Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 887084" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Papryka</strong></p><p> </p><p></p><p> Z przyjemnością przeglądam najnowszy numer &#8222;Mojego Gotowania&#8221;. W tym miesięczniku znajduję i doskonałe przepisy i doskonałe porady. Przepisy wykorzystam do gotowania, a poradami podzielę się z Wami. Dzisiaj będzie o papryce&#8230;i nie tylko. Węgrzy, którzy spośród europejskich nacji najbardziej upodobali sobie to warzywo, nazywają je &#8222;czerwonym złotem&#8221;. Choć dostępna jest przez cały rok, to właśnie teraz jest najbardziej aromatyczna, jędrna i&#8230;najtańsza.</p><p></p><p> Ojczyzną papryki jest Ameryka Środkowa i Południowa, a do Europy przywiózł ją Kolumb. Dosyć szybko rozwinięto europejskie uprawy, najpierw w Hiszpanii, a potem we Włoszech, Francji i krajach bałkańskich. Papryka jest bogatym żródłem witaminy C (świeża zawiera jej dwa razy więcej niż taka sama porcja pomarańczy!). To smaczne warzywo ma niewiele kalorii (zaledwie 28 kcal w 100 g) i szerokie zastosowanie w kuchni. Wspaniale smakuje na surowo (by była lekkostrawna, najlepiej obrać ją ze skóry), można także ją piec, dusić, marynować. Świetnie smakuje z grilla i faszerowana. Istnieje wiele gatunków papryki – różnią się wielkością, kształtem, barwą i smakiem, ale wyodrębnia się dwa podstawowe rodzaje: dużą łagodną oraz drobną bardzo ostrą papryczkę typu chilli.</p><p></p><p> </p><p><strong>Jak postępować z papryką&#8230;</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Należy wybierać jędrne, nieuszkodzone strąki o intensywnej barwie i lśniącej skórce.</li> <li data-xf-list-type="ul">Paprykę po przekrojeniu wzdłuż najlepiej kroić od strony wewnętrznej. W ten sposób uniknie się uszkodzenia miąższu przy przecinaniu twardej skórki, co zdarza się, gdy kroimy ją od strony zewnętrznej, zwłaszcza nie dość ostrym nożem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Świeżą paprykę możemy przechowywać kilka dni na dolnej półce w lodówce.</li> </ul><p> Polecam wypróbowany wielokrotnie przeze mnie przepis na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26204" target="_blank"><strong>papryki nadziewane</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 887084, member: 10341"] [B]Papryka[/B] Z przyjemnością przeglądam najnowszy numer „Mojego Gotowania”. W tym miesięczniku znajduję i doskonałe przepisy i doskonałe porady. Przepisy wykorzystam do gotowania, a poradami podzielę się z Wami. Dzisiaj będzie o papryce…i nie tylko. Węgrzy, którzy spośród europejskich nacji najbardziej upodobali sobie to warzywo, nazywają je „czerwonym złotem”. Choć dostępna jest przez cały rok, to właśnie teraz jest najbardziej aromatyczna, jędrna i…najtańsza. Ojczyzną papryki jest Ameryka Środkowa i Południowa, a do Europy przywiózł ją Kolumb. Dosyć szybko rozwinięto europejskie uprawy, najpierw w Hiszpanii, a potem we Włoszech, Francji i krajach bałkańskich. Papryka jest bogatym żródłem witaminy C (świeża zawiera jej dwa razy więcej niż taka sama porcja pomarańczy!). To smaczne warzywo ma niewiele kalorii (zaledwie 28 kcal w 100 g) i szerokie zastosowanie w kuchni. Wspaniale smakuje na surowo (by była lekkostrawna, najlepiej obrać ją ze skóry), można także ją piec, dusić, marynować. Świetnie smakuje z grilla i faszerowana. Istnieje wiele gatunków papryki – różnią się wielkością, kształtem, barwą i smakiem, ale wyodrębnia się dwa podstawowe rodzaje: dużą łagodną oraz drobną bardzo ostrą papryczkę typu chilli. [B]Jak postępować z papryką…[/B] [LIST][*]Należy wybierać jędrne, nieuszkodzone strąki o intensywnej barwie i lśniącej skórce. [*]Paprykę po przekrojeniu wzdłuż najlepiej kroić od strony wewnętrznej. W ten sposób uniknie się uszkodzenia miąższu przy przecinaniu twardej skórki, co zdarza się, gdy kroimy ją od strony zewnętrznej, zwłaszcza nie dość ostrym nożem. [*]Świeżą paprykę możemy przechowywać kilka dni na dolnej półce w lodówce. [/LIST] Polecam wypróbowany wielokrotnie przeze mnie przepis na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26204"][B]papryki nadziewane[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom