche babeczki z truskawkami w „czapeczce” z bitej śmietany, są wspomnieniem niejednego dzieciństwa. Ptysie z truskawkami w śmietanie, truskawki z ciastem biszkoptowym, na kruchym spodzie, placek półkruchy lub śmietankowy z truskawkami, wyśmienite tarty francuskie, truskawkowe torty i torciki, ucierane baby wypełnione galaretka z truskawkami, czekoladowy „Murzynek” z truskawkami, truskawkowy sernik na zimno ….. to tylko przypomnienie możliwości. Żródło: Smaki i aromaty [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom