Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1534004" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Perski smakołyk</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p>Zanim pojawiły się lody, wyrafinowani smakosze starożytności raczyli się zamrożoną miazgą ze świeżych owoców. Neron podawał swoim gościom w pełni gorącego lata, cudownie orzeżwiające &#8222;śnieżne&#8221; desery, których koszt bulwersował współczesnych, Moralista Seneka wręcz pogardzał rzymskimi nobilami na bezmyślne wydatki, jakie ponosili dla zaspokojenia kapryśnych zachcianek., Można sobie wyobrazić jak karkołomnym i drogim przedsięwzięciem w tamtych czasach musiało być sprowadzanie śniegu i lodu z wysokich partii gór. Innych sposobów zamrażania jeszcze nie znano i dopiero Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Chińczycy już w czasach Konfucjusza</p><p>wiedzieli, że do lodu trzeba dodać sól, co znacznie obniża punkt topnienia i</p><p>ułatwia kucharzowi zadanie. Prawdopodobnie ten sekret wykradli wcześniej</p><p>Chińczykom kupcy perscy, bo jednak klasyczna postać sorbetu to ich wynalazek.</p><p></p><p>Słowo sorbet pochodzi od włoskiego sorbetto, ale praźródłem jest turecki chorbett,</p><p>wywodzący się z perskiego chorab. Trudno powiedzieć jak smakowały śnieżne desery Nerona, ale dość dokładnie wiadomo jak przyrządzano sorbety w Wersalu za</p><p>panowania Katarzyny Medycejskiej. Królewscy kucharze z dużą wprawą ucierali już</p><p>świeże owoce, miód, przyprawy i śnieg, a potem jeszcze schładzali w lodzie</p><p>posypywanym saletrą. Z czasem ten opzeżwiający i lekki deser przeniósł się z</p><p>uprzywilejowanych stołów do domów zamożnych mieszczan. W dziewiętnastowiecznej kuchni, gdy wystawne obiady składały się z kilkunastu dań, sorbety podawało się po pieczystym z cielęciny lub jagnięciny, a przed pieczonym drobiem., Uchodziło to za szczególnie elegancki zwyczaj, świadczący o &#8222;znajomości świata&#8221;, Póżniej sorbety przesunęły się do kategorii deserów i trochę bez powodzenia konkurowały z lodami. Dzisiaj moda na nie wraca – szczególnie te bardziej ytrawne, podawane po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Znów podczas eleganckiego obiadu, albo dużego śniadania podaje się te lekkie,</p><p>niskokaloryczne (bez tłuszczu, żółtek, śmietanki) mrożone soki lub przeciery owocowe jako enteremets, czyli orzeźwiający przerywnik, który ma odpowiednio przygotować podniebienie na czekające go jeszcze przyjemności.</p><p></p><p>Awangardowi kucharze wymyślili także sorbety z warzyw (ogórkowe, pomidorowe, buraczane) i ziół. Za szczególnie wykwintne uchodzą – zasłużenie – sorbety przygotowywane z owoców, szampana, wybornych białych win, owocowych likierów. Ale i słodsze sorbety wróciły do łask dzięki szaleństwom diet i odchudzaniu. Jada się je na deser i nie liczy kalorii , bo zawierają ich znacznie mniej niż lody, torty i wszystkie ciasta.</p><p></p><p><strong>Klasyczne menu z sorbetem</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>&#183; - Zimna przystawka</p><p></p><p>&#183; - Zupa</p><p></p><p>&#183; - Gorąca przystawka</p><p></p><p>&#183; - Sorbet</p><p></p><p>&#183; - Danie główne</p><p></p><p>&#183; - Deser</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1534004, member: 10341"] [SIZE=12][B]Perski smakołyk [/B][/SIZE] Zanim pojawiły się lody, wyrafinowani smakosze starożytności raczyli się zamrożoną miazgą ze świeżych owoców. Neron podawał swoim gościom w pełni gorącego lata, cudownie orzeżwiające „śnieżne” desery, których koszt bulwersował współczesnych, Moralista Seneka wręcz pogardzał rzymskimi nobilami na bezmyślne wydatki, jakie ponosili dla zaspokojenia kapryśnych zachcianek., Można sobie wyobrazić jak karkołomnym i drogim przedsięwzięciem w tamtych czasach musiało być sprowadzanie śniegu i lodu z wysokich partii gór. Innych sposobów zamrażania jeszcze nie znano i dopiero Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Chińczycy już w czasach Konfucjusza wiedzieli, że do lodu trzeba dodać sól, co znacznie obniża punkt topnienia i ułatwia kucharzowi zadanie. Prawdopodobnie ten sekret wykradli wcześniej Chińczykom kupcy perscy, bo jednak klasyczna postać sorbetu to ich wynalazek. Słowo sorbet pochodzi od włoskiego sorbetto, ale praźródłem jest turecki chorbett, wywodzący się z perskiego chorab. Trudno powiedzieć jak smakowały śnieżne desery Nerona, ale dość dokładnie wiadomo jak przyrządzano sorbety w Wersalu za panowania Katarzyny Medycejskiej. Królewscy kucharze z dużą wprawą ucierali już świeże owoce, miód, przyprawy i śnieg, a potem jeszcze schładzali w lodzie posypywanym saletrą. Z czasem ten opzeżwiający i lekki deser przeniósł się z uprzywilejowanych stołów do domów zamożnych mieszczan. W dziewiętnastowiecznej kuchni, gdy wystawne obiady składały się z kilkunastu dań, sorbety podawało się po pieczystym z cielęciny lub jagnięciny, a przed pieczonym drobiem., Uchodziło to za szczególnie elegancki zwyczaj, świadczący o „znajomości świata”, Póżniej sorbety przesunęły się do kategorii deserów i trochę bez powodzenia konkurowały z lodami. Dzisiaj moda na nie wraca – szczególnie te bardziej ytrawne, podawane po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Znów podczas eleganckiego obiadu, albo dużego śniadania podaje się te lekkie, niskokaloryczne (bez tłuszczu, żółtek, śmietanki) mrożone soki lub przeciery owocowe jako enteremets, czyli orzeźwiający przerywnik, który ma odpowiednio przygotować podniebienie na czekające go jeszcze przyjemności. Awangardowi kucharze wymyślili także sorbety z warzyw (ogórkowe, pomidorowe, buraczane) i ziół. Za szczególnie wykwintne uchodzą – zasłużenie – sorbety przygotowywane z owoców, szampana, wybornych białych win, owocowych likierów. Ale i słodsze sorbety wróciły do łask dzięki szaleństwom diet i odchudzaniu. Jada się je na deser i nie liczy kalorii , bo zawierają ich znacznie mniej niż lody, torty i wszystkie ciasta. [B]Klasyczne menu z sorbetem [/B]· - Zimna przystawka · - Zupa · - Gorąca przystawka · - Sorbet · - Danie główne · - Deser [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom