Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 893674" data-attributes="member: 10341"><p><strong>10 sposobów usuwania tłuszczu z ulubionych potraw</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także sposób przyrządzania potraw. W wielu dietach mówi się ciągle o zastępowaniu mięsa i zwierzęcych tłuszczów ziarnami zbóż, warzywami, olejami roślinnymi, mniej natomiast o pewnych technikach gotowania, które pozwalają zachować smak tradycyjnych potraw i równocześnie dbać o nasze zdrowie. Tłuszcz jest znakomitym rozpuszczalnikiem i dlatego tak skutecznie przenosi smak potraw. Ale są sposoby na zachowanie złotego środka.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Usuwaj z mięsa i drobiu widoczny tłuszcz. </strong>Ale już nie przejmuj się żyłkami tłuszczu w wołowinie, bo to on decyduje o soczystości befsztyków i steków.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Wykorzystuj grill,</strong> który masz s swojej kuchence do przygotowania mięsa. Unikaj smażenia. Zdrowsze jest mięso duszone, pod warunkiem, że do masła lub margaryny dodasz od razu lekki wywar z jarzyn lub sok owocowy.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pamiętaj, że najlepszym tłuszczem do smażenia </strong> jest oliwa i to ta tańsza, nie z pierwszego tłoczenia.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Niewiele tłuszczu spożywa się w czystym mięsie, </strong>takim jak steki. Jeśli jeszcze do tego smaży się steki (cielęce, drobiowe, wieprzowe, z wołowiny) bez panierowania, a następnie odsącza z tłuszczu na papierowej serwetce ( i dopieka w piekarniku, ułożone na suchej patelni lub plasterkach jabłek, poszatkowanych warzywach) to z pewnością utrzymamy pod kontrolą ilość spożywanego tłuszczu.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jeśli bardzo lubisz panierowane sznycle, </strong>to lepiej smaż je na maśle, margarynie lub smalcu (ale nie na oleju), ponieważ to gwarantuje wessanie mniejszej ilości tłuszczu przez tartą bułkę.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Unikniesz jedzenia niepotrzebnego tłuszczu, </strong>gdy kupisz dobrą patelnię. Najlepsze są, oczywiście, ciężkie patelnie żeliwne, trochę niewygodne w użyciu. Ale lżejsze, teflonowe i pokryte groszkowaną powierzchnią pozwalają uzyskać dobre rezultaty przy niewielkim dodatku tłuszczu.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Zastępuj,</strong> tam gdzie to tylko możliwe (np. przy zaprawianiu zup i sosów) kwaśną śmietanę naturalnym, odchudzonym jogurtem lub chudym twarożkiem przyprawionym sokiem cytrynowym.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Do mielonych kotletów, </strong>lub farszu dodawaj białko jaja zamiast całego jaja. Jeśli chcesz zachować soczystość kotletów, wlej 2 – 3 łyżki lekkiego bulionu, dodaj posiekaną cebulę, pieczarki, marchew, zieloną paprykę.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Kiedy pieczesz sernik, </strong>używaj chudego sera. Zamiast czekolady wsypuj do ciast kakao.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jeśli nie potrafisz oprzeć się pokusie </strong>zjedzenia frytek, upiecz je w piekarniku z minimalna ilością tłuszczu, a potem podaj dużą porcję warzyw i owoców (nie zawierają tłuszczu, za to wiele włókien pokarmowych, które skutecznie radzą sobie z nasyconymi tłuszczami).</li> </ul><p> Żródło: &#8222;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 893674, member: 10341"] [B]10 sposobów usuwania tłuszczu z ulubionych potraw[/B] [B] [/B] Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także sposób przyrządzania potraw. W wielu dietach mówi się ciągle o zastępowaniu mięsa i zwierzęcych tłuszczów ziarnami zbóż, warzywami, olejami roślinnymi, mniej natomiast o pewnych technikach gotowania, które pozwalają zachować smak tradycyjnych potraw i równocześnie dbać o nasze zdrowie. Tłuszcz jest znakomitym rozpuszczalnikiem i dlatego tak skutecznie przenosi smak potraw. Ale są sposoby na zachowanie złotego środka. [LIST][*][B]Usuwaj z mięsa i drobiu widoczny tłuszcz. [/B]Ale już nie przejmuj się żyłkami tłuszczu w wołowinie, bo to on decyduje o soczystości befsztyków i steków. [*][B]Wykorzystuj grill,[/B] który masz s swojej kuchence do przygotowania mięsa. Unikaj smażenia. Zdrowsze jest mięso duszone, pod warunkiem, że do masła lub margaryny dodasz od razu lekki wywar z jarzyn lub sok owocowy. [*][B]Pamiętaj, że najlepszym tłuszczem do smażenia [/B] jest oliwa i to ta tańsza, nie z pierwszego tłoczenia. [*][B]Niewiele tłuszczu spożywa się w czystym mięsie, [/B]takim jak steki. Jeśli jeszcze do tego smaży się steki (cielęce, drobiowe, wieprzowe, z wołowiny) bez panierowania, a następnie odsącza z tłuszczu na papierowej serwetce ( i dopieka w piekarniku, ułożone na suchej patelni lub plasterkach jabłek, poszatkowanych warzywach) to z pewnością utrzymamy pod kontrolą ilość spożywanego tłuszczu. [*][B]Jeśli bardzo lubisz panierowane sznycle, [/B]to lepiej smaż je na maśle, margarynie lub smalcu (ale nie na oleju), ponieważ to gwarantuje wessanie mniejszej ilości tłuszczu przez tartą bułkę. [*][B]Unikniesz jedzenia niepotrzebnego tłuszczu, [/B]gdy kupisz dobrą patelnię. Najlepsze są, oczywiście, ciężkie patelnie żeliwne, trochę niewygodne w użyciu. Ale lżejsze, teflonowe i pokryte groszkowaną powierzchnią pozwalają uzyskać dobre rezultaty przy niewielkim dodatku tłuszczu. [*][B]Zastępuj,[/B] tam gdzie to tylko możliwe (np. przy zaprawianiu zup i sosów) kwaśną śmietanę naturalnym, odchudzonym jogurtem lub chudym twarożkiem przyprawionym sokiem cytrynowym. [*][B]Do mielonych kotletów, [/B]lub farszu dodawaj białko jaja zamiast całego jaja. Jeśli chcesz zachować soczystość kotletów, wlej 2 – 3 łyżki lekkiego bulionu, dodaj posiekaną cebulę, pieczarki, marchew, zieloną paprykę. [*][B]Kiedy pieczesz sernik, [/B]używaj chudego sera. Zamiast czekolady wsypuj do ciast kakao. [*][B]Jeśli nie potrafisz oprzeć się pokusie [/B]zjedzenia frytek, upiecz je w piekarniku z minimalna ilością tłuszczu, a potem podaj dużą porcję warzyw i owoców (nie zawierają tłuszczu, za to wiele włókien pokarmowych, które skutecznie radzą sobie z nasyconymi tłuszczami). [/LIST] Żródło: „Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom