Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1535639" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong><em>Klub dobrego stołu</em></strong></span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong><em>Elegancki obiad dla przyjaciół</em></strong></span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong><em>Menu</em></strong></span></span> </p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- Oliwki i grzanki &#8222;croque – monsieur&#8221; z białym winem musującym</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- Gorący camembert na sałacie</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- Piersi kurczaka faszerowane ziołami i grzybami z warzywami z wody i zielonym makaronem</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">= Lody z brzoskwiniami z brandy</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">-------------------------------------------------------------</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Nie jest to miejsce przeznaczone do zamieszzania i szczegółowego omawiania przepisów. Przytoczone menu ma nam tylko pomóc omówić, jak rozsądnie zorganizować czas przy tej pracy. </span></span></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Wydanie eleganckiego przyjęcia nie musi oznaczać siedzenia cały dzień w kuchni. Oto propozycja 4 dań – od entre do deseru, które można przygotować w ciągu godziny. Aby jednak mieć czas na zmycie naczyń po gotowaniu, na prysznic i przebranie się – wchodzimy do kuchni na półtorej godziny przed przybyciem gości.</span></span></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">1. </span></span><span style="font-size: 26px">Serki camembert przekrawamy na pół i wstawiamy do lodówki</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">2. </span></span><span style="font-size: 26px">Ucieramy sos do sałaty. Sałatę płuczemy i układamy na sicie</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">3. </span></span><span style="font-size: 26px">Piersi kurczaka nadziewamy ziołami i obsmażamy</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">4. </span></span><span style="font-size: 26px">Czyścimy fasolkę szparagową i pęczek marchewki</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">5. </span></span><span style="font-size: 26px">Dwa duże garnki z wodą stawiamy na kuchence-: na makaron i na warzywa</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">6. </span></span><span style="font-size: 26px">Przygotowujemy sos grzybowy</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">7. </span></span><span style="font-size: 26px">Gotujemy w alkoholowym syropie połówki brzoskwiń lub moreli</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Tu kończymy przygotowania.. Przebieramy się i spokojnie nakrywamy stół obrusem, stawiamy kwiaty, wyjmujemy z kredensu sztućce i talerze.</span></span> </p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Na 10 minut przed przyjściem gości:</strong></span></span> </p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">1.Włączamy piekarnik (jeśli to możliwe górne opiekanie) i płomień pod wodą na warzywa</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">2 Smażymy grzanki. </span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">3. Wkładamy camembert do piekarnika, mieszamy sałatę z sosem, kładziemy na talerze. Wkładamy do piekarnika chleb zawinięty w folię aluminiową</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">4. Gotujemy w jednym garnku całe marchewki i fasolkę szparagową. Nie odcedzamy.</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">5. W rondelku smażymy pomarańczowe masło do warzyw.</span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Danie główne </strong></span></span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>1. </strong></span></span><span style="font-size: 26px">Gdy wejdziemy do kuchni, by podać ser na sałacie, wrzucamy do wrzącej wody makaron. </span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>2. </strong></span></span><span style="font-size: 26px">Do grzybowego sosu wkładamy usmażone piersi kurczaka Garnek wsuwamy do piekarnika na średni poziom - i trzymamy w temperaturze 150 st.C</span></p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>3. </strong></span></span><span style="font-size: 26px">Odcedzamy marchewkę i fasolkę . Szybko wrzucamy do rondla, polewamy masłem pomarańczowym i stawiamy na maleńkim płomyku gazu.</span> </p><p></p><p> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>4. </strong></span></span><span style="font-size: 26px">. Odcedzamy makaron. Włoski - zielony (szpinakowy), gotuje się około 6 minut, zwykły – około 8 minut. Układamy makaron w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i wstawiajmy do piekarnika (obok kurczaka). Goście w tym czasie piją musujące wino i jedzą oliwki.</span></p><p></p><p>Żródo Smaki i aromaty</p><p></p><p> </p><p></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1535639, member: 10341"] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B][I]Klub dobrego stołu[/I][/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][I][/I][/B][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B][I]Elegancki obiad dla przyjaciół[/I][/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][I][/I][/B][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B][I]Menu[/I][/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][I][/I][/B] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]- Oliwki i grzanki „croque – monsieur” z białym winem musującym[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]- Gorący camembert na sałacie[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]- Piersi kurczaka faszerowane ziołami i grzybami z warzywami z wody i zielonym makaronem[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]= Lody z brzoskwiniami z brandy[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]-------------------------------------------------------------[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]Nie jest to miejsce przeznaczone do zamieszzania i szczegółowego omawiania przepisów. Przytoczone menu ma nam tylko pomóc omówić, jak rozsądnie zorganizować czas przy tej pracy. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]Wydanie eleganckiego przyjęcia nie musi oznaczać siedzenia cały dzień w kuchni. Oto propozycja 4 dań – od entre do deseru, które można przygotować w ciągu godziny. Aby jednak mieć czas na zmycie naczyń po gotowaniu, na prysznic i przebranie się – wchodzimy do kuchni na półtorej godziny przed przybyciem gości.[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]1. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][SIZE=14]Serki camembert przekrawamy na pół i wstawiamy do lodówki[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]2. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][SIZE=14]Ucieramy sos do sałaty. Sałatę płuczemy i układamy na sicie[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]3. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][SIZE=14]Piersi kurczaka nadziewamy ziołami i obsmażamy[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]4. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][SIZE=14]Czyścimy fasolkę szparagową i pęczek marchewki[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]5. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][SIZE=14]Dwa duże garnki z wodą stawiamy na kuchence-: na makaron i na warzywa[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]6. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][SIZE=14]Przygotowujemy sos grzybowy[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]7. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE][SIZE=14]Gotujemy w alkoholowym syropie połówki brzoskwiń lub moreli[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]Tu kończymy przygotowania.. Przebieramy się i spokojnie nakrywamy stół obrusem, stawiamy kwiaty, wyjmujemy z kredensu sztućce i talerze.[/SIZE][/FONT][SIZE=8][B] [/B][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B]Na 10 minut przed przyjściem gości:[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B] [/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]1.Włączamy piekarnik (jeśli to możliwe górne opiekanie) i płomień pod wodą na warzywa[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]2 Smażymy grzanki. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]3. Wkładamy camembert do piekarnika, mieszamy sałatę z sosem, kładziemy na talerze. Wkładamy do piekarnika chleb zawinięty w folię aluminiową[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]4. Gotujemy w jednym garnku całe marchewki i fasolkę szparagową. Nie odcedzamy.[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8]5. W rondelku smażymy pomarańczowe masło do warzyw.[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B]Danie główne [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B]1. [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B]Gdy wejdziemy do kuchni, by podać ser na sałacie, wrzucamy do wrzącej wody makaron. [/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B]2. [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B]Do grzybowego sosu wkładamy usmażone piersi kurczaka Garnek wsuwamy do piekarnika na średni poziom - i trzymamy w temperaturze 150 st.C[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B]3. [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B]Odcedzamy marchewkę i fasolkę . Szybko wrzucamy do rondla, polewamy masłem pomarańczowym i stawiamy na maleńkim płomyku gazu.[/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=8][B]4. [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=8][B][/B]. Odcedzamy makaron. Włoski - zielony (szpinakowy), gotuje się około 6 minut, zwykły – około 8 minut. Układamy makaron w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i wstawiajmy do piekarnika (obok kurczaka). Goście w tym czasie piją musujące wino i jedzą oliwki.[/SIZE] Żródo Smaki i aromaty [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom