Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1597983" data-attributes="member: 10341"><p>Może to trochę bez sensu, ale nie wiem, gdzie mogłabym wpisać nieznane mi określenia kulinarne lub skłaniki używane do gotowania. Nie zakładam nowego tematu, bo spokojnie mogę ja, lub ktoś inny, zamieswzczać tutaj swoje uwagi i wiadomości. Od niedawna spotykam się z określeniem części wołiwiuny - ligawa. Mimo wieloletniej praktyki (jednak głównie z odległych czasowo książek), nie spotkałam określenia ligawa. O co chodzi doczytałam dopiero dzisiaj i zapiszę je tutaj &quot;ku pamięci&quot;.</p><p></p><p></p><p><strong>Ligawa</strong>, zwana również &quot;legawą&quot; lub &quot;fałszywą polędwicą&quot;, to gatunek mięsa <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina" target="_blank">wołowego</a>. Używany do potraw <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie" target="_blank">pieczonych</a> i <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)" target="_blank">duszonych</a><strong>Ligawa</strong>, zwana również &quot;legawą&quot; lub &quot;fałszywą polędwicą&quot;, to gatunek mięsa <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina" target="_blank">wołowego</a>. Używany do potraw <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie" target="_blank">pieczonych</a> i <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)" target="_blank">duszonych</a><strong>Ligawa</strong>, zwana również &quot;legawą&quot; lub &quot;fałszywą polędwicą&quot;, to gatunek mięsa <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina" target="_blank">wołowego</a>. Używany do potraw <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie" target="_blank">pieczonych</a> i <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)" target="_blank">duszonych</a><strong>Ligawa</strong>, zwana również &quot;legawą&quot; lub &quot;fałszywą polędwicą&quot;, to gatunek mięsa <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina" target="_blank">wołowego</a>. Używany do potraw <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie" target="_blank">pieczonych</a> i <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)" target="_blank">duszonych</a></p><p></p><p>Tekst &quot;wygooglałam&quot; z internetu. Gdyby to było niedopuszczalne, albo popełniłabym jakieś inne &quot;przestępstwo&quot; proszę panie moderatorki o usunięcie tych wpisów. Dziękuję.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1597983, member: 10341"] Może to trochę bez sensu, ale nie wiem, gdzie mogłabym wpisać nieznane mi określenia kulinarne lub skłaniki używane do gotowania. Nie zakładam nowego tematu, bo spokojnie mogę ja, lub ktoś inny, zamieswzczać tutaj swoje uwagi i wiadomości. Od niedawna spotykam się z określeniem części wołiwiuny - ligawa. Mimo wieloletniej praktyki (jednak głównie z odległych czasowo książek), nie spotkałam określenia ligawa. O co chodzi doczytałam dopiero dzisiaj i zapiszę je tutaj "ku pamięci". [B]Ligawa[/B], zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", to gatunek mięsa [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina"]wołowego[/URL]. Używany do potraw [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie"]pieczonych[/URL] i [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)"]duszonych[/URL][B]Ligawa[/B], zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", to gatunek mięsa [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina"]wołowego[/URL]. Używany do potraw [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie"]pieczonych[/URL] i [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)"]duszonych[/URL][B]Ligawa[/B], zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", to gatunek mięsa [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina"]wołowego[/URL]. Używany do potraw [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie"]pieczonych[/URL] i [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)"]duszonych[/URL][B]Ligawa[/B], zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", to gatunek mięsa [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina"]wołowego[/URL]. Używany do potraw [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczenie"]pieczonych[/URL] i [URL="https://pl.wikipedia.org/wiki/Duszenie_(gotowanie)"]duszonych[/URL] Tekst "wygooglałam" z internetu. Gdyby to było niedopuszczalne, albo popełniłabym jakieś inne "przestępstwo" proszę panie moderatorki o usunięcie tych wpisów. Dziękuję. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom