Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 900921" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Żurawina amerykańska</strong></p><p> </p><p></p><p> Owoce żurawiny amerykańskiej, nazywanej wielkoowocową, którą uprawia się również u nas, są większe od popularnej w Polsce żurawiny błotnej. Oba rodzaje można zbierać od września przez całą zimę. Warstwa wosku, którą są pokryte, pozwała im przetrzymać na gałązce najtęższe mrozy, a zerwane mogą miesiącami leżeć w zamrażarce, zachowując wszystkie wartości smakowe i odżywcze. Przetwory z żurawin mają w kuchni podobne zastosowanie jak borówka brusznica. Zawekowane nie psują się, ponieważ zawarty w nich kwas benzoesowy stanowi naturalny środek konserwujący. Pikantny sos z żurawin dobrze komponuje się z dziczyzną, zwłaszcza z sarniną, bażantem i kuropatwą. Suszone owoce sa znakomitą przyprawą do dziczyzny i polędwicy w sosie śmietanowym.</p><p></p><p> Jako pełne danie z żurawinami podaję <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=886451" target="_blank"><strong>żeberka wieprzowe</strong></a></p><p></p><p> Żrodło:miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 900921, member: 10341"] [B]Żurawina amerykańska[/B] [B] [/B] Owoce żurawiny amerykańskiej, nazywanej wielkoowocową, którą uprawia się również u nas, są większe od popularnej w Polsce żurawiny błotnej. Oba rodzaje można zbierać od września przez całą zimę. Warstwa wosku, którą są pokryte, pozwała im przetrzymać na gałązce najtęższe mrozy, a zerwane mogą miesiącami leżeć w zamrażarce, zachowując wszystkie wartości smakowe i odżywcze. Przetwory z żurawin mają w kuchni podobne zastosowanie jak borówka brusznica. Zawekowane nie psują się, ponieważ zawarty w nich kwas benzoesowy stanowi naturalny środek konserwujący. Pikantny sos z żurawin dobrze komponuje się z dziczyzną, zwłaszcza z sarniną, bażantem i kuropatwą. Suszone owoce sa znakomitą przyprawą do dziczyzny i polędwicy w sosie śmietanowym. Jako pełne danie z żurawinami podaję [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=886451"][B]żeberka wieprzowe[/B][/URL] Żrodło:miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom