Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 899690" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Bataty</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Bataty są dla nas nowością – podczas zakupów sięgają po nie wyłącznie kulinarni eksperymentatorzy. Tymczasem mają one wiele ciekawych zastosowań.</em></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Nie ma jednego batata, jest wiele odmian słodkich ziemniaków, rzec by można we wszystkich kolorach tęczy. Są czerwone, fioletowe czy najpopularniejsze u nas pomarańczowo-żółte. Kupując je powinniśmy zwrócić uwagą, czy są dość twarde i jędrne (tych zwiędniętych należy unikać). Nie powinny mieć również zielonkawych przebarwień ( jeśli są – zrezygnujmy z zakupu).</li> <li data-xf-list-type="ul">Bataty – podobnie jak zwykłe ziemniaki – gotujemy w mundurkach lub obrane. W tym pierwszym przypadku czas gotowania wynosi 30 – 40 minut, obrane gotują się szybko: 12 – 15 minut. Z tym gotowaniem należy uważać: zawarta w batatach skrobia sprawia, że zbyt długo gotowane, natychmiast się rozpadają.</li> <li data-xf-list-type="ul">Woda, w której gotują się bataty, może być delikatnie osolona, jeśli przygotowujemy je jako słonawy dodatek do mięsa. Można dodawać do gotowania odrobinę cukru i masła. Wtedy wydobywa się cała słodycz z tej jarzyny. Na frytki raczej się nie nadają, natomiast można bataty obrać i pokroić na cieniusieńkie półmilimetrowe plasterki i usmażyć na chipsy. Świetne!</li> <li data-xf-list-type="ul">Bataty doskonale sprawdzają się jako dodatek do duszonej lub pieczonej jagnięciny. Można też z nich zrobić ciasto (gotujemy je w mundurkach, obieramy, miksujemy dodajemy mąkę, jajka i rodzynki; takie ciasto piecze się w kąpieli wodnej). Można też zrobić z batatów puree, do którego dodajemy jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia i smażymy z nich placki – tak jak z dyni. W ogóle, to można bataty wykorzystać w podobnych połączeniach jak dynię.</li> </ul><p> Ja w tym roku po raz pierwszy jadłam bataty, odkąd w okolicznych supermarketach pojawiły się najróżniejsze odmiany ziemniaków: do pieczenia, smażenia, gotowania , sałatkowe, czerwone itp. Próbowałam wszystkich po kolei i bataty najbardziej przypadły mi do smaku. Są rzeczywiście słodkie, trochę w smaku przypominają marchewkę (ale tyko trochę) i doskonale sprawdzają się podawane do mięs, surówek i nawet zsiadłego mleka. Wyborne są same ze świeżym masłem. To tylko moja skromna uwaga do porad, których w miesięczniku &#8222;Kuchnia&#8221; udzielał pan Paweł Oszczyk, szef kuchni hotelu le Regina.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 899690, member: 10341"] [B]Bataty[/B] [B] [/B] [I]Bataty są dla nas nowością – podczas zakupów sięgają po nie wyłącznie kulinarni eksperymentatorzy. Tymczasem mają one wiele ciekawych zastosowań.[/I] [LIST][*]Nie ma jednego batata, jest wiele odmian słodkich ziemniaków, rzec by można we wszystkich kolorach tęczy. Są czerwone, fioletowe czy najpopularniejsze u nas pomarańczowo-żółte. Kupując je powinniśmy zwrócić uwagą, czy są dość twarde i jędrne (tych zwiędniętych należy unikać). Nie powinny mieć również zielonkawych przebarwień ( jeśli są – zrezygnujmy z zakupu). [*]Bataty – podobnie jak zwykłe ziemniaki – gotujemy w mundurkach lub obrane. W tym pierwszym przypadku czas gotowania wynosi 30 – 40 minut, obrane gotują się szybko: 12 – 15 minut. Z tym gotowaniem należy uważać: zawarta w batatach skrobia sprawia, że zbyt długo gotowane, natychmiast się rozpadają. [*]Woda, w której gotują się bataty, może być delikatnie osolona, jeśli przygotowujemy je jako słonawy dodatek do mięsa. Można dodawać do gotowania odrobinę cukru i masła. Wtedy wydobywa się cała słodycz z tej jarzyny. Na frytki raczej się nie nadają, natomiast można bataty obrać i pokroić na cieniusieńkie półmilimetrowe plasterki i usmażyć na chipsy. Świetne! [*]Bataty doskonale sprawdzają się jako dodatek do duszonej lub pieczonej jagnięciny. Można też z nich zrobić ciasto (gotujemy je w mundurkach, obieramy, miksujemy dodajemy mąkę, jajka i rodzynki; takie ciasto piecze się w kąpieli wodnej). Można też zrobić z batatów puree, do którego dodajemy jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia i smażymy z nich placki – tak jak z dyni. W ogóle, to można bataty wykorzystać w podobnych połączeniach jak dynię. [/LIST] Ja w tym roku po raz pierwszy jadłam bataty, odkąd w okolicznych supermarketach pojawiły się najróżniejsze odmiany ziemniaków: do pieczenia, smażenia, gotowania , sałatkowe, czerwone itp. Próbowałam wszystkich po kolei i bataty najbardziej przypadły mi do smaku. Są rzeczywiście słodkie, trochę w smaku przypominają marchewkę (ale tyko trochę) i doskonale sprawdzają się podawane do mięs, surówek i nawet zsiadłego mleka. Wyborne są same ze świeżym masłem. To tylko moja skromna uwaga do porad, których w miesięczniku „Kuchnia” udzielał pan Paweł Oszczyk, szef kuchni hotelu le Regina. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Bottom