Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 882497" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jak dobrze zorganizować przyjęcie typu barbecue</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>Główna zasada przyjęcia typu barbecue: wszystko przygotuj wcześniej i kupuj produkty wysokiej jakości. Gorszego gatunku mięso nie upiecze się na ruszcie.</p><p>Wkładaj mięso do marynaty wieczorem, trzymane w niej przez kilkanaście godzin będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Doprawianie w ostatniej chwili nic nie da..</p><p>Pamiętaj, żeby rozpalić grill w odpowiednim czasie, czyli przynajmniej 45 minut wcześniej. Na świeżym ogniu wszystko się przypali. . Jeśli chcesz obniżyć temperaturę żarzącego się węgla (pod koniec pieczenia), spryskaj go wodą.</p><p>Potrawy będą upieczone równomiernie i nie przypalone, gdy węgiel rozpali się do czerwoności i pokryje białym popiołem. Jeśli żar jest zbyt duży, rozgarnij węgiel, jeśli zbyt mały – zgarnij.</p><p>Drewniane szpikulce należy moczyć w wodzie przynajmniej przez 20 minut.</p><p>Ruszt ustawia się około 15 cm nad węglami. Powinien rozgrzewać się przez 2 – 3 minuty, zanim ułożysz na nim mięso. Chleb i owoce piecze się na ruszcie ustawionym 30 cm nad ogniem.</p><p>Aby zapobiec przypalaniu potraw (i tworzeniu rakotwórczych substancji na powierzchni mięsa), należy je często obracać.</p><p>Barbecue lubi pewien bałagan i możliwość komponowania potraw już na talerzu. Przygotuj dużo dodatków: miski z sałatą, pokrojonymi pomidorami, ogórkami, piklami. Nie zapomnij o sosach, przyprawach, musztardzie, keczupie i w końcu o piwie, sokach i prostym młodym winie.</p><p></p><p></p><p><strong>Jak podać melon i arbuz na stół</strong></p><p> </p><p></p><p> Od pewnego czasu zaczęłam kupować miesięcznik &#8222;Moje gotowanie&#8221;. Oprócz przepisów zawiera on sporo porad , które ułatwiają przygotowanie i podawanie potraw . To mi bardzo odpowiada. Poprzednie dwie porady pochodziły ze &#8222;Smaków i aromatów&#8221;, a dzisiaj o tym, co możemy zrobić z arbuza i melona z &#8222;Mojego gotowania&#8221;. Ponieważ jest sezon na te owoce, sadzę, że może się to przydać niejednej pani domu. Ale najpierw trochę wiadomości o tych przysmakach..</p><p></p><p> Arbuz i melon to kuzyni należący do jednej rodziny – dyniowatych. Pochodzą jednak z odległych stron świata: arbuz z tropikalnej Afryki, melon zaś najprawdopodobniej z Azji. Najchętniej i najczęściej zajadamy się tymi owocami po prostu pociętymi w niewielkie łódeczki. Jednak oba są wdzięcznym &#8222;tworzywem&#8221; w rękach nawet początkującego kucharza. Melon wystarczy przekroić i nieco wydrążyć usuwając pestki, po czym wypełnić słodkim czerwonym winem, a najlepiej i najbardziej klasycznie – portugalskim porto. Pocięty w kostkę arbuz doda uroku każdej sałatce owocowej albo z liści świeżego szpinaku i fety. Ponieważ ani arbuzy, ani melony po zerwaniu nie dojrzewają, należy wybierać owoce dobrze, równomiernie wybarwione, wydzielające słodki zapach od strony łodygi, a po przeciwnej stronie miękkie. Możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 – 2 tygodnie. Gdy owoc jest już napoczęty, należy owinąć go przezroczystą folią, przechowywać w lodowce i zużyć najdalej w ciągu kilku dni. A czy wiesz jak je podać na stół?</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Przetnij melon na pół i usuń pestki. Potnij na kliny, obierz ze skórki. Przygotowane łódeczki podawaj na półmisku posypane sproszkowanym imbirem jako przekąskę albo do lodów lub serów. Można tez owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej i spiąć wykałaczką. Wyborna przystawka.</li> <li data-xf-list-type="ul">Specjalną łyżeczką wytnij melonowe i arbuzowe kuleczki i dodawaj do owocowych i pikantnych sałatek lub używaj do garnirowania potraw.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przetarte owoce wyśmienicie nadają się do przygotowywania sorbetów.</li> </ul><p> Melon i arbuz to para, której smak doskonale komponuje się z owocami morza i mięsem. Ważne dla osób dbających o linię: arbuz, choć bardzo słodki, jest niskokaloryczny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 882497, member: 10341"] [B]Jak dobrze zorganizować przyjęcie typu barbecue[/B] Główna zasada przyjęcia typu barbecue: wszystko przygotuj wcześniej i kupuj produkty wysokiej jakości. Gorszego gatunku mięso nie upiecze się na ruszcie. Wkładaj mięso do marynaty wieczorem, trzymane w niej przez kilkanaście godzin będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Doprawianie w ostatniej chwili nic nie da.. Pamiętaj, żeby rozpalić grill w odpowiednim czasie, czyli przynajmniej 45 minut wcześniej. Na świeżym ogniu wszystko się przypali. . Jeśli chcesz obniżyć temperaturę żarzącego się węgla (pod koniec pieczenia), spryskaj go wodą. Potrawy będą upieczone równomiernie i nie przypalone, gdy węgiel rozpali się do czerwoności i pokryje białym popiołem. Jeśli żar jest zbyt duży, rozgarnij węgiel, jeśli zbyt mały – zgarnij. Drewniane szpikulce należy moczyć w wodzie przynajmniej przez 20 minut. Ruszt ustawia się około 15 cm nad węglami. Powinien rozgrzewać się przez 2 – 3 minuty, zanim ułożysz na nim mięso. Chleb i owoce piecze się na ruszcie ustawionym 30 cm nad ogniem. Aby zapobiec przypalaniu potraw (i tworzeniu rakotwórczych substancji na powierzchni mięsa), należy je często obracać. Barbecue lubi pewien bałagan i możliwość komponowania potraw już na talerzu. Przygotuj dużo dodatków: miski z sałatą, pokrojonymi pomidorami, ogórkami, piklami. Nie zapomnij o sosach, przyprawach, musztardzie, keczupie i w końcu o piwie, sokach i prostym młodym winie. [B]Jak podać melon i arbuz na stół[/B] [B] [/B] Od pewnego czasu zaczęłam kupować miesięcznik „Moje gotowanie”. Oprócz przepisów zawiera on sporo porad , które ułatwiają przygotowanie i podawanie potraw . To mi bardzo odpowiada. Poprzednie dwie porady pochodziły ze „Smaków i aromatów”, a dzisiaj o tym, co możemy zrobić z arbuza i melona z „Mojego gotowania”. Ponieważ jest sezon na te owoce, sadzę, że może się to przydać niejednej pani domu. Ale najpierw trochę wiadomości o tych przysmakach.. Arbuz i melon to kuzyni należący do jednej rodziny – dyniowatych. Pochodzą jednak z odległych stron świata: arbuz z tropikalnej Afryki, melon zaś najprawdopodobniej z Azji. Najchętniej i najczęściej zajadamy się tymi owocami po prostu pociętymi w niewielkie łódeczki. Jednak oba są wdzięcznym „tworzywem” w rękach nawet początkującego kucharza. Melon wystarczy przekroić i nieco wydrążyć usuwając pestki, po czym wypełnić słodkim czerwonym winem, a najlepiej i najbardziej klasycznie – portugalskim porto. Pocięty w kostkę arbuz doda uroku każdej sałatce owocowej albo z liści świeżego szpinaku i fety. Ponieważ ani arbuzy, ani melony po zerwaniu nie dojrzewają, należy wybierać owoce dobrze, równomiernie wybarwione, wydzielające słodki zapach od strony łodygi, a po przeciwnej stronie miękkie. Możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 – 2 tygodnie. Gdy owoc jest już napoczęty, należy owinąć go przezroczystą folią, przechowywać w lodowce i zużyć najdalej w ciągu kilku dni. A czy wiesz jak je podać na stół? [LIST][*]Przetnij melon na pół i usuń pestki. Potnij na kliny, obierz ze skórki. Przygotowane łódeczki podawaj na półmisku posypane sproszkowanym imbirem jako przekąskę albo do lodów lub serów. Można tez owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej i spiąć wykałaczką. Wyborna przystawka. [*]Specjalną łyżeczką wytnij melonowe i arbuzowe kuleczki i dodawaj do owocowych i pikantnych sałatek lub używaj do garnirowania potraw. [*]Przetarte owoce wyśmienicie nadają się do przygotowywania sorbetów. [/LIST] Melon i arbuz to para, której smak doskonale komponuje się z owocami morza i mięsem. Ważne dla osób dbających o linię: arbuz, choć bardzo słodki, jest niskokaloryczny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom