Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 887635" data-attributes="member: 10341"><p><strong>O kaczce</strong></p><p> </p><p></p><p> Dzisiaj o kaczce w &#8222;Moim Gotowaniu&quot; będzie mówił pan Paweł Suchenek, szef kuchni hotelu Rialto - </p><p></p><p> Moją ulubioną częścią kaczki jest pierś – delikatna i nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Udka są nieco bardziej wymagające. Przyrządzam je oddzielnie, robiąc <em>konfit</em> – czyli długo, powoli duszę w tłuszczu z dodatkiem ziół, cukru, soli i innych przypraw – znakomicie smakują z dodatkiem gruszki duszonej w czerwonym winie, z odrobiną anyżku i cynamonu. Aby upiec kaczkę w całości, najlepiej natrzeć ją solą i majerankiem, nafaszerować jabłkami z dodatkiem imbiru. Piec powoli około 2 godzin, przez większość czasu w temperaturze 140 stopni, dopiero 15 – 20 minut przed końcem pieczenia podwyższyć ją do 180 – 200 stopni, aby nasza kaczka się pięknie zrumieniła. Dodatki pasujące do kaczki to imbir, porto, owoce leśne: jeżyny, poziomki, czarne porzeczki, także pomarańcze, ale przede wszystkim jabłka, cynamon, anyżek i miód.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 887635, member: 10341"] [B]O kaczce[/B] [B] [/B] Dzisiaj o kaczce w „Moim Gotowaniu" będzie mówił pan Paweł Suchenek, szef kuchni hotelu Rialto - Moją ulubioną częścią kaczki jest pierś – delikatna i nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Udka są nieco bardziej wymagające. Przyrządzam je oddzielnie, robiąc [I]konfit[/I] – czyli długo, powoli duszę w tłuszczu z dodatkiem ziół, cukru, soli i innych przypraw – znakomicie smakują z dodatkiem gruszki duszonej w czerwonym winie, z odrobiną anyżku i cynamonu. Aby upiec kaczkę w całości, najlepiej natrzeć ją solą i majerankiem, nafaszerować jabłkami z dodatkiem imbiru. Piec powoli około 2 godzin, przez większość czasu w temperaturze 140 stopni, dopiero 15 – 20 minut przed końcem pieczenia podwyższyć ją do 180 – 200 stopni, aby nasza kaczka się pięknie zrumieniła. Dodatki pasujące do kaczki to imbir, porto, owoce leśne: jeżyny, poziomki, czarne porzeczki, także pomarańcze, ale przede wszystkim jabłka, cynamon, anyżek i miód. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom