Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1540487" data-attributes="member: 10341"><p>Zdecydowałam się, mimo nieustajacych kłopotów ze wzrokiem, powoli wracać do &quot;pracy&quot;. Nie umiem nic nie robić. Znalazłam znakomity, lecz bardzo obszerny tekst i ten odłożymy na póżniej, a dzisiaj zacznę od drobnych ciekawostek, do których i tak potrzebne mi są silne okulary i lupa. Nadszedł sezon gruszkowy - już robiłam karmelizowane jako dodatek do mięsa. Na razie owoce są twarde i takie właśnie warto wybierać do obróbek termicznych. Wiadomości pochodzą ze &quot;Smaków i aromatów&quot;</p><p></p><p>* Gruszki przez kilka stuleci uparcie uwodziły ludzkie podniebienia (dlatego wierzono, że powodują migreny i wapory), walcząc o względy z jabłkami, by z cierpkich &quot;ulęgałek&quot;, rosnacych na karłowatych drzewkach, przeistoczyć się w szlachetny, pożądany owoc o słodkim, winnym, aromatycznym miąższu. Historycy twierdzą, że sam Juliusz Cezar zatroszczy się o zasadzenie bergamotki w zdobytej Anglii. W Grecji, gdzie była ulubionym owocem, a potem do Rzymu gruszka przybyła z Persji.</p><p></p><p>* Gruszki nie mogą się pochwalić wybitnymi wartościami odżywczymi.: mają trochę witaminy C, trochę z grupy B: ze związków mineralnych - sporo potasu, mniej wapnia, magnezu, fosforu i żelaza oraz troszeczkę jodu i żelaza, a także dobrze przyswajalne cukry. Nic więc dziwnego, że cała ich &quot;siła&quot; poszła w urodę, soczystość i delikatny smak.</p><p></p><p>* W Polsce najczęściej jada się surowe, al;e Francuzi znają dziesiątki przepisów na gruszkowe desery, a w każdej pattiseriu można kupić jalouise gruszkowe lub wspaniałą tartę z migdałowym lub imbirowym kremem. Wielcy kucharze z upodobaniem kojarzą je z drobiem, ciemnym mięsem i ostrymi, pleśniowymi serami Najprostszą i jedną z najlepszych sałatek to kompozycja pokrojonej w paski wędzonej szynki, posiekanych gruszek i selerów, a do tego kilka ziaren zielonego pieprzu, majonezu i garść orzechów. To jest naprawdę świetne! Polecamy więc przepisy na ostro faszerowane gruszki,m francuskie tarty i marynaty. Gorąco polecamy przepisy na marynowane gruszki z korzeniami do zimowego słoika. Kilkanaście wecków z gruszkami w łagodnej, ostrej czy winnej zalewie -przyda si w spiżarni. Połówki gruszek z syropu, wypełnionych borówkami, żurawinami, węgierkami z octu, polanymi sosem Cumberland uświetnią każdy półmisek z pasztetem, pieczonym indykiem, kurczakiem, nadziewaną cieleciną. Przydadzą charakteru nawet gotowanym w jarzynach mięsom, gdy doprawimy je chrzanem z galaretką porzeczkową.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1540487, member: 10341"] Zdecydowałam się, mimo nieustajacych kłopotów ze wzrokiem, powoli wracać do "pracy". Nie umiem nic nie robić. Znalazłam znakomity, lecz bardzo obszerny tekst i ten odłożymy na póżniej, a dzisiaj zacznę od drobnych ciekawostek, do których i tak potrzebne mi są silne okulary i lupa. Nadszedł sezon gruszkowy - już robiłam karmelizowane jako dodatek do mięsa. Na razie owoce są twarde i takie właśnie warto wybierać do obróbek termicznych. Wiadomości pochodzą ze "Smaków i aromatów" * Gruszki przez kilka stuleci uparcie uwodziły ludzkie podniebienia (dlatego wierzono, że powodują migreny i wapory), walcząc o względy z jabłkami, by z cierpkich "ulęgałek", rosnacych na karłowatych drzewkach, przeistoczyć się w szlachetny, pożądany owoc o słodkim, winnym, aromatycznym miąższu. Historycy twierdzą, że sam Juliusz Cezar zatroszczy się o zasadzenie bergamotki w zdobytej Anglii. W Grecji, gdzie była ulubionym owocem, a potem do Rzymu gruszka przybyła z Persji. * Gruszki nie mogą się pochwalić wybitnymi wartościami odżywczymi.: mają trochę witaminy C, trochę z grupy B: ze związków mineralnych - sporo potasu, mniej wapnia, magnezu, fosforu i żelaza oraz troszeczkę jodu i żelaza, a także dobrze przyswajalne cukry. Nic więc dziwnego, że cała ich "siła" poszła w urodę, soczystość i delikatny smak. * W Polsce najczęściej jada się surowe, al;e Francuzi znają dziesiątki przepisów na gruszkowe desery, a w każdej pattiseriu można kupić jalouise gruszkowe lub wspaniałą tartę z migdałowym lub imbirowym kremem. Wielcy kucharze z upodobaniem kojarzą je z drobiem, ciemnym mięsem i ostrymi, pleśniowymi serami Najprostszą i jedną z najlepszych sałatek to kompozycja pokrojonej w paski wędzonej szynki, posiekanych gruszek i selerów, a do tego kilka ziaren zielonego pieprzu, majonezu i garść orzechów. To jest naprawdę świetne! Polecamy więc przepisy na ostro faszerowane gruszki,m francuskie tarty i marynaty. Gorąco polecamy przepisy na marynowane gruszki z korzeniami do zimowego słoika. Kilkanaście wecków z gruszkami w łagodnej, ostrej czy winnej zalewie -przyda si w spiżarni. Połówki gruszek z syropu, wypełnionych borówkami, żurawinami, węgierkami z octu, polanymi sosem Cumberland uświetnią każdy półmisek z pasztetem, pieczonym indykiem, kurczakiem, nadziewaną cieleciną. Przydadzą charakteru nawet gotowanym w jarzynach mięsom, gdy doprawimy je chrzanem z galaretką porzeczkową. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Bottom