Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 892381" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Madera – wyspa wawrzynów</strong></p><p> </p><p></p><p> Na pełnej malowniczych tarasów wyspie, porośniętej lasami laurowymi, znana restauratorka Magda Gessler odkrywała tajemnice smaków tamtejszej kuchni – informuje nas miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;.</p><p></p><p> Madera, jedna z wysp wulkanicznego archipelagu, odkryta przez portugalskich żeglarzy w 1419 roku, dzięki swemu pięknu i klimatowi stała się częstym celem podróży turystów. Przybywającym drogą morską szykuje niezapomniany widok: kręte drogi biegnące wśród wawrzynowych gajów, góry opadające prostopadle ku dolinom, gęstą roślinność (oprócz lauru eukaliptusy, wrzosy, mimozy, rzadkie gatunki fiołków i orchidei) porastającą górzyste tarasy o urwistych skałach, plantacje winogron, mango, bananów i marakui. Wspaniały wybór owoców, łagodne temperatury oceanu, bogactwo spuścizny kulturalnej, piękne ogrody botaniczne pełne egzotycznych kwiatów i kosmopolityczne życie Funchal – stolicy wyspy, to tylko niektóre uroki tego miejsca. Wyspa jest &#8222;słodka&#8221; nie tylko za sprawą słynnego deserowego wina, które rozsławiło jej imię, ale także miodu z trzciny cukrowej i popularnych pierników. Podstawą kuchni Madery są ryby oraz wołowina marynowana w wszechobecnych tu świeżych liściach laurowych, nadającym potrawom nutę korzenno-gorzkawą. Laur stosowany jest nie tylko w kuchni do mięs, zup i sosów, ale także w lecznictwie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 892381, member: 10341"] [B]Madera – wyspa wawrzynów[/B] [B] [/B] Na pełnej malowniczych tarasów wyspie, porośniętej lasami laurowymi, znana restauratorka Magda Gessler odkrywała tajemnice smaków tamtejszej kuchni – informuje nas miesięcznik „Moje Gotowanie”. Madera, jedna z wysp wulkanicznego archipelagu, odkryta przez portugalskich żeglarzy w 1419 roku, dzięki swemu pięknu i klimatowi stała się częstym celem podróży turystów. Przybywającym drogą morską szykuje niezapomniany widok: kręte drogi biegnące wśród wawrzynowych gajów, góry opadające prostopadle ku dolinom, gęstą roślinność (oprócz lauru eukaliptusy, wrzosy, mimozy, rzadkie gatunki fiołków i orchidei) porastającą górzyste tarasy o urwistych skałach, plantacje winogron, mango, bananów i marakui. Wspaniały wybór owoców, łagodne temperatury oceanu, bogactwo spuścizny kulturalnej, piękne ogrody botaniczne pełne egzotycznych kwiatów i kosmopolityczne życie Funchal – stolicy wyspy, to tylko niektóre uroki tego miejsca. Wyspa jest „słodka” nie tylko za sprawą słynnego deserowego wina, które rozsławiło jej imię, ale także miodu z trzciny cukrowej i popularnych pierników. Podstawą kuchni Madery są ryby oraz wołowina marynowana w wszechobecnych tu świeżych liściach laurowych, nadającym potrawom nutę korzenno-gorzkawą. Laur stosowany jest nie tylko w kuchni do mięs, zup i sosów, ale także w lecznictwie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom