Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 891216" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Magiczny jabłkowy ocet</strong></p><p> </p><p></p><p> Przeglądam artykuł pod tym samym tytułem, autorstwa pani Anny Barańskiej sprzed wielu lat opublikowany w &#8222;Smakach i aromatach&#8221; i zastanawiam się, co może Was zainteresować, jeśli chodzi o lecznicze, a właściwie odchudzające właściwości octu jabłkowego. Ale zacznijmy od początku.</p><p></p><p> Zwolennicy naturalnego odżywiania uważają, że przyrządzany ze sfermentowanego soku jabłkowego ocet ma niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające. Wtajemniczeni od dawna przekazywali sobie receptury na &#8222;powerdrink&#8221;, odchudzające herbatki i toniki służące upiększaniu włosów i skóry. W poradnikach alternatywnego leczenia można znależć kuracje octowe, stosowane przy grzybicy, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zapaleniu stawów i trądziku. </p><p></p><p> Przez całe stulecia ocet owocowy – winny i jabłkowy – służył na polu bitwy do obmywania ran, w salonach cucił omdlałe damy, a trzymany w kredensie niezawodnie konserwował żywność. W czasach, kiedy włosy myło się szarym mydłem, płukanka octowa nadawała im piękny połysk. Jego właściwości odchudzające znane były Byronowi, który przez pewien czas odżywiał się wyłącznie wodnym roztworem octu i sucharami, aż osiągnął tak modną w epoce romantyzmu bladość. Zła sława octu (często nadużywanego w kuracjach odchudzających) pojawiła się wraz z upowszechnieniem taniej produkcji spirytusowej tego preparatu. </p><p></p><p> Największym orędownikiem i twórcą współczesnych zasad leczenia octem jabłkowym był amerykański lekarz D. C. Jarvis (1881 – 1945), który na wiele chorób zalecał swoim pacjentom wypijanie szklanki wody z miodem i octem jabłkowym. Tak powstał słynny &#8222;powerdrink&#8221;:</p><p></p><p> &#183;<strong> Dwie łyżeczki od herbaty octu jabłkowego i dwie łyżeczki od herbaty miodu starannie wymieszać w szklance letniej wody. Miód powinien się całkowicie rozpuścić. Wypijać 2 – 3 razy dziennie. Można dodawać soki owocowe i warzywne. </strong></p><p></p><p> Ten napój, jak twierdzą wyznawcy metody dr Jarvisa – łagodzi objawy zapalenia stawów oraz pobudza wątrobę do wydzielania większej ilości żółci.</p><p></p><p> Największe zainteresowanie budzi jednak pytanie, czy rzeczywiście ocet jabłkowy przyspiesza przemianę materii. Doświadczenie potwierdza to, co wiedziały nasze prababki. Szklanka rozcieńczonego octu jabłkowego jest wspaniałym i tanim środkiem dietetycznym aktywującym spalanie tłuszczów. Badania wykazują, że ocet działa zaskakująco wszechstronnie: oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie, hamuje apetyt i wspomaga spalanie tłuszczów. Co ciekawe, filiżanka herbatki octowej hamuje ochotę na wiele wysokokalorycznych potraw. Jak działa? Przede wszystkim pobudza czynności jelit i w ten sposób przyspiesza &#8222; transport&#8221; pokarmów, które nie są do końca strawione. Poprawia także wchłanianie żelaza, dzięki czemu organizm dysponuje większą ilością czerwonych ciałek krwi. Ale to jeszcze nie wszystko: kwas octowy zwiększa produkcję cząsteczek białka w komórkach. Paliwa do tych procesów dostarczają komórki tłuszczowe i właśnie dlatego chudnie się za sprawą octu.</p><p></p><p> Przepis na herbatkę odchudzającą:</p><p></p><p> <strong>Do litra naparu z rumianku lub mięty pieprzowej dodaj 1 łyżkę stołową soku cytrynowego, 4 łyżki stołowe miodu i 2 łyżki stołowe octu jabłkowego. Pij szklankę naparu na czczo i potem przed każdym posiłkiem. </strong></p><p></p><p> Te wszystkie właściwości octu jabłkowego budzą zdumienie, choćby z tego powodu, że w istocie ten sfermentowany sok zawiera niewielkie ilości składników mineralnych. Jednak nie ulega wątpliwości, że dodanie octu jabłkowego do mięsa sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajane. Ocet wzmacnia również system immunologiczny organizmu, chroniąc go przed infekcjami i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Przemysł kosmetyczny zużywa ogromne ilości tego sfermentowanego cydru do produkcji szamponów i odżywek wzmacniających włosy. Ale trudno byłoby znależć naukowe dowody na potwierdzenie leczniczych właściwości octu jabłkowego w przypadkach infekcji żółciowo-jelitowych, chronicznego zmęczenia czy chorobach nerek i pęcherza.. Zwolennicy magicznych właściwości octu jabłkowego wiedzą jednak swoje i według nich lista chorób poddających się terapii octowej zaczyna się na literę B (bezsenność), a kończy na Z (zęby, zgaga).</p><p></p><p> A na koniec podam najpierw przepis na przygotowanie <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=891226" target="_blank"><strong>domowego octu jabłkowego</strong></a> oraz dwa przepisy z udziałem tego octu i zachęcam do ich wypróbowania. Będą to: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=884092" target="_blank">wyborna marynowana cukinia</a> i <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=884094" target="_blank">odchudzająca musztarda</a>.</p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 891216, member: 10341"] [B]Magiczny jabłkowy ocet[/B] [B] [/B] Przeglądam artykuł pod tym samym tytułem, autorstwa pani Anny Barańskiej sprzed wielu lat opublikowany w „Smakach i aromatach” i zastanawiam się, co może Was zainteresować, jeśli chodzi o lecznicze, a właściwie odchudzające właściwości octu jabłkowego. Ale zacznijmy od początku. Zwolennicy naturalnego odżywiania uważają, że przyrządzany ze sfermentowanego soku jabłkowego ocet ma niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające. Wtajemniczeni od dawna przekazywali sobie receptury na „powerdrink”, odchudzające herbatki i toniki służące upiększaniu włosów i skóry. W poradnikach alternatywnego leczenia można znależć kuracje octowe, stosowane przy grzybicy, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zapaleniu stawów i trądziku. Przez całe stulecia ocet owocowy – winny i jabłkowy – służył na polu bitwy do obmywania ran, w salonach cucił omdlałe damy, a trzymany w kredensie niezawodnie konserwował żywność. W czasach, kiedy włosy myło się szarym mydłem, płukanka octowa nadawała im piękny połysk. Jego właściwości odchudzające znane były Byronowi, który przez pewien czas odżywiał się wyłącznie wodnym roztworem octu i sucharami, aż osiągnął tak modną w epoce romantyzmu bladość. Zła sława octu (często nadużywanego w kuracjach odchudzających) pojawiła się wraz z upowszechnieniem taniej produkcji spirytusowej tego preparatu. Największym orędownikiem i twórcą współczesnych zasad leczenia octem jabłkowym był amerykański lekarz D. C. Jarvis (1881 – 1945), który na wiele chorób zalecał swoim pacjentom wypijanie szklanki wody z miodem i octem jabłkowym. Tak powstał słynny „powerdrink”: ·[B] Dwie łyżeczki od herbaty octu jabłkowego i dwie łyżeczki od herbaty miodu starannie wymieszać w szklance letniej wody. Miód powinien się całkowicie rozpuścić. Wypijać 2 – 3 razy dziennie. Można dodawać soki owocowe i warzywne. [/B] Ten napój, jak twierdzą wyznawcy metody dr Jarvisa – łagodzi objawy zapalenia stawów oraz pobudza wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Największe zainteresowanie budzi jednak pytanie, czy rzeczywiście ocet jabłkowy przyspiesza przemianę materii. Doświadczenie potwierdza to, co wiedziały nasze prababki. Szklanka rozcieńczonego octu jabłkowego jest wspaniałym i tanim środkiem dietetycznym aktywującym spalanie tłuszczów. Badania wykazują, że ocet działa zaskakująco wszechstronnie: oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie, hamuje apetyt i wspomaga spalanie tłuszczów. Co ciekawe, filiżanka herbatki octowej hamuje ochotę na wiele wysokokalorycznych potraw. Jak działa? Przede wszystkim pobudza czynności jelit i w ten sposób przyspiesza „ transport” pokarmów, które nie są do końca strawione. Poprawia także wchłanianie żelaza, dzięki czemu organizm dysponuje większą ilością czerwonych ciałek krwi. Ale to jeszcze nie wszystko: kwas octowy zwiększa produkcję cząsteczek białka w komórkach. Paliwa do tych procesów dostarczają komórki tłuszczowe i właśnie dlatego chudnie się za sprawą octu. Przepis na herbatkę odchudzającą: [B]Do litra naparu z rumianku lub mięty pieprzowej dodaj 1 łyżkę stołową soku cytrynowego, 4 łyżki stołowe miodu i 2 łyżki stołowe octu jabłkowego. Pij szklankę naparu na czczo i potem przed każdym posiłkiem. [/B] Te wszystkie właściwości octu jabłkowego budzą zdumienie, choćby z tego powodu, że w istocie ten sfermentowany sok zawiera niewielkie ilości składników mineralnych. Jednak nie ulega wątpliwości, że dodanie octu jabłkowego do mięsa sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajane. Ocet wzmacnia również system immunologiczny organizmu, chroniąc go przed infekcjami i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Przemysł kosmetyczny zużywa ogromne ilości tego sfermentowanego cydru do produkcji szamponów i odżywek wzmacniających włosy. Ale trudno byłoby znależć naukowe dowody na potwierdzenie leczniczych właściwości octu jabłkowego w przypadkach infekcji żółciowo-jelitowych, chronicznego zmęczenia czy chorobach nerek i pęcherza.. Zwolennicy magicznych właściwości octu jabłkowego wiedzą jednak swoje i według nich lista chorób poddających się terapii octowej zaczyna się na literę B (bezsenność), a kończy na Z (zęby, zgaga). A na koniec podam najpierw przepis na przygotowanie [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=891226"][B]domowego octu jabłkowego[/B][/URL] oraz dwa przepisy z udziałem tego octu i zachęcam do ich wypróbowania. Będą to: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=884092"]wyborna marynowana cukinia[/URL] i [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=884094"]odchudzająca musztarda[/URL]. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom