Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1541255" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Z królewskich stołów</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Brzoskwiniowy high life</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Uchodzą za owoce wyjątkowo szykowne, a nawet wykwintne od czasów Lukullusa. Przywiezione jedwabnym szlakiem do Persji , na greckie stoły trafiły dzięki wyprawom wojennym Aleksandra Wielkiego. Prawdziwe uznanie zyskały jednak u rzymskich smakoszy. Pliniusz pisze, że płacono za nie horrendalne ceny i tylko milionerzy rozkoszowali się od czasu do czasu ich soczystym miąższem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Miały brzoskwinie i złą sławę W Egipcie, a potem i na dworze cezarów przyrządzano z ich pestek skuteczne trucizny. Ekstrahowano silny glikozyd cjankowy, podawany skazańcom i niewygodnym politycznie konkurentom. Fatalna opinia przetrwała stulecia i dopiero wiek dziewiętnasty przywrócił słodkim, aromatycznym brzoskwiniom należne im miejsce w kuchni i na stole. Dzisiaj najwspanialsze odmiany (a jest ich ponad 200) uprawia się we Włoszech i Kalifornii.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Można je podawać na przykład na surowo, ułożone w szklanej misce wypełnionej lodem, pieczone z dodatkiem słodkiego albo pikantnego farszu, smażone z wątróbką cielęcą , krabami lub wieprzowiną. Są świetnym dodatkiem do lodów, kremów, ciast. Ponieważ mają delikatny miąższ, przyrządza się z nich puszyste masy i puree. Oczywiście, smaży konfitury i dżemy, gotuje w syropie i zamyka w słoikach. Niestety, brzoskwinie w puszce tracą 80% witaminy C, a jeśli do konserwowania użyto dużo cukru są, są bardziej kaloryczne.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> 100 g surowych brzoskwiń zawiera tylko 30 kcal, mimo wspaniałej słodyczy miąższu.. Dietetycy rozpływają się w zachwytach u piszą: &#8222;Oto skuteczna metoda na zachowanie zdrowia -2 g błonnika pokarmowego , 4IU beta karotenu (prawie 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik, trochę potasu, magnezu i żelaza. A przy ty zero tłuszczu. Nie ma nic prostszego. Wystarczy zjeść jedną brzoskwinię!&quot;</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1541255, member: 10341"] [SIZE=10][B]Z królewskich stołów[/B] [B]Brzoskwiniowy high life[/B] Uchodzą za owoce wyjątkowo szykowne, a nawet wykwintne od czasów Lukullusa. Przywiezione jedwabnym szlakiem do Persji , na greckie stoły trafiły dzięki wyprawom wojennym Aleksandra Wielkiego. Prawdziwe uznanie zyskały jednak u rzymskich smakoszy. Pliniusz pisze, że płacono za nie horrendalne ceny i tylko milionerzy rozkoszowali się od czasu do czasu ich soczystym miąższem. Miały brzoskwinie i złą sławę W Egipcie, a potem i na dworze cezarów przyrządzano z ich pestek skuteczne trucizny. Ekstrahowano silny glikozyd cjankowy, podawany skazańcom i niewygodnym politycznie konkurentom. Fatalna opinia przetrwała stulecia i dopiero wiek dziewiętnasty przywrócił słodkim, aromatycznym brzoskwiniom należne im miejsce w kuchni i na stole. Dzisiaj najwspanialsze odmiany (a jest ich ponad 200) uprawia się we Włoszech i Kalifornii. Można je podawać na przykład na surowo, ułożone w szklanej misce wypełnionej lodem, pieczone z dodatkiem słodkiego albo pikantnego farszu, smażone z wątróbką cielęcą , krabami lub wieprzowiną. Są świetnym dodatkiem do lodów, kremów, ciast. Ponieważ mają delikatny miąższ, przyrządza się z nich puszyste masy i puree. Oczywiście, smaży konfitury i dżemy, gotuje w syropie i zamyka w słoikach. Niestety, brzoskwinie w puszce tracą 80% witaminy C, a jeśli do konserwowania użyto dużo cukru są, są bardziej kaloryczne. 100 g surowych brzoskwiń zawiera tylko 30 kcal, mimo wspaniałej słodyczy miąższu.. Dietetycy rozpływają się w zachwytach u piszą: „Oto skuteczna metoda na zachowanie zdrowia -2 g błonnika pokarmowego , 4IU beta karotenu (prawie 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik, trochę potasu, magnezu i żelaza. A przy ty zero tłuszczu. Nie ma nic prostszego. Wystarczy zjeść jedną brzoskwinię!" [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom