Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 884001" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Spiżarnia smakosza – przetwory owocowe</strong></p><p> </p><p></p><p> Zapraszają nas do niej &#8222;Smaki i aromaty&#8221;. Oczywiście chodzi o przetwory owocowe, jak powidła, galaretki czy dżemy. Nie muszą być słodkie jak ulepek, ani smażone przez trzy dni. Mogą pachnieć latem i świeżymi owocami. Zajrzyjmy do notesu kucharza i poznajmy kilka złotych reguł zapewniających powodzenie przy przygotowywaniu przetworów.</p><p></p><p> *Kupuj tylko bardzo świeże, nie przejrzałe owoce, a potem jeszcze z całą starannością przebieraj je w domu. Wyrzucaj nie tylko nadgniłe, ale także wszystkie pogniecione, uszkodzone owoce.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Zbyt dojrzałe owoce mają mało pektyn i trzeba długo smażyć powidła lub gotować sok na galaretkę, by osiągnąć właściwą konsystencję przetworów. Dobrym rozwiązaniem jest mieszanie aromatycznych, dojrzałych owoców z lekko twardymi.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wszystko, czego używasz do mieszania i smażenia, musi być idealnie czyste, a owoce kilkakrotnie wypłukane. Krótko gotowane – a więc zachowujące witaminę C i inne składniki odżywcze – przechowają się w chłodnym i ciemnym miejscu przez całą zimę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Używaj emaliowanych garnków i kupuj nowe pokrywki do słoików, kosztują niewiele. Zrezygnuj z cukrów żelujących i syntetycznych pektyn – wprawdzie dżemy i galaretki przygotowuje się z nich szybko, ale mają obcy, landrynkowy posmak.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 884001, member: 10341"] [B]Spiżarnia smakosza – przetwory owocowe[/B] [B] [/B] Zapraszają nas do niej „Smaki i aromaty”. Oczywiście chodzi o przetwory owocowe, jak powidła, galaretki czy dżemy. Nie muszą być słodkie jak ulepek, ani smażone przez trzy dni. Mogą pachnieć latem i świeżymi owocami. Zajrzyjmy do notesu kucharza i poznajmy kilka złotych reguł zapewniających powodzenie przy przygotowywaniu przetworów. *Kupuj tylko bardzo świeże, nie przejrzałe owoce, a potem jeszcze z całą starannością przebieraj je w domu. Wyrzucaj nie tylko nadgniłe, ale także wszystkie pogniecione, uszkodzone owoce. [LIST][*]Zbyt dojrzałe owoce mają mało pektyn i trzeba długo smażyć powidła lub gotować sok na galaretkę, by osiągnąć właściwą konsystencję przetworów. Dobrym rozwiązaniem jest mieszanie aromatycznych, dojrzałych owoców z lekko twardymi. [*]Wszystko, czego używasz do mieszania i smażenia, musi być idealnie czyste, a owoce kilkakrotnie wypłukane. Krótko gotowane – a więc zachowujące witaminę C i inne składniki odżywcze – przechowają się w chłodnym i ciemnym miejscu przez całą zimę. [*]Używaj emaliowanych garnków i kupuj nowe pokrywki do słoików, kosztują niewiele. Zrezygnuj z cukrów żelujących i syntetycznych pektyn – wprawdzie dżemy i galaretki przygotowuje się z nich szybko, ale mają obcy, landrynkowy posmak. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom