Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 883557" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kalafior dobrze podany</strong></p><p> </p><p></p><p> Kiedy jest naprawdę dorodny, urodą może konkurować z kwiatami. Długo uprawiany dla ozdobienia rabatek, w końcu trafił na stoły w wersji á la polonaise, czyli polany przyrumienioną na maśle bułką. Dzisiaj podaje się kalafiory z większą finezją. Według &#8222;Smaków i aromatów&#8221; kilka rad, jak postępować z kalafiorem, żeby był dobrze przyrządzony.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Kupuj kalafiory o białej lub kremowej barwie i bardzo ściśle przylegających do siebie różyczkach. Przejrzałe są niesmaczne i tracą wiele cennych składników odżywczych. Wielkość nie jest gwarancją dobrej jakości.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli chcesz zachować śnieżną biel kalafiora, wlej do wody małą łyżeczkę soku cytrynowego lub octu winnego. Zawsze gotuj w dużym garnku i w dużej ilości wody.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie pozwól, by kalafior moczył się w ledwie &#8222;mrugającym&#8221; wrzątku – będzie miękki, a na talerzu rozsypie się jak ryż. Gotuj na dość dużym ogniu, bez pokrywki, by ulotniły się nieprzyjemne opary związków siarki. Przykry zapach łagodzi dodanie skórki z cytryny lub chleba.</li> <li data-xf-list-type="ul">W nowoczesnej kuchni niemal wszystkie warzywa podaje się trochę niedogotowane. Dotyczy to szczególnie kalafiora – zbyt miękki jest zawsze nieapetyczny. 15 – 20 minut to górna granica gotowania całego, a jeśli jest podzielony na cząstki, wystarczy 10 – 12 minut.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kalafior po polsku, to kalafior polany tartą bułką przyrumienioną na maśle. Jest smaczny, ale warto wypróbować wersję z sosem cytrynowym. Na łyżce masła podsmaża się małą cebulę, a następnie wlewa sok wyciśnięty z cytryny, zdejmuje z ognia i uciera ze świeżym masłem (około 5 dkg).</li> <li data-xf-list-type="ul">Można też podać z sosem Mornay, zapiekany z serami, sosem beszamelowym, w sałatkach itp.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 883557, member: 10341"] [B]Kalafior dobrze podany[/B] [B] [/B] Kiedy jest naprawdę dorodny, urodą może konkurować z kwiatami. Długo uprawiany dla ozdobienia rabatek, w końcu trafił na stoły w wersji á la polonaise, czyli polany przyrumienioną na maśle bułką. Dzisiaj podaje się kalafiory z większą finezją. Według „Smaków i aromatów” kilka rad, jak postępować z kalafiorem, żeby był dobrze przyrządzony. [LIST][*]Kupuj kalafiory o białej lub kremowej barwie i bardzo ściśle przylegających do siebie różyczkach. Przejrzałe są niesmaczne i tracą wiele cennych składników odżywczych. Wielkość nie jest gwarancją dobrej jakości. [*]Jeśli chcesz zachować śnieżną biel kalafiora, wlej do wody małą łyżeczkę soku cytrynowego lub octu winnego. Zawsze gotuj w dużym garnku i w dużej ilości wody. [*]Nie pozwól, by kalafior moczył się w ledwie „mrugającym” wrzątku – będzie miękki, a na talerzu rozsypie się jak ryż. Gotuj na dość dużym ogniu, bez pokrywki, by ulotniły się nieprzyjemne opary związków siarki. Przykry zapach łagodzi dodanie skórki z cytryny lub chleba. [*]W nowoczesnej kuchni niemal wszystkie warzywa podaje się trochę niedogotowane. Dotyczy to szczególnie kalafiora – zbyt miękki jest zawsze nieapetyczny. 15 – 20 minut to górna granica gotowania całego, a jeśli jest podzielony na cząstki, wystarczy 10 – 12 minut. [*]Kalafior po polsku, to kalafior polany tartą bułką przyrumienioną na maśle. Jest smaczny, ale warto wypróbować wersję z sosem cytrynowym. Na łyżce masła podsmaża się małą cebulę, a następnie wlewa sok wyciśnięty z cytryny, zdejmuje z ognia i uciera ze świeżym masłem (około 5 dkg). [*]Można też podać z sosem Mornay, zapiekany z serami, sosem beszamelowym, w sałatkach itp. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom