Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 883096" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Maliny – smaczne i zdrowe</strong></p><p> </p><p></p><p> Piękniejsze i smaczniejsze od tabletek aspiryny, mają jej wszystkie zadziwiające właściwości lecznicze. Ale są jeszcze inne powody, by jeść maliny. Poznamy je na podstawie artykułu pani Anny Barańskiej za &#8222;Smaków i aromatów&#8221;. </p><p></p><p> Do momentu poznania chińskiej herbaty, północ Europy rozkoszowała się w zimowe wieczory malinowym naparem, doceniając jego subtelny smak, niezwykły aromat i tajemniczą moc rozgrzewania organizmu. Pierwszy syrop sporządzono w klasztornych aptekach około XVI wieku i aplikowano jako środek odżywczy, ogólnie wzmacniający przy przeziębieniach. Uważni medycy dostrzegli, że napar malinowy wywołuje najpierw poty, a potem zbawienne obniżenie temperatury ciała.. To było ważne odkrycie w czasach, kiedy poza kosztowną chininą i grożną dla żołądka korą wierzby nie dysponowano innymi specyfikami na gorączkę. Zanim wyprodukowano pierwsze tabletki aspiryny (1899 rok), w każdej domowej apteczce stały malinowe mikstury na katar, kaszel, grypę i łamanie w kościach. Z czasem zbadano skład chemiczny malin, jednego z najstarszych krzewów owocowych i intuicyjna wiedza zielarzy znalazła naukowe potwierdzenie Co więcej, okazało się, że maliny są łagodnym, pozbawionym skutków ubocznych środkiem, który może z powodzeniem konkurować z pigułkami najnowszej generacji.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Sok z malin i napar z suszu ma terapeutyczne działanie w chorobach przeziębieniowych, ponieważ zawiera znaczne ilości kwasu salicylowego, głównego składnika aspiryny. Prawdopodobnie ważne są i inne substancje aktywne, dotąd nie zbadane, które również łagodzą skutki infekcji górnych dróg oddechowych.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sok malinowy jest niezastąpiony w leczeniu dzieci i osób w starszym wieku, którym aspiryna często szkodzi. Wielu internistów woli podawać – zwłaszcza przy nadkwaśności i chorobie wrzodowej żołądka – naturalne środki napotne, które leczą infekcje i skutecznie obniżają gorączkę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Uważa się, że witamina C zmniejsza objawy przeziębienia o 23 procent. Świeże maliny i liście krzewu mają jej sporo, ale do zimowego naparu z malin trzeba dodać sok grejpfrutowy lub cytrynowy. Ten zabieg ma szczególnie dobroczynne działanie w pierwszym stadium infekcji.</li> <li data-xf-list-type="ul">Bardzo dobrym sposobem na zahamowanie infekcji jest płukanie gardła octem malinowym. Otrzymuje się go , zalewając 50 dkg malin (świeżych lub w zimie mrożonych) &#189; litra octu jabłkowego. Po 2 tygodniach specyfik jest gotowy Może być również używany do przyprawiania sałat, marynowania mięs, a zwłaszcza drobiu i cielęciny.</li> <li data-xf-list-type="ul">W tybetańskim lecznictwie napar i odwar z liści jest powszechnie stosowanym środkiem przy leczeniu neurastenii i ostrych, przewlekłych infekcji bakteryjnych. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej uważają, że sok z malin oczyszcza z toksyn system trawienny.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 883096, member: 10341"] [B]Maliny – smaczne i zdrowe[/B] [B] [/B] Piękniejsze i smaczniejsze od tabletek aspiryny, mają jej wszystkie zadziwiające właściwości lecznicze. Ale są jeszcze inne powody, by jeść maliny. Poznamy je na podstawie artykułu pani Anny Barańskiej za „Smaków i aromatów”. Do momentu poznania chińskiej herbaty, północ Europy rozkoszowała się w zimowe wieczory malinowym naparem, doceniając jego subtelny smak, niezwykły aromat i tajemniczą moc rozgrzewania organizmu. Pierwszy syrop sporządzono w klasztornych aptekach około XVI wieku i aplikowano jako środek odżywczy, ogólnie wzmacniający przy przeziębieniach. Uważni medycy dostrzegli, że napar malinowy wywołuje najpierw poty, a potem zbawienne obniżenie temperatury ciała.. To było ważne odkrycie w czasach, kiedy poza kosztowną chininą i grożną dla żołądka korą wierzby nie dysponowano innymi specyfikami na gorączkę. Zanim wyprodukowano pierwsze tabletki aspiryny (1899 rok), w każdej domowej apteczce stały malinowe mikstury na katar, kaszel, grypę i łamanie w kościach. Z czasem zbadano skład chemiczny malin, jednego z najstarszych krzewów owocowych i intuicyjna wiedza zielarzy znalazła naukowe potwierdzenie Co więcej, okazało się, że maliny są łagodnym, pozbawionym skutków ubocznych środkiem, który może z powodzeniem konkurować z pigułkami najnowszej generacji. [LIST][*]Sok z malin i napar z suszu ma terapeutyczne działanie w chorobach przeziębieniowych, ponieważ zawiera znaczne ilości kwasu salicylowego, głównego składnika aspiryny. Prawdopodobnie ważne są i inne substancje aktywne, dotąd nie zbadane, które również łagodzą skutki infekcji górnych dróg oddechowych. [*]Sok malinowy jest niezastąpiony w leczeniu dzieci i osób w starszym wieku, którym aspiryna często szkodzi. Wielu internistów woli podawać – zwłaszcza przy nadkwaśności i chorobie wrzodowej żołądka – naturalne środki napotne, które leczą infekcje i skutecznie obniżają gorączkę. [*]Uważa się, że witamina C zmniejsza objawy przeziębienia o 23 procent. Świeże maliny i liście krzewu mają jej sporo, ale do zimowego naparu z malin trzeba dodać sok grejpfrutowy lub cytrynowy. Ten zabieg ma szczególnie dobroczynne działanie w pierwszym stadium infekcji. [*]Bardzo dobrym sposobem na zahamowanie infekcji jest płukanie gardła octem malinowym. Otrzymuje się go , zalewając 50 dkg malin (świeżych lub w zimie mrożonych) ½ litra octu jabłkowego. Po 2 tygodniach specyfik jest gotowy Może być również używany do przyprawiania sałat, marynowania mięs, a zwłaszcza drobiu i cielęciny. [*]W tybetańskim lecznictwie napar i odwar z liści jest powszechnie stosowanym środkiem przy leczeniu neurastenii i ostrych, przewlekłych infekcji bakteryjnych. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej uważają, że sok z malin oczyszcza z toksyn system trawienny. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom