Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1525812" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-size: 26px">Kuchnia pachnąca ziołami</span></strong></p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><em>Specjaliści od upraw biodynamicznych uważają, że zioła powinny znajdować się w każdym ogrodzie. Są bowiem nie tylko przyprawa w kuchni, ale także dlatego, że ich olejki eteryczne podnoszą odporność innych roślin i drzew, chronią je przed różnymi szkodnikami, przyciągają pszczoły.</em></span></p><p></p><p>Powinny odznaczać się wysoka wartością biologiczną. Można je osiągnąć, gdy uprawia się zioła metodami naturalnymi. Lubią one ziemię żyzną, próchniczną oraz zasobną w składniki odżywcze. Gleba, dobrze przygotowaqna na początku uprawy, nie wymaga potem dodatkowego dokarmiania. Żyzność gleby podnosimy, stosując komposty i nawozy organiczne, zwłaszcza gdy sadzimy rośliny jednoroczne – bazylia, ogórecznik. W przypadku roślin wieloletnich (tymianek, mięta, cząber) glebę dokarmiamy wiosną, wzbogacając ją ziemią kompostową, , humusem z dżdżownic lub nawozami organicznymi. Ściółkowanie gleby, na przykład ściętą trawą, drobno zmieloną korą lub drobnymi kamyczkami zatrzymuje wilgoć, zapobiega wysuszeniu ziemi i wyrastaniu chwastów.</p><p></p><p> Dobrze wykarmione zioła są odporne na wiele chorób grzybicznych. Jednak w latach wilgotnych i chłodnych na listkach może pojawić się biały maczysty6 nalot. Aby tego uniknąć warto profilaktycznie opryskiwać rośliny roztworem lecytyny. Z kolei polanie roślin preparatem czosnkowym chroni je przed pleśniami i zwiększa ich wartość biologiczną. Zioła są niekiedy narażone na inwazję szkodników fruwających. Wystarczy wtedy ustawić między roślinami żółte tablice wabiące, które wyłapują szkodniki.</p><p></p><p>Większość ziół lubi słońce, dlatego w okresie sadzenia lub siewu należy wybierać miejsca nasłonecznione. Zioła sadzimy na odrębnych rabatach na brzegach grządek z uprawami roślinnymi.</p><p></p><p> <strong><span style="font-size: 26px">Twoje rośliny zdrowe i pięknie pachnące</span></strong></p><p></p><p> <strong><span style="font-size: 26px">Mięta</span></strong></p><p></p><p>Ma ona ostry niepowtarzalny smak, zaś olejek z niej stosuje się do produkcji gumy do żucia. Świeże lub suszone liście męty pobudzają apetyt i stosowane są przy zaburzeniach żołądkowych. Miętę dodaje się do galaretek, sosów, pieczonych mięs, serów oraz letnich napojów.<span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Tymianek</strong></span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Ze względu na zawarty tymol ma on właściwości antyseptyczne. Jest on jednym z najbardziej uniwersalnych ziół, a jego ostry zapach podkreśla jakość podawanych dań. Świeże lub suszone liście tymianku dodawane są do pieczonego mięsa, kebabów, dań serowych, octu, oleju.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Lubczyk</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Korzeń lubczyku stosuje się przy dolegliwościach dróg moczowych oraz jako środek wykrztuśny.. Świeże liście dodaje się do potraw mięsnych, chleba, dziczyzny i serów. Jest idealny do przyprawiania dań dietetycznych.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Oregano</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Zwany inaczej dzikim majerankiem jest odmianą rosnącą na terenach Włoch i Grecji. W tamtejszych kuchniach jest on tak nieodzowny jak oliwa czy cytryna. Ostry smak oregano znakomicie pasuje do pizzy, dań z cielęciny oraz ryb. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Estragon</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Łagodzi podrażnienia błony śluzowej żołądka, działa rozkurczowo oraz moczopędnie. Ze ględu na wyjątkowy cierpki smak należy stosować go z umiarem. Jest on dobrą przyprawą do jasnych sosów (na przykład tatarskiego), sałatek, kurcząt, indyka, dziczyzny, dań z jajek oraz owoców morza.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Majeranek</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Wraz z pietruszką, tymiankiem i liśćmi laurowymi tworzy on tak zwany <em>bouquet garni </em> Świeżym majerankiem można posypywać sałatki, dodawać go do omletów, sosów oraz knedli, drobiu i ryb. Suszonego majeranku należy brać trzykrotnie mniej niż świeżego.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Bazylia</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Liście bazylii działają uspokajająco i antyseptycznie. Różne odmiany bazylii są bardzo popularne w kuchni włoskiej. Bazylia cytrynowa dodawana jest do sałatek – anyżowa do deserów owocowych, z kolei dzika – do pizz i tart. Poza tym świeże liście bazylii dodaje się do pomidorów, grzybów, potraw z jaj, marynat oraz różnych dań mięsnych.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Melisa</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Działa uspokajająco i nasennie na organizm. Poza tym jest środkiem napotnym i łagodzi bóle menstruacyjne. Świeża melisa o przyjemnym cytrynowym zapachu i lekko gorzkawo-korzennym smaku jest wspaniałym dodatkiem do dań z pomidorów, a także sałatek.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Rozmaryn</strong></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Szczypiący aromat rozmarynu zalecany przy zwalczaniu kataru. Liście tego zioła różnicie smakują. Na przykład dania z jabłkami nabierają miętowo-pieprzowego smaku. Niewielkie ilości rozmarynu dodaje się do tłustych mięs i pieczonych ziemniaków.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Potrawy z ziołami</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Aromatyczny sos pesto – specjał kuchni włoskiej – można podawać z ugotowanym na półtwardo makaronem jako danie główne lub polać nim sałatkę – sosu nie należy podgrzewać. Sos pesto przygotowujemy w następujący sposób:</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183;* </span>Posiekać drobno dość dużo świeżej bazylii, dodać kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, orzeszków pinii (posiekanych) oraz dwukrotnie więcej niż orzeszków startego parmezanu.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183;* </span>Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, wlać szklankę oliwy i doprawić solą. Soisu nie można przechowywać długo w lodówce.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183;* </span>Oto popularne we Włoszech danie: pokrojone w plastry pomidory, posypane rozdrobnioną mozarellą i polane sosem – smakuje świetnie.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <span style="font-family: 'Symbol'">&#183;* </span>Można go również połączyć z sosem winegret (daje ciekawą kompozycję smakową) i dodać do sałatki z kapusty pekińskiej, papryki, ogórków oraz porów.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Ocet jabłkowy z dodatkiem ziół</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Ocet jabłkowy świetnie reguluje w naszym organizmie gospodarkę kwasowo-zasadową, pobudza przemianę materii oraz oczyszcza ciało z toksyn.. Na bazie octu jabłkowego możemy w prosty sposób przyrządzić ocet ziołowy będący świetnym dodatkiem do sałatek oraz sosów. Wymyte jabłka wraz ze skórką pokroić na kawałki, zalać przegotowaną wodą z cukrem, przykryć gazą i odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzić owoce, dodać zioła (może to być tymianek, estragon, oregano lub mięta) i przelać do butelek. Ziołowe octy należy przechowywać w chłodnych i ciemnych miejscach.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Żródło: Pani domu poleca</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1525812, member: 10341"] [B][SIZE=12]Kuchnia pachnąca ziołami[/SIZE][/B] [SIZE=12][I]Specjaliści od upraw biodynamicznych uważają, że zioła powinny znajdować się w każdym ogrodzie. Są bowiem nie tylko przyprawa w kuchni, ale także dlatego, że ich olejki eteryczne podnoszą odporność innych roślin i drzew, chronią je przed różnymi szkodnikami, przyciągają pszczoły.[/I][/SIZE] Powinny odznaczać się wysoka wartością biologiczną. Można je osiągnąć, gdy uprawia się zioła metodami naturalnymi. Lubią one ziemię żyzną, próchniczną oraz zasobną w składniki odżywcze. Gleba, dobrze przygotowaqna na początku uprawy, nie wymaga potem dodatkowego dokarmiania. Żyzność gleby podnosimy, stosując komposty i nawozy organiczne, zwłaszcza gdy sadzimy rośliny jednoroczne – bazylia, ogórecznik. W przypadku roślin wieloletnich (tymianek, mięta, cząber) glebę dokarmiamy wiosną, wzbogacając ją ziemią kompostową, , humusem z dżdżownic lub nawozami organicznymi. Ściółkowanie gleby, na przykład ściętą trawą, drobno zmieloną korą lub drobnymi kamyczkami zatrzymuje wilgoć, zapobiega wysuszeniu ziemi i wyrastaniu chwastów. Dobrze wykarmione zioła są odporne na wiele chorób grzybicznych. Jednak w latach wilgotnych i chłodnych na listkach może pojawić się biały maczysty6 nalot. Aby tego uniknąć warto profilaktycznie opryskiwać rośliny roztworem lecytyny. Z kolei polanie roślin preparatem czosnkowym chroni je przed pleśniami i zwiększa ich wartość biologiczną. Zioła są niekiedy narażone na inwazję szkodników fruwających. Wystarczy wtedy ustawić między roślinami żółte tablice wabiące, które wyłapują szkodniki. Większość ziół lubi słońce, dlatego w okresie sadzenia lub siewu należy wybierać miejsca nasłonecznione. Zioła sadzimy na odrębnych rabatach na brzegach grządek z uprawami roślinnymi. [B][SIZE=14]Twoje rośliny zdrowe i pięknie pachnące[/SIZE][/B] [B][SIZE=14]Mięta[/SIZE][/B] Ma ona ostry niepowtarzalny smak, zaś olejek z niej stosuje się do produkcji gumy do żucia. Świeże lub suszone liście męty pobudzają apetyt i stosowane są przy zaburzeniach żołądkowych. Miętę dodaje się do galaretek, sosów, pieczonych mięs, serów oraz letnich napojów.[SIZE=12] [B]Tymianek[/B][/SIZE][B][/B] [SIZE=10]Ze względu na zawarty tymol ma on właściwości antyseptyczne. Jest on jednym z najbardziej uniwersalnych ziół, a jego ostry zapach podkreśla jakość podawanych dań. Świeże lub suszone liście tymianku dodawane są do pieczonego mięsa, kebabów, dań serowych, octu, oleju. [B]Lubczyk[/B] Korzeń lubczyku stosuje się przy dolegliwościach dróg moczowych oraz jako środek wykrztuśny.. Świeże liście dodaje się do potraw mięsnych, chleba, dziczyzny i serów. Jest idealny do przyprawiania dań dietetycznych. [B]Oregano[/B] Zwany inaczej dzikim majerankiem jest odmianą rosnącą na terenach Włoch i Grecji. W tamtejszych kuchniach jest on tak nieodzowny jak oliwa czy cytryna. Ostry smak oregano znakomicie pasuje do pizzy, dań z cielęciny oraz ryb. [B]Estragon[/B] Łagodzi podrażnienia błony śluzowej żołądka, działa rozkurczowo oraz moczopędnie. Ze ględu na wyjątkowy cierpki smak należy stosować go z umiarem. Jest on dobrą przyprawą do jasnych sosów (na przykład tatarskiego), sałatek, kurcząt, indyka, dziczyzny, dań z jajek oraz owoców morza. [B]Majeranek[/B] Wraz z pietruszką, tymiankiem i liśćmi laurowymi tworzy on tak zwany [I]bouquet garni [/I] Świeżym majerankiem można posypywać sałatki, dodawać go do omletów, sosów oraz knedli, drobiu i ryb. Suszonego majeranku należy brać trzykrotnie mniej niż świeżego. [B]Bazylia[/B] Liście bazylii działają uspokajająco i antyseptycznie. Różne odmiany bazylii są bardzo popularne w kuchni włoskiej. Bazylia cytrynowa dodawana jest do sałatek – anyżowa do deserów owocowych, z kolei dzika – do pizz i tart. Poza tym świeże liście bazylii dodaje się do pomidorów, grzybów, potraw z jaj, marynat oraz różnych dań mięsnych. [B]Melisa[/B] Działa uspokajająco i nasennie na organizm. Poza tym jest środkiem napotnym i łagodzi bóle menstruacyjne. Świeża melisa o przyjemnym cytrynowym zapachu i lekko gorzkawo-korzennym smaku jest wspaniałym dodatkiem do dań z pomidorów, a także sałatek. [B]Rozmaryn[/B][/SIZE][SIZE=10] Szczypiący aromat rozmarynu zalecany przy zwalczaniu kataru. Liście tego zioła różnicie smakują. Na przykład dania z jabłkami nabierają miętowo-pieprzowego smaku. Niewielkie ilości rozmarynu dodaje się do tłustych mięs i pieczonych ziemniaków. [B]Potrawy z ziołami[/B] Aromatyczny sos pesto – specjał kuchni włoskiej – można podawać z ugotowanym na półtwardo makaronem jako danie główne lub polać nim sałatkę – sosu nie należy podgrzewać. Sos pesto przygotowujemy w następujący sposób: [FONT=Symbol]·* [/FONT]Posiekać drobno dość dużo świeżej bazylii, dodać kilka ząbków zmiażdżonego czosnku, orzeszków pinii (posiekanych) oraz dwukrotnie więcej niż orzeszków startego parmezanu. [FONT=Symbol]·* [/FONT]Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, wlać szklankę oliwy i doprawić solą. Soisu nie można przechowywać długo w lodówce. [FONT=Symbol]·* [/FONT]Oto popularne we Włoszech danie: pokrojone w plastry pomidory, posypane rozdrobnioną mozarellą i polane sosem – smakuje świetnie. [FONT=Symbol]·* [/FONT]Można go również połączyć z sosem winegret (daje ciekawą kompozycję smakową) i dodać do sałatki z kapusty pekińskiej, papryki, ogórków oraz porów. [B]Ocet jabłkowy z dodatkiem ziół[/B] Ocet jabłkowy świetnie reguluje w naszym organizmie gospodarkę kwasowo-zasadową, pobudza przemianę materii oraz oczyszcza ciało z toksyn.. Na bazie octu jabłkowego możemy w prosty sposób przyrządzić ocet ziołowy będący świetnym dodatkiem do sałatek oraz sosów. Wymyte jabłka wraz ze skórką pokroić na kawałki, zalać przegotowaną wodą z cukrem, przykryć gazą i odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie odcedzić owoce, dodać zioła (może to być tymianek, estragon, oregano lub mięta) i przelać do butelek. Ziołowe octy należy przechowywać w chłodnych i ciemnych miejscach. Żródło: Pani domu poleca [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom