Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 895062" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pigwa</strong></p><p> </p><p></p><p> Cierpka i twarda, dzięki prostym zabiegom zamienia się we wspaniałą nalewkę, galaretkę lub konfiturę.</p><p></p><p> Pigwa, nawet w pełni dojrzała, nie nadaje się do jedzenia na surowo. Pewnie dlatego bardziej znamy smak wybornych galaretek niż jej twardego, suchego i mocno aromatycznego miąższu, którego wyjątkowa cierpkość znika dopiero po ugotowaniu. </p><p></p><p> W cieplejszym i wilgotnym klimacie drzewko rodzące pigwy – niemal tak duże jak dzikie jabłka – przypomina nieco gruszę i osiąga wysokość 5 metrów. Prawdopodobnie ojczyzną tego szczególnego owocu jest północny Iran i południowe rejony Kaukazu. Stąd w starożytności drzewko przywędrowało do Grecji. Przez długie stulecia Kreta słynęła ze znakomitych sadów pigwowych i to w jej pałacach jakiś zdolny kucharz przyrządził &#8222;melimelon&#8221;, pierwsze znane nam z przekazu słodkie danie antycznego świata. Była to mieszanina miodu i pigwowego musu. </p><p></p><p> Hipokrates uznał pigwę za najbardziej przydatny w lecznictwie owoc. W pierwszych aptekach średniowiecza można było dostać najróżniejsze specyfiki z pigwy na nieżyty jelitowe, uporczywy kaszel i osłabienie. Ta dobra opinia o pigwach przetrwała wiele lat. Dzisiaj stosuje się w medycynie naturalnej wyciągi z owoców pigwy, zawierające dużo żelaza i witaminy C. Wyodrębniona z pigwy chinina jest lekiem przeciwmalarycznym. Dzięki wysokiej zawartości pektyn , pigwy doskonale nadają się na przetwory. Ponieważ składniki żelujące znajdują się tuz pod skórką, owoców nie należy obierać. W Polsce trzeba mieć sporo szczęścia, by kupić na targu pigwy. Nikt nie uprawia sadów pigwowych – choć owoc jest szalenie modny i powszechnie stosowany przez cukierników – i tylko działkowicze czasem przyniosą we wrześniu lub pażdzierniku na bazar trochę zebranych w ogrodzie owoców. Warto kupić nawet kilogram, czy dwa, bo konfitura z pigwy to wspaniały kwaskowy dodatek do słodkich tortów i mazurków.</p><p></p><p> Z ugotowanych owoców można przyrządzić całkiem smaczną marmoladę do grzanek lub codziennych ciast. Wystarczy usmażyć z cukrem (ok.40dkg na 1 kg miazgi) i skórką otartą z pomarańczy. Jeśli chcesz uzyskać szczególny efekt, dodaj do marmolady 10 – 20 dkg posiekanych orzechów włoskich.</p><p></p><p> </p><p></p><p> żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 895062, member: 10341"] [B]Pigwa[/B] [B] [/B] Cierpka i twarda, dzięki prostym zabiegom zamienia się we wspaniałą nalewkę, galaretkę lub konfiturę. Pigwa, nawet w pełni dojrzała, nie nadaje się do jedzenia na surowo. Pewnie dlatego bardziej znamy smak wybornych galaretek niż jej twardego, suchego i mocno aromatycznego miąższu, którego wyjątkowa cierpkość znika dopiero po ugotowaniu. W cieplejszym i wilgotnym klimacie drzewko rodzące pigwy – niemal tak duże jak dzikie jabłka – przypomina nieco gruszę i osiąga wysokość 5 metrów. Prawdopodobnie ojczyzną tego szczególnego owocu jest północny Iran i południowe rejony Kaukazu. Stąd w starożytności drzewko przywędrowało do Grecji. Przez długie stulecia Kreta słynęła ze znakomitych sadów pigwowych i to w jej pałacach jakiś zdolny kucharz przyrządził „melimelon”, pierwsze znane nam z przekazu słodkie danie antycznego świata. Była to mieszanina miodu i pigwowego musu. Hipokrates uznał pigwę za najbardziej przydatny w lecznictwie owoc. W pierwszych aptekach średniowiecza można było dostać najróżniejsze specyfiki z pigwy na nieżyty jelitowe, uporczywy kaszel i osłabienie. Ta dobra opinia o pigwach przetrwała wiele lat. Dzisiaj stosuje się w medycynie naturalnej wyciągi z owoców pigwy, zawierające dużo żelaza i witaminy C. Wyodrębniona z pigwy chinina jest lekiem przeciwmalarycznym. Dzięki wysokiej zawartości pektyn , pigwy doskonale nadają się na przetwory. Ponieważ składniki żelujące znajdują się tuz pod skórką, owoców nie należy obierać. W Polsce trzeba mieć sporo szczęścia, by kupić na targu pigwy. Nikt nie uprawia sadów pigwowych – choć owoc jest szalenie modny i powszechnie stosowany przez cukierników – i tylko działkowicze czasem przyniosą we wrześniu lub pażdzierniku na bazar trochę zebranych w ogrodzie owoców. Warto kupić nawet kilogram, czy dwa, bo konfitura z pigwy to wspaniały kwaskowy dodatek do słodkich tortów i mazurków. Z ugotowanych owoców można przyrządzić całkiem smaczną marmoladę do grzanek lub codziennych ciast. Wystarczy usmażyć z cukrem (ok.40dkg na 1 kg miazgi) i skórką otartą z pomarańczy. Jeśli chcesz uzyskać szczególny efekt, dodaj do marmolady 10 – 20 dkg posiekanych orzechów włoskich. żródło:”Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom