Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 889013" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Buraki – samo zdrowie</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>O tym, że sok z buraków odtruwa organizm, dietetycy wiedzieli już sto lat temu – czytamy w &#8222;Smakach i aromatach&#8221;. Dzisiaj czerwony burak budzi jeszcze większe zainteresowanie. </em></p><p></p><p> <strong>1. </strong> Zaletą buraków, jako warzywa towarzyszącemu mięsnym potrawom, jest wybitnie zasadowy odczyn. Wprawdzie tzw. systemy buforowe dbają o stabilność odczynu pH we krwi, płucach i nerkach, ale przeciążony przez złe odżywianie system szwankuje i dochodzi do zaburzeń trawienia. Aż 80 procent spożytych codziennie pokarmów powinno mieć charakter zasadowy, a tylko 20 kwaśny. W tradycyjnym sposobie odżywiania ten stosunek wynosi 55 do 45 procent. Aby utrzymać pH na właściwym poziomie, wystarczy stosować łatwą do zapamiętania regułę: sześć porcji warzyw i dwie porcje owoców dostarczają nam 80 procent pokarmu zasadowego, a jedna porcja białka ( mięso, ryby, sery) i jedna porcja skrobi (potrawy mączne, chleb, ziemniaki) - 20 procent pokarmu kwaśnego. Buraki są jednym z warzyw o dużym nadmiarze zasad.</p><p></p><p> <strong>2. </strong>Sok z buraków korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i pęcherzyka żółciowego. W instytutach, gdzie leczy się głodówką, pierwszy etap oczyszczania czy odtruwania organizmu polega na trzydniowej &#8222;płynnej&#8221; kuracji. Pacjenci pija wywar z warzyw, wodę mineralną i czysty sok z buraków.</p><p></p><p> <strong>3. </strong>Uważa się, ze buraki (podawane także w postaci sałatki) stymulują dopływ żółci z wątroby i tym samym przyspieszają proces trawienia. Na tym jednak nie koniec. Wzmożona produkcja żółci, w której skład wchodzą pochodzące z cholesterolu kwasy żółciowe i sam cholesterol, w sposób istotny obniża jego poziom we krwi. </p><p></p><p> <strong>4. </strong>W korzeniu buraka występują bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu związki sodu, magnezu, żelaza, wapnia, a przede wszystkim krzemu. Sód jest pierwiastkiem młodości – zawdzięczamy mu wigor, zręczność i elastyczność.. Krzem, choć występuje w organizmie w śladowych ilościach, jest obecny niemal w każdej tkance. Pełni ważne funkcje w procesie budowy kości, przyczynia się do zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Został mianowany &#8222;pierwiastkiem urody&#8221;. Wprawdzie najwięcej jest go w skrzypie, ale kto nie nabrał zwyczaju picia ziółek, niech je buraki</p><p></p><p> <strong>5. </strong>Burak zawiera niewiele witamin, a występujące w nim składniki mineralne dość dobrze znoszą proces gotowania. Jeśli chcemy jednak zachować wszystkie jego cenne właściwości, gotujmy te warzywa krótko, zawsze w łupinie i z dość wysoko odciętym korzonkiem. Najwięcej cennych składników mają buraki z ciemną skórką i miąższem o głębokiej &#8222;buraczanej&#8221; barwie.</p><p></p><p> Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was tymi &#8222;lekarskimi &#8222; poradami. Nie wszyscy przecież wiemy, co jemy. Dla chętnych do picia podaję przepis na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=883396" target="_blank"><strong>Kwas burakowy</strong></a>. Wystarczy szklanka dziennie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 889013, member: 10341"] [B]Buraki – samo zdrowie[/B] [I]O tym, że sok z buraków odtruwa organizm, dietetycy wiedzieli już sto lat temu – czytamy w „Smakach i aromatach”. Dzisiaj czerwony burak budzi jeszcze większe zainteresowanie. [/I] [B]1. [/B] Zaletą buraków, jako warzywa towarzyszącemu mięsnym potrawom, jest wybitnie zasadowy odczyn. Wprawdzie tzw. systemy buforowe dbają o stabilność odczynu pH we krwi, płucach i nerkach, ale przeciążony przez złe odżywianie system szwankuje i dochodzi do zaburzeń trawienia. Aż 80 procent spożytych codziennie pokarmów powinno mieć charakter zasadowy, a tylko 20 kwaśny. W tradycyjnym sposobie odżywiania ten stosunek wynosi 55 do 45 procent. Aby utrzymać pH na właściwym poziomie, wystarczy stosować łatwą do zapamiętania regułę: sześć porcji warzyw i dwie porcje owoców dostarczają nam 80 procent pokarmu zasadowego, a jedna porcja białka ( mięso, ryby, sery) i jedna porcja skrobi (potrawy mączne, chleb, ziemniaki) - 20 procent pokarmu kwaśnego. Buraki są jednym z warzyw o dużym nadmiarze zasad. [B]2. [/B]Sok z buraków korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i pęcherzyka żółciowego. W instytutach, gdzie leczy się głodówką, pierwszy etap oczyszczania czy odtruwania organizmu polega na trzydniowej „płynnej” kuracji. Pacjenci pija wywar z warzyw, wodę mineralną i czysty sok z buraków. [B]3. [/B]Uważa się, ze buraki (podawane także w postaci sałatki) stymulują dopływ żółci z wątroby i tym samym przyspieszają proces trawienia. Na tym jednak nie koniec. Wzmożona produkcja żółci, w której skład wchodzą pochodzące z cholesterolu kwasy żółciowe i sam cholesterol, w sposób istotny obniża jego poziom we krwi. [B]4. [/B]W korzeniu buraka występują bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu związki sodu, magnezu, żelaza, wapnia, a przede wszystkim krzemu. Sód jest pierwiastkiem młodości – zawdzięczamy mu wigor, zręczność i elastyczność.. Krzem, choć występuje w organizmie w śladowych ilościach, jest obecny niemal w każdej tkance. Pełni ważne funkcje w procesie budowy kości, przyczynia się do zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Został mianowany „pierwiastkiem urody”. Wprawdzie najwięcej jest go w skrzypie, ale kto nie nabrał zwyczaju picia ziółek, niech je buraki [B]5. [/B]Burak zawiera niewiele witamin, a występujące w nim składniki mineralne dość dobrze znoszą proces gotowania. Jeśli chcemy jednak zachować wszystkie jego cenne właściwości, gotujmy te warzywa krótko, zawsze w łupinie i z dość wysoko odciętym korzonkiem. Najwięcej cennych składników mają buraki z ciemną skórką i miąższem o głębokiej „buraczanej” barwie. Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was tymi „lekarskimi „ poradami. Nie wszyscy przecież wiemy, co jemy. Dla chętnych do picia podaję przepis na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=883396"][B]Kwas burakowy[/B][/URL]. Wystarczy szklanka dziennie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom