Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 886004" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ogórki</strong></p><p> </p><p></p><p> Dzisiaj z panią Joanną Bajorek, redaktorem &#8222;Mojego gotowania&#8221; kilka zdań o ogórkach. Tych do chrupania, zakąszania i&#8230;poprawiania urody. Mimo że dostępne teraz przez cały rok, to koniec lata jest dla nich najlepszym czasem. Warto je nie tylko chrupać, ale kisić i marynować. Zapach małosolnych nieodłącznie kojarzy się z latem.</p><p></p><p> Można tez uzyskać smak małosolnych szybko, bez czekania , aż się ukiszą. Wystarczy ogórek obrać , pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny lub octem, oprószyć solą i pieprzem i sowicie posypać posiekanym koperkiem. Gdy się lekko zmacerują można skropić je odrobiną oliwy. Ale co kiszone, to kiszone. </p><p></p><p> Dla wielu smakoszy z południa Europy kiszony ogórek czy kapusta do obrzydlistwo, są po prostu zepsute. Nie potrafią docenić smaku ogórkowej czy soljanki, nie wiedzą jak smakuje zimna wódeczka zakąszona kiszonym ogórkiem, najlepiej takim z beczki, i nie maja pojęcia, jak sok z kiszenia pomaga następnego ranka. </p><p></p><p> A prawie każda z pań domu doceni ogórek albo tylko jego łupiny, gdy zabraknie jej toniku do twarzy lub gdy po prostu czuje, że jej skóra jest zmęczona i wysuszona. Wystarczy obłożyć twarz i szyję, a także dłonie, plasterkami lub łupinami świeżego ogórka i potrzymać 10 minut. Skóra będzie idealnie nawilżona i nabierze pięknego, zdrowego kolorytu.</p><p></p><p> </p><p><strong>Dobre pytania dotyczące ogórków</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jakie kupować?</strong> Oczywiście gruntowe. Są na targach już od końca czerwca. Jednak największy wysyp jest w sierpniu i na początku września. Ogórki są teraz mniejsze i krótsze od szklarniowych, mają chropowatą skórkę i barwę od ciemnozielonej do żółtozielonej. Ważne, aby były jędrne i twarde. Do kiszenia – takie, jak kto woli, natomiast do marynowania – jak najmniejsze i &#8222;szczupłe&#8221;. Na mizerię, oczywiście, jak największe, typu węże (szklarniowe), chociaż duże kwaszeniaki też doskonale się nadają. Do kiszenia dobrze jest kupować ogórki od zaprzyjażnionych sprzedawców, aby mieć pewność, że nie są sypane środkami owadobójczymi, zwłaszcza tuż przed zbiorem. Tak potraktowane będą niesmaczne albo wcale się nie ukiszą, tylko raczej zepsują.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jak przechowywać?</strong> Świeżych ogórków nie warto kupować na zapas. Można je potrzymać w lodowce 2 – 3 dni, na najniższej półce. Ogórek przekrojony, zawinięty w folię i schowany do lodówki powinien wytrzymać do następnego dnia. Konserwowe i kiszone zamknięte w słoikach można przetrzymać nawet 2 – 3 lata.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 886004, member: 10341"] [B]Ogórki[/B] [B] [/B] Dzisiaj z panią Joanną Bajorek, redaktorem „Mojego gotowania” kilka zdań o ogórkach. Tych do chrupania, zakąszania i…poprawiania urody. Mimo że dostępne teraz przez cały rok, to koniec lata jest dla nich najlepszym czasem. Warto je nie tylko chrupać, ale kisić i marynować. Zapach małosolnych nieodłącznie kojarzy się z latem. Można tez uzyskać smak małosolnych szybko, bez czekania , aż się ukiszą. Wystarczy ogórek obrać , pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny lub octem, oprószyć solą i pieprzem i sowicie posypać posiekanym koperkiem. Gdy się lekko zmacerują można skropić je odrobiną oliwy. Ale co kiszone, to kiszone. Dla wielu smakoszy z południa Europy kiszony ogórek czy kapusta do obrzydlistwo, są po prostu zepsute. Nie potrafią docenić smaku ogórkowej czy soljanki, nie wiedzą jak smakuje zimna wódeczka zakąszona kiszonym ogórkiem, najlepiej takim z beczki, i nie maja pojęcia, jak sok z kiszenia pomaga następnego ranka. A prawie każda z pań domu doceni ogórek albo tylko jego łupiny, gdy zabraknie jej toniku do twarzy lub gdy po prostu czuje, że jej skóra jest zmęczona i wysuszona. Wystarczy obłożyć twarz i szyję, a także dłonie, plasterkami lub łupinami świeżego ogórka i potrzymać 10 minut. Skóra będzie idealnie nawilżona i nabierze pięknego, zdrowego kolorytu. [B]Dobre pytania dotyczące ogórków[/B] [LIST][*][B]Jakie kupować?[/B] Oczywiście gruntowe. Są na targach już od końca czerwca. Jednak największy wysyp jest w sierpniu i na początku września. Ogórki są teraz mniejsze i krótsze od szklarniowych, mają chropowatą skórkę i barwę od ciemnozielonej do żółtozielonej. Ważne, aby były jędrne i twarde. Do kiszenia – takie, jak kto woli, natomiast do marynowania – jak najmniejsze i „szczupłe”. Na mizerię, oczywiście, jak największe, typu węże (szklarniowe), chociaż duże kwaszeniaki też doskonale się nadają. Do kiszenia dobrze jest kupować ogórki od zaprzyjażnionych sprzedawców, aby mieć pewność, że nie są sypane środkami owadobójczymi, zwłaszcza tuż przed zbiorem. Tak potraktowane będą niesmaczne albo wcale się nie ukiszą, tylko raczej zepsują. [*][B]Jak przechowywać?[/B] Świeżych ogórków nie warto kupować na zapas. Można je potrzymać w lodowce 2 – 3 dni, na najniższej półce. Ogórek przekrojony, zawinięty w folię i schowany do lodówki powinien wytrzymać do następnego dnia. Konserwowe i kiszone zamknięte w słoikach można przetrzymać nawet 2 – 3 lata. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom