Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1531448" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bucatini</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Popularny na Sycylii i w Rzymie, swoją nazwę makaron zawdzięcza <strong>przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce</strong>, bo &#8222;buco&#8221; to po włosku &#8222;dziura&#8221;.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Na pierwszy rzut oka przypomina<u><span style="color: blue"> spaghetti</span></u>, jest jednak od niego grubszy. Odgrywa ważną rolę w regionalnej kuchni włoskiej. Produkowany jest <strong>z pszenicy typu durum</strong> dla zachowania jego sprężystej struktury. Sprzedawany w formie suszonej <strong>może być spożywany na surowo</strong> </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Nigdy go w takiej formie nie próbowałam, natomiast polecam do wszelkich dań makaronowych. Ta dziurka w środku świetnie zbiera sosy i do nich bucatini szczególnie się nadaje. Kupuję go w delikatesach Select, Alma itp. A mamy przecież w Polsce sklepy z najróżniejszymi produktami, wśród których na pewno znajdzie się i bucatini. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">PS. Przepraszam za te czcionki, ale mnie udało się oślepnąć i przynajmniej do wtorku, wszystko będę &quot;wyolbrzymiała&quot;, tzn czcionkę, bo na inne rzeczy patent mają ważniejsi ode mnie. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1531448, member: 10341"] [SIZE=12][B]Bucatini[/B] Popularny na Sycylii i w Rzymie, swoją nazwę makaron zawdzięcza [B]przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce[/B], bo „buco” to po włosku „dziura”. Na pierwszy rzut oka przypomina[U][COLOR=blue] spaghetti[/COLOR][/U], jest jednak od niego grubszy. Odgrywa ważną rolę w regionalnej kuchni włoskiej. Produkowany jest [B]z pszenicy typu durum[/B] dla zachowania jego sprężystej struktury. Sprzedawany w formie suszonej [B]może być spożywany na surowo[/B] Nigdy go w takiej formie nie próbowałam, natomiast polecam do wszelkich dań makaronowych. Ta dziurka w środku świetnie zbiera sosy i do nich bucatini szczególnie się nadaje. Kupuję go w delikatesach Select, Alma itp. A mamy przecież w Polsce sklepy z najróżniejszymi produktami, wśród których na pewno znajdzie się i bucatini. PS. Przepraszam za te czcionki, ale mnie udało się oślepnąć i przynajmniej do wtorku, wszystko będę "wyolbrzymiała", tzn czcionkę, bo na inne rzeczy patent mają ważniejsi ode mnie. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Bottom