Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1540690" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Teraz powinien tu być obszerny tekst o snobach, ale ponieważ jest to forum kulinarne, a snobizm niekoniecznie musi być kulinarny, więc damy spokój snobom i poczytamy o tym</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>Co mówi savoire vivre na temat jedzenia groszku?</strong></span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Dziewiętnastowieczne, a nawet te z początku wieku kompedia dobrych nasion nie szczędziły trudu, by wyjaśnić jak nakładać zielony groszek na wypukłą stronę widelca. Rzecz wydawała się karkołomna (nabieranie groszku z talerza wklęsłą stroną dyskryminowało), ale przecież możliwa do wykonania, skoro inny sposób - np.. nadziewanie poszczególnych kulek na zęby widelca – nie wchodził w rachubę.</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">&#8222;Groszkowy kod&#8221; miał taką moc, że w latach pięćdziesiątych Jan Kamyczek, największy powojenny autorytet w kwestii dobrego tonu doradzał w &#8222;Przekroju&#8221; spokojnym czytelnikom, by nakładali na widelec nieco ziemniaków i kulki groszku. Miękkie ziemniaki miały ułatwiać budowanie tej misternej konstrukcji, oczywiście po wypukłej stronie widelca.</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Co ciekawe, Francuzi do dzisiaj rozprawiający o metodach jedzenia karczochów, groszkiem się nie zajmują. Autoryzujący w kwestiach dobrych manier , udzielają jednej, za to kategorycznej nauki. &#8222;Jarzyny rozkrusza się i nabiera wyłącznie widelcem. Nóż ich nie dotyka.&#8221;</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Natomiast angielskie poradniki dla cudzoziemców przestrzegają: , &#8221;Miły Czytelniku, jeśli kiedykolwiek się zdarzy, że zasiądziesz do stołu ze spadkobiercami Imperium, zanim zaczniesz opróżniać swój talerz, dobrze będzie dyskretnie sprawdzić, którym widelcem zaczną gospodarze i jak sobie radzą. Z tym groszkiem. W innym wypadku gwarantowane jest, że pomyślą – &#8222;Ach te cudaczne maniery z kontynentu.&#8221;</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1540690, member: 10341"] [SIZE=10]Teraz powinien tu być obszerny tekst o snobach, ale ponieważ jest to forum kulinarne, a snobizm niekoniecznie musi być kulinarny, więc damy spokój snobom i poczytamy o tym[/SIZE] [SIZE=10][B]Co mówi savoire vivre na temat jedzenia groszku?[/B][/SIZE][B][/B] [SIZE=10]Dziewiętnastowieczne, a nawet te z początku wieku kompedia dobrych nasion nie szczędziły trudu, by wyjaśnić jak nakładać zielony groszek na wypukłą stronę widelca. Rzecz wydawała się karkołomna (nabieranie groszku z talerza wklęsłą stroną dyskryminowało), ale przecież możliwa do wykonania, skoro inny sposób - np.. nadziewanie poszczególnych kulek na zęby widelca – nie wchodził w rachubę.[/SIZE] [SIZE=10]„Groszkowy kod” miał taką moc, że w latach pięćdziesiątych Jan Kamyczek, największy powojenny autorytet w kwestii dobrego tonu doradzał w „Przekroju” spokojnym czytelnikom, by nakładali na widelec nieco ziemniaków i kulki groszku. Miękkie ziemniaki miały ułatwiać budowanie tej misternej konstrukcji, oczywiście po wypukłej stronie widelca.[/SIZE] [SIZE=10]Co ciekawe, Francuzi do dzisiaj rozprawiający o metodach jedzenia karczochów, groszkiem się nie zajmują. Autoryzujący w kwestiach dobrych manier , udzielają jednej, za to kategorycznej nauki. „Jarzyny rozkrusza się i nabiera wyłącznie widelcem. Nóż ich nie dotyka.”[/SIZE] [SIZE=10]Natomiast angielskie poradniki dla cudzoziemców przestrzegają: , ”Miły Czytelniku, jeśli kiedykolwiek się zdarzy, że zasiądziesz do stołu ze spadkobiercami Imperium, zanim zaczniesz opróżniać swój talerz, dobrze będzie dyskretnie sprawdzić, którym widelcem zaczną gospodarze i jak sobie radzą. Z tym groszkiem. W innym wypadku gwarantowane jest, że pomyślą – „Ach te cudaczne maniery z kontynentu.”[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom