Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 894772" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Winogrona</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Już Hipokrates propagował terapeutyczne działanie soku winogronowego. Jogowie włączają kuracje winogronowe do swoich praktyk doskonalących duszę, umysł i ciało. </em></p><p></p><p> Dwie trzecie światowych upraw winorośli znajduje się w Europie. Tylko 20 % zbiorów jadamy bezpośrednio jako owoce deserowe, 11% suszy się na rodzynki, z 1% wytwarza się soki, a całą resztę przerabia na wino. </p><p></p><p> Kieliszek czerwonego wina dziennie wspomaga serce i zatrzymuje młodość. Francuzi, którzy regularnie piją czerwone wino, rzadziej cierpią na chorobę wieńcową. Oprócz procentów korzystnych dla naczyń krwionośnych, czerwone wino zawiera garbniki sprzyjające prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek ciała. Gdyby na takie lekarstwo potrzebna była recepta, lekarz mógłby ją przepisać z pełnym przekonaniem. </p><p></p><p> Z wina otrzymuje się koniak i alkohol etylowy, a z osadu – kwas winowy używany w przemyśle spożywczym oraz kamień winny znajdujący zastosowanie w produkcji proszków do pieczenia. Z wina powstaje też ocet winny, a z moszczu winnego – słynny <em>aceto balsamico di Modena.</em> Olej tłoczony z pestek winogron zawiera substancje o właściwościach przeciwzakrzepowych, zapobiegających zawałom serca i udarom mózgu. </p><p></p><p> <strong>Warto wiedzieć. </strong></p><p></p><p> Współczesne badania potwierdzają, że wiara w dobroczynne właściwości winogron jest uzasadniona.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Są niczym prysznic </strong>dla ciała. Jedzenie winogron w czasie upałów czy podczas przebywania w klimatyzowanych pomieszczeniach zapewnia dobre nawodnienie organizmu i dostarcza mu ważnych pierwiastków: potasu, wapnia, żelaza magnezu, cynku, miedzi i boru.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Obniżają ciśnienie. </strong> Są sojusznikami medycyny w leczeniu nadciśnienia, ponieważ zawarty w nich potas obniża ciśnienie tętnicze krwi.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Usprawniają pracę </strong>szarych komórek, gdyż potas poprawia dotlenienie mózgu, zwiększając chłonność umysłu, a zawarte w nich witaminy B1(tiamina) i PP (niacyna) dobrze służą zdolności koncentracji.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Są sprzymierzeńcem pań</strong> w wieku pobalzakowskim, gdyż występujący w nich bor (rzadki składnik pożywienia) pomaga utrzymać na odpowiednim poziomie estrogeny u kobiet po menopauzie. Hormony te z kolei regulują proces wchłaniania wapnia, przeciwdziałając powstawaniu osteoporozy. Chronią też przed zawałem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Przeciwdziałają zakwaszeniu </strong> organizmu, zwłaszcza przy diecie opartej na mięsie, a ubogiej w warzywa, owoce i mleko. Winogrona mogą zatem jeść osoby cierpiące na nadkwasotę – nawet najkwaśniejsze owoce są zasadotwórcze.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pomagają utrzymać</strong> zgrabną sylwetkę, ponieważ zawarty w nich błonnik pobudza pracę jelit, co również chroni je przed nowotworami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Oczyszczają organizm, </strong>gdyż są bogate w substancje uczestniczące w usuwaniu składników przemiany materii. Sok winogronowy dobrze wpływa na cerę trądzikową.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Opóżniają starzenie się </strong>i przeciwdziałają miażdżycy, ponieważ zawierają flawonoidy, silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Flawonoidy znajdują się nie tylko w skórkach, ale także w pestkach oraz szypułkach winogron i podczas fermentacji przechodzą do wina, co czyni ten trunek dobroczynnym dla serca i naczyń krwionośnych. Skuteczny w profilaktyce miażdżycy jest także sok z ciemnych winogron.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Są dobre dla łasuchów.</strong> Winogrona zawierają do 20% cukrów, są więc dość wysokokaloryczne. !00 g świeżych owoców dostarcza 68 kcal, zaś taka sama ilośc rodzynek – 277 kcal. Lepiej jednak zjeść 30 dkg świeżych winogron niż jeden batonik czy paczkę chipsów.</li> </ul><p> <strong>Tajniki szefa kuchni</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Klasycznie podaje się </strong>winogrona jako dodatek do serów, zwłaszcza pleśniowych.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Świeże winogrona </strong>są też dodatkiem do wielu surówek. Z sałatą przyprawioną oliwą i octem balsamicznym stanowią smaczne uzupełnienie drobiu na zimno. Jeśli owoce mają twardą skórkę, należy je obrać. Z dojrzałych winogron skórka zazwyczaj schodzi sama. Jeśli jednak trudno ją zdjąć, można owoce sparzyć wrzątkiem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Surowe winogrona</strong> urozmaicają smak delikatnych musów mięsnych. Przed dodaniem do masy mięsnej należy je obrać i wypestkować. Przekrojone na pół winogrona najwygodniej dryluje się wykałaczką lub małym nożem z ostrym zakończeniem. Trzeba to zrobić delikatnie, aby miąższ się nie rozpadł.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Nie zdejmuje się skórki</strong> z winogron stanowiących składniki sosów przecieranych. Zawarty w nich smak i lekka goryczka przechodzi bowiem podczas duszenia do sosu.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Wsypestkowane i uduszone</strong> na maśle winogrona podaje się z sosem mięsnym do gęsiej wątróbki. Winogronami można również faszerować drób. Najlepiej nadają się do tego ciemne owoce, ponieważ są bardziej aromatyczne od zielonych.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Czatneje winogronowe </strong>przyprawia się zazwyczaj przyprawami orientalnymi: curry, ostrym pieprzem, imbirem, chilli. Dobrze komponują się z zimnymi mięsami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Sosy winogronowe </strong> pasują do dziczyzny, szczególnie drobnej – bażantów, kaczek, królików – oraz do drobiu. Sosy do dziczyzny przyprawia się przeważnie tymiankiem i rozmarynem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Do deserów serowych,</strong> na przykład paschy, oraz musów z białego sera z bakaliami podaje się gorące sosy winogronowe z przesmażonych na maśle owoców z odrobiną wanilii i śmietaną.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Opracow. Halina Mamok</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 894772, member: 10341"] [B]Winogrona[/B] [B] [/B] [I]Już Hipokrates propagował terapeutyczne działanie soku winogronowego. Jogowie włączają kuracje winogronowe do swoich praktyk doskonalących duszę, umysł i ciało. [/I] Dwie trzecie światowych upraw winorośli znajduje się w Europie. Tylko 20 % zbiorów jadamy bezpośrednio jako owoce deserowe, 11% suszy się na rodzynki, z 1% wytwarza się soki, a całą resztę przerabia na wino. Kieliszek czerwonego wina dziennie wspomaga serce i zatrzymuje młodość. Francuzi, którzy regularnie piją czerwone wino, rzadziej cierpią na chorobę wieńcową. Oprócz procentów korzystnych dla naczyń krwionośnych, czerwone wino zawiera garbniki sprzyjające prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek ciała. Gdyby na takie lekarstwo potrzebna była recepta, lekarz mógłby ją przepisać z pełnym przekonaniem. Z wina otrzymuje się koniak i alkohol etylowy, a z osadu – kwas winowy używany w przemyśle spożywczym oraz kamień winny znajdujący zastosowanie w produkcji proszków do pieczenia. Z wina powstaje też ocet winny, a z moszczu winnego – słynny [I]aceto balsamico di Modena.[/I] Olej tłoczony z pestek winogron zawiera substancje o właściwościach przeciwzakrzepowych, zapobiegających zawałom serca i udarom mózgu. [B]Warto wiedzieć. [/B] Współczesne badania potwierdzają, że wiara w dobroczynne właściwości winogron jest uzasadniona. [LIST][*][B]Są niczym prysznic [/B]dla ciała. Jedzenie winogron w czasie upałów czy podczas przebywania w klimatyzowanych pomieszczeniach zapewnia dobre nawodnienie organizmu i dostarcza mu ważnych pierwiastków: potasu, wapnia, żelaza magnezu, cynku, miedzi i boru. [*][B]Obniżają ciśnienie. [/B] Są sojusznikami medycyny w leczeniu nadciśnienia, ponieważ zawarty w nich potas obniża ciśnienie tętnicze krwi. [*][B]Usprawniają pracę [/B]szarych komórek, gdyż potas poprawia dotlenienie mózgu, zwiększając chłonność umysłu, a zawarte w nich witaminy B1(tiamina) i PP (niacyna) dobrze służą zdolności koncentracji. [*][B]Są sprzymierzeńcem pań[/B] w wieku pobalzakowskim, gdyż występujący w nich bor (rzadki składnik pożywienia) pomaga utrzymać na odpowiednim poziomie estrogeny u kobiet po menopauzie. Hormony te z kolei regulują proces wchłaniania wapnia, przeciwdziałając powstawaniu osteoporozy. Chronią też przed zawałem. [*][B]Przeciwdziałają zakwaszeniu [/B] organizmu, zwłaszcza przy diecie opartej na mięsie, a ubogiej w warzywa, owoce i mleko. Winogrona mogą zatem jeść osoby cierpiące na nadkwasotę – nawet najkwaśniejsze owoce są zasadotwórcze. [*][B]Pomagają utrzymać[/B] zgrabną sylwetkę, ponieważ zawarty w nich błonnik pobudza pracę jelit, co również chroni je przed nowotworami. [*][B]Oczyszczają organizm, [/B]gdyż są bogate w substancje uczestniczące w usuwaniu składników przemiany materii. Sok winogronowy dobrze wpływa na cerę trądzikową. [*][B]Opóżniają starzenie się [/B]i przeciwdziałają miażdżycy, ponieważ zawierają flawonoidy, silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Flawonoidy znajdują się nie tylko w skórkach, ale także w pestkach oraz szypułkach winogron i podczas fermentacji przechodzą do wina, co czyni ten trunek dobroczynnym dla serca i naczyń krwionośnych. Skuteczny w profilaktyce miażdżycy jest także sok z ciemnych winogron. [*][B]Są dobre dla łasuchów.[/B] Winogrona zawierają do 20% cukrów, są więc dość wysokokaloryczne. !00 g świeżych owoców dostarcza 68 kcal, zaś taka sama ilośc rodzynek – 277 kcal. Lepiej jednak zjeść 30 dkg świeżych winogron niż jeden batonik czy paczkę chipsów. [/LIST] [B]Tajniki szefa kuchni[/B] [LIST][*][B]Klasycznie podaje się [/B]winogrona jako dodatek do serów, zwłaszcza pleśniowych. [*][B]Świeże winogrona [/B]są też dodatkiem do wielu surówek. Z sałatą przyprawioną oliwą i octem balsamicznym stanowią smaczne uzupełnienie drobiu na zimno. Jeśli owoce mają twardą skórkę, należy je obrać. Z dojrzałych winogron skórka zazwyczaj schodzi sama. Jeśli jednak trudno ją zdjąć, można owoce sparzyć wrzątkiem. [*][B]Surowe winogrona[/B] urozmaicają smak delikatnych musów mięsnych. Przed dodaniem do masy mięsnej należy je obrać i wypestkować. Przekrojone na pół winogrona najwygodniej dryluje się wykałaczką lub małym nożem z ostrym zakończeniem. Trzeba to zrobić delikatnie, aby miąższ się nie rozpadł. [*][B]Nie zdejmuje się skórki[/B] z winogron stanowiących składniki sosów przecieranych. Zawarty w nich smak i lekka goryczka przechodzi bowiem podczas duszenia do sosu. [*][B]Wsypestkowane i uduszone[/B] na maśle winogrona podaje się z sosem mięsnym do gęsiej wątróbki. Winogronami można również faszerować drób. Najlepiej nadają się do tego ciemne owoce, ponieważ są bardziej aromatyczne od zielonych. [*][B]Czatneje winogronowe [/B]przyprawia się zazwyczaj przyprawami orientalnymi: curry, ostrym pieprzem, imbirem, chilli. Dobrze komponują się z zimnymi mięsami. [*][B]Sosy winogronowe [/B] pasują do dziczyzny, szczególnie drobnej – bażantów, kaczek, królików – oraz do drobiu. Sosy do dziczyzny przyprawia się przeważnie tymiankiem i rozmarynem. [*][B]Do deserów serowych,[/B] na przykład paschy, oraz musów z białego sera z bakaliami podaje się gorące sosy winogronowe z przesmażonych na maśle owoców z odrobiną wanilii i śmietaną. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Opracow. Halina Mamok [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom