Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 899075" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Bajgle</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Te drożdżowe bułeczki z błyszczącą skórką piekli kiedyś i sprzedawali polscy Żydzi. Dzisiaj jada je z upodobaniem niemal cały świat.</em></p><p></p><p> <strong>Bajgel bajglowi nierówny </strong></p><p></p><p> Te najlepsze mają lekko twardą, jakby wypolerowaną skórkę, bardzo delikatny spoisty miąższ i kształt niedużego obwarzanka. &#8222;Bajgele&#8221; to dosłownie bułka z dziurką.W starych książkach kucharskich można wyczytać mało prawdopodobną anegdotę o Janie III Sobieskim i wiedeńskich Żydach, którzy upiekli na cześć zwycięskiego polskiego króla bułeczki przypominające strzemiona końskiej uprzęży. Po niemiecku Bugel oznacza strzemię. Bardziej jednak należy wierzyć kronikarskim zapiskom, które napomykają o krakowskich obwarzankach, sprzedawanych na krakowskim Rynku w 1610 roku, a więc jeszcze przed odsieczą wiedeńską. Bajgle, specjał galicyjskich Żydów, w 1927 roku podbiły świat, kiedy to emigrant Harry Lender założył w West Haven, w stanie Connecticut, pierwsza piekarnię obwarzanków. Za nim poszli inni. Dzisiaj najlepsze bajgle w całych Stanach Zjednoczonych piecze Noah Alper – przed jego piekarnią w Berkeley ustawiaja się długie kolejki.</p><p></p><p> Te szczególne bułeczki sprzedają wszystkie liczące się delikatesy Nowego Jorku, Londynu, czy Paryża. Z pysznymi dodatkami – wędzonym łososiem, dobrze przyprawionymi twarożkami, płatkami świeżej szynki, sałatką z jajek i ostrymi serami – podaje się w eleganckich barach w porze śniadania i brunchu . Są tak smaczne i modne, że bywają głównym punktem kulinarnego programu spotkań przy piwie czy winie.</p><p></p><p> Nieudany bajgel jest gumowaty, wilgotny i płaski. Dobre są wyrośnięte, z wierzchu chrupiące, a w środku dość pulchne. Zazwyczaj posypane makiem, kminkiem, sezamem lub gruboziarnistą solą. Czasem piecze się je z mąki razowej. Polscy Żydzi specjalizowali się w bajglach cebulowych i czosnkowych, ale na święto Tygodni – Szawuot - tradycyjnie piekli &#8222;bajgełe&#8221; z makiem. Podawali razem z ciasteczkami w kształcie tablic, na których spisane było Dziesięć Przykazań i stożkowatym bochenkiem chleba, przypominającym górę Synaj.</p><p></p><p> Sekret smaku bajgli polega na specjalnej technice przygotowania ciasta przed pieczeniem. Wyrośnięte obwarzanki gotuje się na parze przez 20 – 30 minut, a potem wstawia na 20 minut do gorącego pieca.</p><p></p><p> </p><p><strong>Z czym się podaje?</strong></p><p> Przekrojone na pół, podgrzane obwarzanki zawsze smaruje się świeżym masłem i obkłada pikantnymi dodatkami. Wersja z konfiturami nie jest już tak interesująca.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Najlepsza kompozycja to połączenie puszystego, lekko słodkawergo obwarzanka z wędzonym łososiem i kremowym białym serem. Serek, który rozsmarowuje się na jednej połowie bułeczki, można przyprawić drobno utartym czosnkiem, cebulą, pieprzem (także zielonym) i solą. Teraz kładzie się cieniutki płatek łososia i dekoruje plasterkami awokado (wersja wytrawna) lub piklami, a następnie przykrywa drugą połówką obwarzanka. Ser śmietankowy można zastąpić topionym lub twarożkiem z mleka koziego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Bajgle znakomicie podkreślają delikatny smak jajek. Podaje się je z sałatką przygotowaną z jajek ugotowanych na twardo, zieleniny i majonezu lub ze świeżo usmażoną jajecznicą (posypana np. szczypiorkiem).</li> <li data-xf-list-type="ul">Warto wypróbować wersję z wędzoną szynką, świeżymi pomidorami, ogórkami i majonezowym sosem.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Smaki i aromaty&#8221;.</p><p></p><p> Dla chętnych i ciekawych podaję <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=888583" target="_blank"><strong>tradycyjny przepis na bajgle</strong></a>.</p><p></p><p> To mój teoretyczny wkład w Festiwal Kuchni Żydowskiej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 899075, member: 10341"] [B]Bajgle[/B] [B] [/B] [I]Te drożdżowe bułeczki z błyszczącą skórką piekli kiedyś i sprzedawali polscy Żydzi. Dzisiaj jada je z upodobaniem niemal cały świat.[/I] [B]Bajgel bajglowi nierówny [/B] Te najlepsze mają lekko twardą, jakby wypolerowaną skórkę, bardzo delikatny spoisty miąższ i kształt niedużego obwarzanka. „Bajgele” to dosłownie bułka z dziurką.W starych książkach kucharskich można wyczytać mało prawdopodobną anegdotę o Janie III Sobieskim i wiedeńskich Żydach, którzy upiekli na cześć zwycięskiego polskiego króla bułeczki przypominające strzemiona końskiej uprzęży. Po niemiecku Bugel oznacza strzemię. Bardziej jednak należy wierzyć kronikarskim zapiskom, które napomykają o krakowskich obwarzankach, sprzedawanych na krakowskim Rynku w 1610 roku, a więc jeszcze przed odsieczą wiedeńską. Bajgle, specjał galicyjskich Żydów, w 1927 roku podbiły świat, kiedy to emigrant Harry Lender założył w West Haven, w stanie Connecticut, pierwsza piekarnię obwarzanków. Za nim poszli inni. Dzisiaj najlepsze bajgle w całych Stanach Zjednoczonych piecze Noah Alper – przed jego piekarnią w Berkeley ustawiaja się długie kolejki. Te szczególne bułeczki sprzedają wszystkie liczące się delikatesy Nowego Jorku, Londynu, czy Paryża. Z pysznymi dodatkami – wędzonym łososiem, dobrze przyprawionymi twarożkami, płatkami świeżej szynki, sałatką z jajek i ostrymi serami – podaje się w eleganckich barach w porze śniadania i brunchu . Są tak smaczne i modne, że bywają głównym punktem kulinarnego programu spotkań przy piwie czy winie. Nieudany bajgel jest gumowaty, wilgotny i płaski. Dobre są wyrośnięte, z wierzchu chrupiące, a w środku dość pulchne. Zazwyczaj posypane makiem, kminkiem, sezamem lub gruboziarnistą solą. Czasem piecze się je z mąki razowej. Polscy Żydzi specjalizowali się w bajglach cebulowych i czosnkowych, ale na święto Tygodni – Szawuot - tradycyjnie piekli „bajgełe” z makiem. Podawali razem z ciasteczkami w kształcie tablic, na których spisane było Dziesięć Przykazań i stożkowatym bochenkiem chleba, przypominającym górę Synaj. Sekret smaku bajgli polega na specjalnej technice przygotowania ciasta przed pieczeniem. Wyrośnięte obwarzanki gotuje się na parze przez 20 – 30 minut, a potem wstawia na 20 minut do gorącego pieca. [B]Z czym się podaje?[/B] Przekrojone na pół, podgrzane obwarzanki zawsze smaruje się świeżym masłem i obkłada pikantnymi dodatkami. Wersja z konfiturami nie jest już tak interesująca. [LIST][*]Najlepsza kompozycja to połączenie puszystego, lekko słodkawergo obwarzanka z wędzonym łososiem i kremowym białym serem. Serek, który rozsmarowuje się na jednej połowie bułeczki, można przyprawić drobno utartym czosnkiem, cebulą, pieprzem (także zielonym) i solą. Teraz kładzie się cieniutki płatek łososia i dekoruje plasterkami awokado (wersja wytrawna) lub piklami, a następnie przykrywa drugą połówką obwarzanka. Ser śmietankowy można zastąpić topionym lub twarożkiem z mleka koziego. [*]Bajgle znakomicie podkreślają delikatny smak jajek. Podaje się je z sałatką przygotowaną z jajek ugotowanych na twardo, zieleniny i majonezu lub ze świeżo usmażoną jajecznicą (posypana np. szczypiorkiem). [*]Warto wypróbować wersję z wędzoną szynką, świeżymi pomidorami, ogórkami i majonezowym sosem. [/LIST] Żródło:”Smaki i aromaty”. Dla chętnych i ciekawych podaję [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=888583"][B]tradycyjny przepis na bajgle[/B][/URL]. To mój teoretyczny wkład w Festiwal Kuchni Żydowskiej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom