Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 883831" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Mięta</strong></p><p> </p><p></p><p> Hojnie obdarza nas wigorem swojego aromatu. W przemyśle spożywczym jest po prostu niezastąpiona. Stanowi bazę rozmaitych likierów, kordiałów, karmelków i gumy do żucia. Nadaje odświeżający zapach i smak koktajlom, konfiturom (np. z jabłek), sałatkom z owoców i sorbetom (cytrynowy zawsze dekoruje się listkami świeżej mięty). Suszona stosowana jest do wyrobu herbat i naparów. </p><p></p><p> Jej mocny, czysty aromat współgra ze znacznie większą liczbą smaków niż nam się wydaje. Trzeba choć raz spróbować jej z takimi warzywami jak zielony groszek, fasolka szparagowa, bób, cukinia czy marchewka, doprawić nią letnie sałatki z pomidorami i ogórkami – rezultat jest zaskakujący!</p><p></p><p> Połączenie z jagnięciną i kaczką to klasyka w tradycji anglosaskiej, gdzie mięty używa się do przygotowania sosu na bazie octu i cukru. Na Bliskim Wschodzie dodaje świeżości klopsikom i szaszłykom. Wspaniale nadaje się również do zup warzywnych, sałatek ryżowych, omletów i jogurtu. Kiedyś w polskiej kuchni znany był przepis na przyprawione miętą pierogi z białym serem – bardzo lekko osłodzone i mocno przyprawione pieprzem. Wyborne! Wielu znakomitych kucharzy podaje do gotowanej lub smażonej ryby prosty sos z masła, soku cytrynowego i posiekanej mięty. Cukiernicy uważają, że jest szalenie wyrafinowaną ozdobą lodów i wszelkiego rodzaju piankowych deserów. </p><p></p><p> Występuje aż w 40 odmianach. Cenią ją zielarze, bowiem ułatwia trawienie. Dobra zielona herbata z dodatkiem świeżej lub suszonej mięty ma wręcz zbawienny wpływ na nasze żołądki. Jest także miejscowym środkiem znieczulającym, szczególnie w postaci olejku. Obecność mentolu powoduje w kontakcie ze skórą wrażenie zimna, a wiadomo, że zimno koi ból. </p><p></p><p> Mimo że rośnie dziko w bardzo wielu miejscach, warto hodować ją na parapecie w doniczce.</p><p></p><p> Bo zawsze wtedy można szybko zrobić do razowego chleba lub na przystawkę pyszny <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=883195" target="_blank"><strong>sos jogurtowy</strong></a></p><p></p><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 883831, member: 10341"] [B]Mięta[/B] [B] [/B] Hojnie obdarza nas wigorem swojego aromatu. W przemyśle spożywczym jest po prostu niezastąpiona. Stanowi bazę rozmaitych likierów, kordiałów, karmelków i gumy do żucia. Nadaje odświeżający zapach i smak koktajlom, konfiturom (np. z jabłek), sałatkom z owoców i sorbetom (cytrynowy zawsze dekoruje się listkami świeżej mięty). Suszona stosowana jest do wyrobu herbat i naparów. Jej mocny, czysty aromat współgra ze znacznie większą liczbą smaków niż nam się wydaje. Trzeba choć raz spróbować jej z takimi warzywami jak zielony groszek, fasolka szparagowa, bób, cukinia czy marchewka, doprawić nią letnie sałatki z pomidorami i ogórkami – rezultat jest zaskakujący! Połączenie z jagnięciną i kaczką to klasyka w tradycji anglosaskiej, gdzie mięty używa się do przygotowania sosu na bazie octu i cukru. Na Bliskim Wschodzie dodaje świeżości klopsikom i szaszłykom. Wspaniale nadaje się również do zup warzywnych, sałatek ryżowych, omletów i jogurtu. Kiedyś w polskiej kuchni znany był przepis na przyprawione miętą pierogi z białym serem – bardzo lekko osłodzone i mocno przyprawione pieprzem. Wyborne! Wielu znakomitych kucharzy podaje do gotowanej lub smażonej ryby prosty sos z masła, soku cytrynowego i posiekanej mięty. Cukiernicy uważają, że jest szalenie wyrafinowaną ozdobą lodów i wszelkiego rodzaju piankowych deserów. Występuje aż w 40 odmianach. Cenią ją zielarze, bowiem ułatwia trawienie. Dobra zielona herbata z dodatkiem świeżej lub suszonej mięty ma wręcz zbawienny wpływ na nasze żołądki. Jest także miejscowym środkiem znieczulającym, szczególnie w postaci olejku. Obecność mentolu powoduje w kontakcie ze skórą wrażenie zimna, a wiadomo, że zimno koi ból. Mimo że rośnie dziko w bardzo wielu miejscach, warto hodować ją na parapecie w doniczce. Bo zawsze wtedy można szybko zrobić do razowego chleba lub na przystawkę pyszny [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=883195"][B]sos jogurtowy[/B][/URL] Żródło:”Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom