Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 882779" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pomidory – soczysta czerwień lata</strong></p><p> </p><p></p><p> Dzisiejsze rady pochodzą od pani Agnieszki Fedorczyk z &#8222;Mojego gotowania&#8221;.</p><p></p><p> Pulchny, jaskrawoczerwony pomidor ma cienką, lśniącą skórkę i miąższ z dużą zawartością wody. I wcale nie jest warzywem, tak jak powszechnie się sądzi, lecz owocem, jagodą. Chociaż dostępny jest przez cały rok, to szczyt sezonu przypada na schyłek lata. Zbierane w tym czasie pomidory są najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne – warto więc jeść do syta na surowo, pieczone, smażone, gotowane oraz robić z nich przetwory. Konserwowane w puszkach lub słoikach pomidory, a także suszone na słońcu niemal nie tracą wartości odżywczych. Kupując, wybieramy pomidory kształtne, jednolicie ubarwione, jędrne i ciężkie. Te lekkie i rozdęte mają zwykle kiepską konsystencję i niedobry smak. Nie przechowujemy ich w lodówce, lecz trzymamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej w torebce papierowej albo szufladzie, poza bezpośrednim operowaniem słońca, po to, by nie zakłócać ich naturalnego procesu dojrzewania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 882779, member: 10341"] [B]Pomidory – soczysta czerwień lata[/B] [B] [/B] Dzisiejsze rady pochodzą od pani Agnieszki Fedorczyk z „Mojego gotowania”. Pulchny, jaskrawoczerwony pomidor ma cienką, lśniącą skórkę i miąższ z dużą zawartością wody. I wcale nie jest warzywem, tak jak powszechnie się sądzi, lecz owocem, jagodą. Chociaż dostępny jest przez cały rok, to szczyt sezonu przypada na schyłek lata. Zbierane w tym czasie pomidory są najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne – warto więc jeść do syta na surowo, pieczone, smażone, gotowane oraz robić z nich przetwory. Konserwowane w puszkach lub słoikach pomidory, a także suszone na słońcu niemal nie tracą wartości odżywczych. Kupując, wybieramy pomidory kształtne, jednolicie ubarwione, jędrne i ciężkie. Te lekkie i rozdęte mają zwykle kiepską konsystencję i niedobry smak. Nie przechowujemy ich w lodówce, lecz trzymamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej w torebce papierowej albo szufladzie, poza bezpośrednim operowaniem słońca, po to, by nie zakłócać ich naturalnego procesu dojrzewania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom