Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1531057" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-size: 26px">Smakowe oleje roślinne</span></strong></p><p></p><p> Są to wiadomości z serii – warto wiedzieć – które znalazłam w &#8222;W soli i pieprzu&#8221; i dość często z nich korzystam. Mam nadzieję, że przydadzą się i Wam. Dzięki olejom zarówno słodkie jak i słone potrawy nabierają smaku.</p><p></p><p> Dobrej jakości oleje, to podstawa zdrowego odżywiania. Dostarczają energii i pozwalają spożytkować dostarczane z pożywieniem witaminy. Wytwarzane są z pestek, nasion i owoców. Największą wartość mają tłoczone na zimno. Niezastąpione są do sałatek i do smażenia.</p><p></p><p> <strong><span style="font-size: 26px">Z pestek moreli</span></strong></p><p></p><p> Ten pachnący marcepanem olej pasuje do deserów i sałatek. W kosmetyce znany jest od dawna. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, które poprawiają stan skóry i wspomagają dotlenianie komórek.</p><p></p><p> <strong><span style="font-size: 26px">Arganowy</span></strong></p><p></p><p> Olej z owoców marokańskiego drzewa arganowego zawiera przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest drogi, ale wystarczy dodać kilka kropli do potrawy, aby zyskała orzechową nutę.<span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Arachidowy</strong></span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Można go podgrzewać do 230 st.C, więc idealnie nadaje się do smażenia w woku, grillowania i pieczenia. Skutecznie chroni przed schorzeniami naczyń krwionośnych i jelit, a dzięki dużej zawartości witaminy E doskonale wzmacnia odporność.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Lniany</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Olej z nasion lnu zawiera najwięcej kwasów omega 3, które obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Spożywany na zimno świetnie wspomaga trawienie. Uwaga: ponieważ szybko jełczeje, najlepiej kupować go w małych butelkach i przechowywać w ciemnych miejscach do 3 – 4 tygodni po otwarciu.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Makowy</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Należy jadać go na zimno, na przykład w sałatkach, gdyż podgrzany powyżej 170 st.C traci swoje cenne właściwości. Zawiera wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Reguluje ciśnienie i obniża ryzyko choroby wieńcowej. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Z pestek winogron</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Jeden z najpopularniejszych olejów.. Nadaje się zarówno do sosów sałatkowych jak i smażenia. Można go podgrzewać do 250 st.C. Zawarte w nim sterole obniżają poziom złego cholesterolu, witamina E wzmacnia stawy, a lecytyna korzystnie wpływa na układ nerwowy. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <strong>Z orzechów włoskich</strong></p><p></p><p> Nie wolno go podgrzewać, dlatego nie nadaje się do przyrządzania potraw smażonych. Najlepiej dodawać go do surówek i deserów na zimno, na przykład do budyni i naleśników. Znajdziemy w nim dużą porcję zdrowego tłuszczu. Dzięki kwasowi alfa-linolenowemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami, pomaga przy reumatyzmie i łagodzi stany zapalne stawów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1531057, member: 10341"] [B][SIZE=14]Smakowe oleje roślinne[/SIZE][/B] Są to wiadomości z serii – warto wiedzieć – które znalazłam w „W soli i pieprzu” i dość często z nich korzystam. Mam nadzieję, że przydadzą się i Wam. Dzięki olejom zarówno słodkie jak i słone potrawy nabierają smaku. Dobrej jakości oleje, to podstawa zdrowego odżywiania. Dostarczają energii i pozwalają spożytkować dostarczane z pożywieniem witaminy. Wytwarzane są z pestek, nasion i owoców. Największą wartość mają tłoczone na zimno. Niezastąpione są do sałatek i do smażenia. [B][SIZE=12]Z pestek moreli[/SIZE][/B] Ten pachnący marcepanem olej pasuje do deserów i sałatek. W kosmetyce znany jest od dawna. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, które poprawiają stan skóry i wspomagają dotlenianie komórek. [B][SIZE=12]Arganowy[/SIZE][/B] Olej z owoców marokańskiego drzewa arganowego zawiera przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest drogi, ale wystarczy dodać kilka kropli do potrawy, aby zyskała orzechową nutę.[SIZE=12] [B]Arachidowy[/B][/SIZE][B][/B] [SIZE=10]Można go podgrzewać do 230 st.C, więc idealnie nadaje się do smażenia w woku, grillowania i pieczenia. Skutecznie chroni przed schorzeniami naczyń krwionośnych i jelit, a dzięki dużej zawartości witaminy E doskonale wzmacnia odporność. [B]Lniany[/B] Olej z nasion lnu zawiera najwięcej kwasów omega 3, które obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Spożywany na zimno świetnie wspomaga trawienie. Uwaga: ponieważ szybko jełczeje, najlepiej kupować go w małych butelkach i przechowywać w ciemnych miejscach do 3 – 4 tygodni po otwarciu. [B]Makowy[/B] Należy jadać go na zimno, na przykład w sałatkach, gdyż podgrzany powyżej 170 st.C traci swoje cenne właściwości. Zawiera wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Reguluje ciśnienie i obniża ryzyko choroby wieńcowej.[B] [/B] [B]Z pestek winogron[/B] Jeden z najpopularniejszych olejów.. Nadaje się zarówno do sosów sałatkowych jak i smażenia. Można go podgrzewać do 250 st.C. Zawarte w nim sterole obniżają poziom złego cholesterolu, witamina E wzmacnia stawy, a lecytyna korzystnie wpływa na układ nerwowy. [B] [/B] [/SIZE] [B]Z orzechów włoskich[/B] Nie wolno go podgrzewać, dlatego nie nadaje się do przyrządzania potraw smażonych. Najlepiej dodawać go do surówek i deserów na zimno, na przykład do budyni i naleśników. Znajdziemy w nim dużą porcję zdrowego tłuszczu. Dzięki kwasowi alfa-linolenowemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami, pomaga przy reumatyzmie i łagodzi stany zapalne stawów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom