Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1533171" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Może się przyda.....</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Jadłospis orientacyjny na cztery pory roku</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong> (</strong><em>Kuchnia Polska początek ubiegłego wieku - doskonałe propozycje)</em></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>OBIADY ZIMOWE </strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong> 1. Barszcz czerwony z kartoflami, polędwica wieprzowa </span></p><p><span style="font-size: 26px">z knedlami z bułki, kapusta z grzybami, legumina z jabłek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 2. Rosół z makaronem, sztuka mięsa z sosem chrzanowym</span></p><p><span style="font-size: 26px"> i kartoflami, omlet z konfiturami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 3. Zupa cytrynowa z ryżem, befsztyki z kartoflami i czerwoną</span></p><p><span style="font-size: 26px">kapustą, kompot ze śliwek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 4. Zupa Julienne, pieczeń wołowa z makaronem i buraczkami</span></p><p><span style="font-size: 26px"> jabłka pieczone z waniliowym kremikiem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 5. Zupa rybna z łazankami, sandacz w szarym sosie, kluseczki</span></p><p><span style="font-size: 26px"> kładzione i kompot, naleśniki z marmoladą. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 6. Zupa pomidorowa z ryżem, zając z buraczkami, i włoskim</span></p><p><span style="font-size: 26px"> makaronem, kruche babeczki. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 7. Zupa piwna ze śmietaną, pierożki z mięsem, sałatka zimowa,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> kompot z jabłek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 8. Grochówka z grzankami, polędwica wołowa z jarzynkami,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> makaron z parmezanem, kompot mieszany. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 9. Zupa kartoflana ze śmietaną, kiełbasa w szarym sosie,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> kluseczki krajane, bliny. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 10. Zupa ogórkowa, pieczeń cielęca z czerwoną kapustą, Strudel</span></p><p><span style="font-size: 26px"> z jabłkami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 11. Zupa grzybowa z perłową kaszą, szczupak faszerowany</span></p><p><span style="font-size: 26px">z chrzanem pierożki drożdżowe z masą orzechową. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 12. Flaki, barszcz w filiżankach z krokietem, placek angielski</span></p><p><span style="font-size: 26px"> z kwaśną śmietaną. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>OBIADY WIOSENNE. </strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 1. Kartoflanka, pieczeń wołowa z makaronem, szpinak,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> naleśniki z jabłkami.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 2. Zupa grochowa z grzankami, mostek cielęcy z kalarepą</span></p><p><span style="font-size: 26px"> i kartoflami, kisiel czekoladowy. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 3. Barszcz czysty z uszkami, indyk z zieloną sałatą, angielski</span></p><p><span style="font-size: 26px"> placek z truskawkami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 4. Zupa cytrynowa, zrazy z kaszką krakowską, legumina</span></p><p><span style="font-size: 26px"> z jabłek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 5. Kapuśniak z kartoflami, polędwica z garniturem, Strudel</span></p><p><span style="font-size: 26px"> z jabłkami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">6. Rosół z pulpetami, sztuka mięsa z kwaszonym ogórkiem,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> omlet ze szpinakiem, kompot z jabłek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 7. Zupa szczawiowa z jajami, klops z makaronem i sałatką wiosenną, kompot z rabarbarem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 8. Zupa pomidorowa z ryżem, szparagi, zrazy z cebulowym</span></p><p><span style="font-size: 26px"> sosem, galaretka cytrynowa. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 9. Botwinka, kurczęta j : sałatą, grzybek z rodzynkami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 10. Krupnik, befsztyki z kartoflami, zielona sałata. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>OBIADY LETNIE. </strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 1. Zupa jagodowa z grzankami, szczupak z młodemi kartoflami,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> zielona sałata, kompot z agrestu. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 2. Zupa pomidorowa z ryżem, polędwica z jarzynkami,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> fasolka szparagowa, placek angielski z poziomkami.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 3. Zupa szczawiowa z młodymi kartoflami, liny w śmietanie,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> kluski kładzione z masłem, pierogi z czereśniami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 4. Zupa wiśniowa, befsztyki z młodymi kartoflami, zielona</span></p><p><span style="font-size: 26px"> sałata, ciastka z malinami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 5. Chłodnik, kurczęta z mizerią, lody.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 6. Zupa jarzynowa, sandacz w szarym sosie z kartoflami,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> naleśniki z kapustą. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 7. Zupa truskawkowa, <strong>rostbef z młodemi kartoflami,</strong> fasolka</span></p><p><span style="font-size: 26px"> szparagowa na kwaśno, kompot z wisien. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 8. Zupa śliwkowa, kuropatwy z kompotem z agrestu, omlet</span></p><p><span style="font-size: 26px"> z kwaśną śmietaną. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 9. Czernina z kluskami, pieczeń wieprzowa, grzyby duszone,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> kisiel wiśniowy. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">10. Zupa owocowa, kaczka z kompotem z jabłek </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>OBIADY JESIENNE</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">1Zupa kartoflana, kurczęta z sałatą, omlet z konfiturami. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 2. Zupa z fasoli, kotlety wołowe siekane, z sosem musztardowym,szarlotka. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 3. Barszcz zabielany z kartoflami, pieczeń cielęca, kalafiory,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> babeczki śmietankowe. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 4. Zupa Julienne, gęś nadziewana kapustą, kompot ze śliwek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 5. Zupa rybna z łazankami, karp z jajami, naleśniki z kapustą,</span></p><p><span style="font-size: 26px"> kompot z jabłek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 6. Zupa jabłkowa, comber barani z kapustą, kisiel żurawinowy.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 7. Zupa pomidorowa, befsztyki z kartoflami, szarlotka. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 8. Zupa grzybowa z kluseczkami, zrazy a la Nelson, pomidory</span></p><p><span style="font-size: 26px"> smażone, ryż ze śmietaną. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 9. Rosół z fasolką, sztuka mięsa z sosem chrzanowym, Strudel. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 10. Grochówka, kuropatwy z sosem kaparo</span>wym, kruche ciasteczka.</p><p></p><p>PS. Nie podejmuję się przepisywać całej książki sposobów wykonania potraw, bo wywaliliby mnie z forum, a autorzy książki lub ich spadkobiercy (o ile żyją) zaskarżyli o łamanie praw autorskich. Natomiast doskonale zdaje egzamin wpisywanie w google poszczególnych potraw. Po naciśnięciu &quot;enter&quot; pojawia się całe mnóstwo przepisów. Może nie wszystkie są w stylu staropolskim, ale doskonałe. Próbowałam. W najbliższym czasie wpiszę je w odpowiednich wątkach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1533171, member: 10341"] [SIZE=10][B]Może się przyda.....[/B] [B]Jadłospis orientacyjny na cztery pory roku[/B] [B] ([/B][I]Kuchnia Polska początek ubiegłego wieku - doskonałe propozycje)[/I] [B]OBIADY ZIMOWE [/B] 1. Barszcz czerwony z kartoflami, polędwica wieprzowa z knedlami z bułki, kapusta z grzybami, legumina z jabłek. 2. Rosół z makaronem, sztuka mięsa z sosem chrzanowym i kartoflami, omlet z konfiturami. 3. Zupa cytrynowa z ryżem, befsztyki z kartoflami i czerwoną kapustą, kompot ze śliwek. 4. Zupa Julienne, pieczeń wołowa z makaronem i buraczkami jabłka pieczone z waniliowym kremikiem. 5. Zupa rybna z łazankami, sandacz w szarym sosie, kluseczki kładzione i kompot, naleśniki z marmoladą. 6. Zupa pomidorowa z ryżem, zając z buraczkami, i włoskim makaronem, kruche babeczki. 7. Zupa piwna ze śmietaną, pierożki z mięsem, sałatka zimowa, kompot z jabłek. 8. Grochówka z grzankami, polędwica wołowa z jarzynkami, makaron z parmezanem, kompot mieszany. 9. Zupa kartoflana ze śmietaną, kiełbasa w szarym sosie, kluseczki krajane, bliny. 10. Zupa ogórkowa, pieczeń cielęca z czerwoną kapustą, Strudel z jabłkami. 11. Zupa grzybowa z perłową kaszą, szczupak faszerowany z chrzanem pierożki drożdżowe z masą orzechową. 12. Flaki, barszcz w filiżankach z krokietem, placek angielski z kwaśną śmietaną. [B]OBIADY WIOSENNE. [/B] 1. Kartoflanka, pieczeń wołowa z makaronem, szpinak, naleśniki z jabłkami. 2. Zupa grochowa z grzankami, mostek cielęcy z kalarepą i kartoflami, kisiel czekoladowy. 3. Barszcz czysty z uszkami, indyk z zieloną sałatą, angielski placek z truskawkami. 4. Zupa cytrynowa, zrazy z kaszką krakowską, legumina z jabłek. 5. Kapuśniak z kartoflami, polędwica z garniturem, Strudel z jabłkami. 6. Rosół z pulpetami, sztuka mięsa z kwaszonym ogórkiem, omlet ze szpinakiem, kompot z jabłek. 7. Zupa szczawiowa z jajami, klops z makaronem i sałatką wiosenną, kompot z rabarbarem. 8. Zupa pomidorowa z ryżem, szparagi, zrazy z cebulowym sosem, galaretka cytrynowa. 9. Botwinka, kurczęta j : sałatą, grzybek z rodzynkami. 10. Krupnik, befsztyki z kartoflami, zielona sałata. [B]OBIADY LETNIE. [/B] 1. Zupa jagodowa z grzankami, szczupak z młodemi kartoflami, zielona sałata, kompot z agrestu. 2. Zupa pomidorowa z ryżem, polędwica z jarzynkami, fasolka szparagowa, placek angielski z poziomkami. 3. Zupa szczawiowa z młodymi kartoflami, liny w śmietanie, kluski kładzione z masłem, pierogi z czereśniami. 4. Zupa wiśniowa, befsztyki z młodymi kartoflami, zielona sałata, ciastka z malinami. 5. Chłodnik, kurczęta z mizerią, lody. 6. Zupa jarzynowa, sandacz w szarym sosie z kartoflami, naleśniki z kapustą. 7. Zupa truskawkowa, [B]rostbef z młodemi kartoflami,[/B] fasolka szparagowa na kwaśno, kompot z wisien. 8. Zupa śliwkowa, kuropatwy z kompotem z agrestu, omlet z kwaśną śmietaną. 9. Czernina z kluskami, pieczeń wieprzowa, grzyby duszone, kisiel wiśniowy. 10. Zupa owocowa, kaczka z kompotem z jabłek [B]OBIADY JESIENNE[/B] 1Zupa kartoflana, kurczęta z sałatą, omlet z konfiturami. 2. Zupa z fasoli, kotlety wołowe siekane, z sosem musztardowym,szarlotka. 3. Barszcz zabielany z kartoflami, pieczeń cielęca, kalafiory, babeczki śmietankowe. 4. Zupa Julienne, gęś nadziewana kapustą, kompot ze śliwek. 5. Zupa rybna z łazankami, karp z jajami, naleśniki z kapustą, kompot z jabłek. 6. Zupa jabłkowa, comber barani z kapustą, kisiel żurawinowy. 7. Zupa pomidorowa, befsztyki z kartoflami, szarlotka. 8. Zupa grzybowa z kluseczkami, zrazy a la Nelson, pomidory smażone, ryż ze śmietaną. 9. Rosół z fasolką, sztuka mięsa z sosem chrzanowym, Strudel. 10. Grochówka, kuropatwy z sosem kaparo[/SIZE]wym, kruche ciasteczka. PS. Nie podejmuję się przepisywać całej książki sposobów wykonania potraw, bo wywaliliby mnie z forum, a autorzy książki lub ich spadkobiercy (o ile żyją) zaskarżyli o łamanie praw autorskich. Natomiast doskonale zdaje egzamin wpisywanie w google poszczególnych potraw. Po naciśnięciu "enter" pojawia się całe mnóstwo przepisów. Może nie wszystkie są w stylu staropolskim, ale doskonałe. Próbowałam. W najbliższym czasie wpiszę je w odpowiednich wątkach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom