Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 894378" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Gruszki</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Surowe są pyszne. Jednak dopiero na gorąco, w deserach i daniach wytrawnych, pokazują w pełni swoje możliwości. </em></p><p></p><p> Do gotowania lepiej wybierać gruszki twarde. Smaku mają dość, a smażenie, pieczenie lub duszenie doprowadzi je do odpowiedniej miękkości. Ponieważ skórka gruszki twardnieje w czasie smażenia, to nawet jeśli ją zdobi, lepiej ją obrać. Gruszki &#8222; na słodko&#8221; najlepiej smażyć w maśle, pokrojone w plasterki z dodatkiem miodu lub brązowego cukru, który, karmelizując się, doda gruszce koloru. Odmienny smak uzyskamy, rumieniąc je na oliwie z dodatkiem ziół – szałwi, rozmarynu, cząbru, tymianku. Jedne i drugie świetnie pasują jako dodatek do mięs. Kieliszek alkoholu – czerwonego wina, porto, bądż sherry – dolany podczas smażenia gruszek, nada im wyrafinowanego smaku.</p><p></p><p> W niektórych krajach na koniec posiłku podaje się gruszki z serem – we Włoszech z parmezanem i kroplą balsamico, we Francji zaś z pleśniowym niebieskim serem roquefort w towarzystwie orzechów włoskich. Gruszki świetnie komponują się z liśćmi sałaty, rukoli, cykorii oraz pokrojonym selerem naciowym, polane sosem winegret. Ponieważ obrana gruszka szybko traci kolor, pokrojone plasterki od razu smarujemy sokiem z cytryny lub winegretem.</p><p></p><p> <strong>Gruszki z niewielkimi procentami</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Gruszki dobrze komponują się doprawione alkoholem. Obrane i pokrojone w plasterki lub ósemki gruszki zalać w miseczce kieliszkiem żubrówki. Marynować przez 15 minut. Osączone dodawać do sałatek.</li> <li data-xf-list-type="ul">Obrane i pokrojone w kostkę lub małe cząstki gruszki skropić obficie sokiem z cytryny lub limonki. Ułożyć w pucharkach do 1/3 wysokości. Każdy pucharek zalać kieliszkiem ajerkoniaku, posypać cynamonem i schłodzić.</li> </ul><p> Żródło: &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> Polecam wypróbowany przepis na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29362" target="_blank"><strong>gruszki w czerwonym winie</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 894378, member: 10341"] [B]Gruszki[/B] [B] [/B] [I]Surowe są pyszne. Jednak dopiero na gorąco, w deserach i daniach wytrawnych, pokazują w pełni swoje możliwości. [/I] Do gotowania lepiej wybierać gruszki twarde. Smaku mają dość, a smażenie, pieczenie lub duszenie doprowadzi je do odpowiedniej miękkości. Ponieważ skórka gruszki twardnieje w czasie smażenia, to nawet jeśli ją zdobi, lepiej ją obrać. Gruszki „ na słodko” najlepiej smażyć w maśle, pokrojone w plasterki z dodatkiem miodu lub brązowego cukru, który, karmelizując się, doda gruszce koloru. Odmienny smak uzyskamy, rumieniąc je na oliwie z dodatkiem ziół – szałwi, rozmarynu, cząbru, tymianku. Jedne i drugie świetnie pasują jako dodatek do mięs. Kieliszek alkoholu – czerwonego wina, porto, bądż sherry – dolany podczas smażenia gruszek, nada im wyrafinowanego smaku. W niektórych krajach na koniec posiłku podaje się gruszki z serem – we Włoszech z parmezanem i kroplą balsamico, we Francji zaś z pleśniowym niebieskim serem roquefort w towarzystwie orzechów włoskich. Gruszki świetnie komponują się z liśćmi sałaty, rukoli, cykorii oraz pokrojonym selerem naciowym, polane sosem winegret. Ponieważ obrana gruszka szybko traci kolor, pokrojone plasterki od razu smarujemy sokiem z cytryny lub winegretem. [B]Gruszki z niewielkimi procentami[/B] [LIST][*]Gruszki dobrze komponują się doprawione alkoholem. Obrane i pokrojone w plasterki lub ósemki gruszki zalać w miseczce kieliszkiem żubrówki. Marynować przez 15 minut. Osączone dodawać do sałatek. [*]Obrane i pokrojone w kostkę lub małe cząstki gruszki skropić obficie sokiem z cytryny lub limonki. Ułożyć w pucharkach do 1/3 wysokości. Każdy pucharek zalać kieliszkiem ajerkoniaku, posypać cynamonem i schłodzić. [/LIST] Żródło: „Moje Gotowanie” Polecam wypróbowany przepis na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29362"][B]gruszki w czerwonym winie[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom