Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 885487" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Różowe wino – chłodne, lekkie, pachnące truskawkami</strong></p><p> </p><p></p><p> Cieszy oko paletą barw mieniącą się odcieniami jasnej czerwieni. Niezastąpione w czasie letnich upałów – zachęca nas do spróbowania miesięcznik &#8222;Moje gotowanie&#8221;. </p><p></p><p> Wina różowe są winami pierwszorzędnymi. Nie ustępują winom białym i czerwonym. Tłoczone są z ciemnych winogron. Inaczej jednak niż w przypadku wina czerwonego po maceracji fermentacja ze skórkami trwa bardzo krótko – kilka do kilkunastu godzin Trzeba je kupić i wypić młode, z bieżącego lub zeszłego roku ( w tym roku pijemy rocznik 2008, a 2009 z win wyprodukowanych na półkuli południowej). Wino różowe nie polepsza się z wiekiem, lecz traci swoje zalety. Podane na stół musi być dobrze schłodzone – jego temperatura nie powinna przekraczać 10 stopni, zgodnie z zasadą, że im prostsze wino, tym bardziej je chłodzimy. Nigdy nie podawajmy różowego wina w wyższej temperaturze, gdyż może okazać się zbyt kwaśne lub przesadnie garbnikowe. Najlepiej umieścić butelkę w wiaderku z lodem i wodą, utrzymują stałą temperaturę podczas konsumpcji. Barwy mogą być łososiowe, truskawkowe, malinowe, ale jeżeli wino ma kolor morelowy lub jak skórka cebuli, jest to oznaka jego nienajlepszej formy. Wina różowe powinny błyszczeć i być przezroczyste. Mieć aromat świeżych owoców, takich jak truskawki, poziomki i wiśnie, a smak odświeżający, lekko kwaśny.</p><p></p><p> Nie ma innego wina, które tak łatwo dopasowuje się do różnych potraw – mówi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu &#8222;Wino&#8221; – tutaj wachlarz jest naprawdę szeroki. Różowe wino okazuje się cudowne zarówno do potraw z ryżu (włoskie risotto, hiszpańska paella), makaronu (lazania, spaghetti), jajek (omlety), kisze np. lotaryński, jak i do sałatek jarzynowych z majonezem. Odpowiednie jest także do białych mięs ( kurczaka, indyka) lub wieprzowiny, panierowanych lub z grilla i do takich ryb, jak karp, karaś, pstrąg, dorsz lub łosoś, które mogą być smażone albo pieczone</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 885487, member: 10341"] [B]Różowe wino – chłodne, lekkie, pachnące truskawkami[/B] [B] [/B] Cieszy oko paletą barw mieniącą się odcieniami jasnej czerwieni. Niezastąpione w czasie letnich upałów – zachęca nas do spróbowania miesięcznik „Moje gotowanie”. Wina różowe są winami pierwszorzędnymi. Nie ustępują winom białym i czerwonym. Tłoczone są z ciemnych winogron. Inaczej jednak niż w przypadku wina czerwonego po maceracji fermentacja ze skórkami trwa bardzo krótko – kilka do kilkunastu godzin Trzeba je kupić i wypić młode, z bieżącego lub zeszłego roku ( w tym roku pijemy rocznik 2008, a 2009 z win wyprodukowanych na półkuli południowej). Wino różowe nie polepsza się z wiekiem, lecz traci swoje zalety. Podane na stół musi być dobrze schłodzone – jego temperatura nie powinna przekraczać 10 stopni, zgodnie z zasadą, że im prostsze wino, tym bardziej je chłodzimy. Nigdy nie podawajmy różowego wina w wyższej temperaturze, gdyż może okazać się zbyt kwaśne lub przesadnie garbnikowe. Najlepiej umieścić butelkę w wiaderku z lodem i wodą, utrzymują stałą temperaturę podczas konsumpcji. Barwy mogą być łososiowe, truskawkowe, malinowe, ale jeżeli wino ma kolor morelowy lub jak skórka cebuli, jest to oznaka jego nienajlepszej formy. Wina różowe powinny błyszczeć i być przezroczyste. Mieć aromat świeżych owoców, takich jak truskawki, poziomki i wiśnie, a smak odświeżający, lekko kwaśny. Nie ma innego wina, które tak łatwo dopasowuje się do różnych potraw – mówi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu „Wino” – tutaj wachlarz jest naprawdę szeroki. Różowe wino okazuje się cudowne zarówno do potraw z ryżu (włoskie risotto, hiszpańska paella), makaronu (lazania, spaghetti), jajek (omlety), kisze np. lotaryński, jak i do sałatek jarzynowych z majonezem. Odpowiednie jest także do białych mięs ( kurczaka, indyka) lub wieprzowiny, panierowanych lub z grilla i do takich ryb, jak karp, karaś, pstrąg, dorsz lub łosoś, które mogą być smażone albo pieczone [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom