Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 888798" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Wszystkie melony oraz arbuzy, duże i małe</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Dobry melon – to dojrzały melon. Jest parę sposobów, które pomogą wam wybrać odpowiedni owoc.</em></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Puk, puk. </strong>Sprawdza się w przypadku melonów o grubej skórce i arbuzów. Po popukaniu w melona lub arbuza powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk. Arbuza można także osłuchać, wziąć w ręce, przyłożyć do ucha i lekko nacisnąć. Odgłos przypominający chrupanie świadczy, że arbuz jest dojrzały.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Waga.</strong> Weż melona w rękę. Powinien być cięższy niż się wydaje na oko.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Uroda zewnętrzna.</strong> Obejrzyj melona: nie może mieć miękkich ani sinych miejsc, czy wgnieceń na skorupie, wyglądających jak odciski palców. Skórka musi być gładziutka. Jeśli kupujesz arbuzy, szukaj takich z ogonkiem. W dojrzałym arbuzie jest on wyschnięty i skręcony jak świński ogonek. Z przeciwnej strony arbuza znajduje się &#8222;oczko&#8221;, czyli miejsce po słupku. Powinno być duże, co najmniej jak paznokieć męskiego kciuka, wtedy arbuz jest dojrzały i słodziutki.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Zapach.</strong> Powąchaj melona w miejscu, gdzie kiedyś był ogonek. Musisz poczuć intensywny, słodki, no właśnie &#8222;Melonowy&#8221; aromat. Jeśli melon nie pachnie za mocno, może być niedojrzały. Skoro już kupiłeś, włóż go na 1 – 2 dni do papierowej torebki razem z jabłkiem, a na pewno dojrzeje. Melon zalatujący stęchlizną należy zdyskwalifikować. .</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Kształt.</strong> Jest istotny w przypadku arbuzów. Jajowate, osiągające imponujące rozmiary, mają przeważnie grubą skórę i czerwony kolor miąższu. Jeśli trafimy w sklepie na rozkrojone arbuzy, nie sugerujmy się barwą miąższu, tylko wybierajmy te z pestkami czarnymi lub ciemnobrązowymi w jaśniejsze plamki. . Taki kolor pestki oznacza, że owoc będzie słodki i dojrzały.</li> </ul><p> <strong>Żródło:</strong> miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Radzili: Elżbieta i Maciej Jabłońscy,</p><p> właściciele ekologicznego gospodarstwa w Rozalinie pod Warszawą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 888798, member: 10341"] [B]Wszystkie melony oraz arbuzy, duże i małe[/B] [B] [/B] [I]Dobry melon – to dojrzały melon. Jest parę sposobów, które pomogą wam wybrać odpowiedni owoc.[/I] [LIST][*][B]Puk, puk. [/B]Sprawdza się w przypadku melonów o grubej skórce i arbuzów. Po popukaniu w melona lub arbuza powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk. Arbuza można także osłuchać, wziąć w ręce, przyłożyć do ucha i lekko nacisnąć. Odgłos przypominający chrupanie świadczy, że arbuz jest dojrzały. [*][B]Waga.[/B] Weż melona w rękę. Powinien być cięższy niż się wydaje na oko. [*][B]Uroda zewnętrzna.[/B] Obejrzyj melona: nie może mieć miękkich ani sinych miejsc, czy wgnieceń na skorupie, wyglądających jak odciski palców. Skórka musi być gładziutka. Jeśli kupujesz arbuzy, szukaj takich z ogonkiem. W dojrzałym arbuzie jest on wyschnięty i skręcony jak świński ogonek. Z przeciwnej strony arbuza znajduje się „oczko”, czyli miejsce po słupku. Powinno być duże, co najmniej jak paznokieć męskiego kciuka, wtedy arbuz jest dojrzały i słodziutki. [*][B]Zapach.[/B] Powąchaj melona w miejscu, gdzie kiedyś był ogonek. Musisz poczuć intensywny, słodki, no właśnie „Melonowy” aromat. Jeśli melon nie pachnie za mocno, może być niedojrzały. Skoro już kupiłeś, włóż go na 1 – 2 dni do papierowej torebki razem z jabłkiem, a na pewno dojrzeje. Melon zalatujący stęchlizną należy zdyskwalifikować. . [*][B]Kształt.[/B] Jest istotny w przypadku arbuzów. Jajowate, osiągające imponujące rozmiary, mają przeważnie grubą skórę i czerwony kolor miąższu. Jeśli trafimy w sklepie na rozkrojone arbuzy, nie sugerujmy się barwą miąższu, tylko wybierajmy te z pestkami czarnymi lub ciemnobrązowymi w jaśniejsze plamki. . Taki kolor pestki oznacza, że owoc będzie słodki i dojrzały. [/LIST] [B]Żródło:[/B] miesięcznik „Kuchnia” Radzili: Elżbieta i Maciej Jabłońscy, właściciele ekologicznego gospodarstwa w Rozalinie pod Warszawą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom