Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 901932" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Bazylia</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Jej korzenny aromat doprowadza kucharzy do poetyckich uniesień. </em></p><p></p><p> Świeże liście tego królewskiego ziela mają w sobie słodycz i pikantność przypominającą nieco gożdziki. W kuchni przywołują śródziemnomorskie wonie. Jest wiele odmian bazylii, różniących się wielkością, kolorem i zapachem. Czerwonawa &#8222;Dark Opal&#8221; ma bardziej korzenny smak, nieco podobny do imbiru. Pewne odmiany pachną cytryną, inne mają drobne, idealne do dekoracji potraw karbowane listki. Najczęściej hodowana bazylia pospolita ma duże, ząbkowane liście i pojawiające się póżnym latem drobne, białe kwiatki. To bez niej nie może się obejść kuchnia Prowansji i całych Włoch.</p><p></p><p> Chyba najdawniej używano bazylii w Indiach i Persji. W Rzymie uznawano j a za &#8222;mały cud świata&#8221;. Gdziekolwiek dotarła, uważano, że jest nasycona &#8222;boską esencją&#8221;. Legenda mówi, że wyrosła przy grobie Chrystusa po jego zmartwychwstaniu. W greckim kościele prawosławnym używano jaj – i tak jest do dziś – do przygotowywania święconej wody , a pojemniki z bazylią umieszczano u stopni ołtarzy. Przez całe stulecia była zielem świętym. Nie mogły jej zbierać kobiety, a duchowni, którzy się tym zajmowali, musieli wkładać nowe szaty i oczyszczać prawą rękę, myjąc ją w wodzie z trzech różnych żródeł. </p><p></p><p> Smakosze kojarzą bazylię z trzema słynnymi potrawami kuchni południa Europy: cudownym sosem pesto, sałatką caprese (pomidory, mozarella, listki bazylii i oliwa z oliwek) i la soupe au pistou. Zupę z bazylią niektórzy znawcy przedstawiają jako jedno z tych dań, które są esencją prowansalskości. Ponoć powstała w prawdziwie romantycznych okolicznościach. W 1799 roku markiz di Raveno poznał na królewskim przyjęciu w Madrycie księżniczkę z Prowansji.. Zakochał się, natychmiast oświadczył i został przyjęty, czego oznaką była podarowana mu przez piękną pannę gałązka bazylii. Potem wybucha wojna i oblegana przez Anglików Genua głoduje. Markiz wysyła rozpaczliwy list do narzeczonej, a ta dostarcza oblężonym transport pomidorów, fasoli, ziemniaków, sera i bazylii. W liście radzi, by markiz polecił gotować zupę z tych jarzyn, doprawioną serem, czosnkiem i bazylią. I tak już zostało. </p><p></p><p> Wbrew temu, co twierdzą producenci przypraw, suszone listki bazylii, to blade echo jej wspaniałej woni. Włoscy kucharze zrywają świeżą bazylię wczesną jesienią i przechowują w słoikach. Listki posypują lekko solą, ugniatają porcelanowym tłuczkiem, zalewają tłoczoną na zimno oliwą i trzymają w lodówce. Być może jeszcze lepszym sposobem na zachowanie wszystkich woni bazylii jest przygotowanie zamrożonych kostek. Świeże listki miksuje się z niewielką ilością wody i soli. Pastą wypełnia pojemnik na kostki lodu, wstawia do zamrażarki. </p><p></p><p> Amatorzy ogrodnictwa doradzą jednak hodowanie bazylii na parapecie. Jest łatwa w uprawie – żle znosi tylko niskie temperatury i zbyt częste, obfite podlewanie. Postawiona w oknie skutecznie odstrasza owady i samym wyglądem kusi do podania bazyliowego kurczaka, sałatki z pomidorów lub spaghetti z sosem pesto. </p><p></p><p> Ja znam jeszcze jedną doskonałą metodę zaopatrywania się w bazylię – we wszystkich supermarketach o każdej porze roku.</p><p></p><p> </p><p><strong>Kiedy i z czym?</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Bazylia pasuje niemal do wszystkiego, ale należy jej używać z dużą ostrożnością. Świeża ma tak intensywną woń, że tylko czosnek nie boi się jej towarzystwa Pozostałe przyprawy giną, tworząc tylko niepotrzebny chaos smaków i aromatów. Suszona wytrąca agresywność, dobrze komponuje się z tymiankiem, rozmarynem, pietruszką, miętą i cytryną.</li> <li data-xf-list-type="ul">Choć raz podaj sałatkę z pomidorów, przyprawioną solą, pieprzem i posiekaną bazylią. .Polej ją oliwą z oliwek, posyp utartą bryndzą, kostkami sera (pleśniowego, koziego lub twarogu), a przekonasz się, co znaczy idealna harmonia na talerzu. Słynna sałatka caprese to pokrojone w plasterki dojrzałe pomidory i mozarella, oliwa, sól, pieprz i listki bazylii.</li> <li data-xf-list-type="ul">Il pesto – od słowa &#8222;pestare&#8221; – zagniatać – to wspaniały włoski sos będący mieszaniną świeżej bazylii, orzeszków pinoli, parmezanu, czosnku i oliwy. Bierze się garść listków bazylii i miksuje z 10 dkg orzeszków pinoli (mogą być i włoskie), 4 – 5 ząbkami czosnku i &#189; szklanki oliwy. Lekko soli i uciera z 5 kopiastymi łyżkami parmezanu. Taki sos szybko i dokładnie miesza się w gorącym garnku z ugotowanym spaghetti. Duma kuchni genueńskiej.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wśród mięs kurczak najbardziej zyskuje na smaku, gdy przyprawi się go bazylią. Wystarczy utrzeć w misce kilka łyżek posiekanych listków, trochę dymki, 3 – 4 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Pastą naciera się filety z piersi kurczaka, polewa masłem i wstawia na trzy kwadranse do piekarnika. Dobry szlif nadają zwykłym kotletom z drobiu (także indyka) talarki masła utartego z bazylią i sokiem cytrynowym.</li> <li data-xf-list-type="ul">Zdecydowany smak tej przyprawy łagodzi posmak ryb. Dodaje charakteru daniom z cukinii, bakłażanów i fasoli.</li> <li data-xf-list-type="ul">Oryginalny efekt osiąga się, przyprawiając bazylią dania z pieczarek. Jeśli chcesz podać coś szybkiego i niebanalnego, usmaż pieczarki z cebulą, wsyp bazylię i tak przygotowanym farszem nadziej naleśniki. Wyborne!</li> </ul><p> Podaję wypróbowany przepis na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29121" target="_blank"><strong>prowansalską zupę jarzynową</strong></a>, soupe au pistou.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 901932, member: 10341"] [B]Bazylia[/B] [B] [/B] [I]Jej korzenny aromat doprowadza kucharzy do poetyckich uniesień. [/I] Świeże liście tego królewskiego ziela mają w sobie słodycz i pikantność przypominającą nieco gożdziki. W kuchni przywołują śródziemnomorskie wonie. Jest wiele odmian bazylii, różniących się wielkością, kolorem i zapachem. Czerwonawa „Dark Opal” ma bardziej korzenny smak, nieco podobny do imbiru. Pewne odmiany pachną cytryną, inne mają drobne, idealne do dekoracji potraw karbowane listki. Najczęściej hodowana bazylia pospolita ma duże, ząbkowane liście i pojawiające się póżnym latem drobne, białe kwiatki. To bez niej nie może się obejść kuchnia Prowansji i całych Włoch. Chyba najdawniej używano bazylii w Indiach i Persji. W Rzymie uznawano j a za „mały cud świata”. Gdziekolwiek dotarła, uważano, że jest nasycona „boską esencją”. Legenda mówi, że wyrosła przy grobie Chrystusa po jego zmartwychwstaniu. W greckim kościele prawosławnym używano jaj – i tak jest do dziś – do przygotowywania święconej wody , a pojemniki z bazylią umieszczano u stopni ołtarzy. Przez całe stulecia była zielem świętym. Nie mogły jej zbierać kobiety, a duchowni, którzy się tym zajmowali, musieli wkładać nowe szaty i oczyszczać prawą rękę, myjąc ją w wodzie z trzech różnych żródeł. Smakosze kojarzą bazylię z trzema słynnymi potrawami kuchni południa Europy: cudownym sosem pesto, sałatką caprese (pomidory, mozarella, listki bazylii i oliwa z oliwek) i la soupe au pistou. Zupę z bazylią niektórzy znawcy przedstawiają jako jedno z tych dań, które są esencją prowansalskości. Ponoć powstała w prawdziwie romantycznych okolicznościach. W 1799 roku markiz di Raveno poznał na królewskim przyjęciu w Madrycie księżniczkę z Prowansji.. Zakochał się, natychmiast oświadczył i został przyjęty, czego oznaką była podarowana mu przez piękną pannę gałązka bazylii. Potem wybucha wojna i oblegana przez Anglików Genua głoduje. Markiz wysyła rozpaczliwy list do narzeczonej, a ta dostarcza oblężonym transport pomidorów, fasoli, ziemniaków, sera i bazylii. W liście radzi, by markiz polecił gotować zupę z tych jarzyn, doprawioną serem, czosnkiem i bazylią. I tak już zostało. Wbrew temu, co twierdzą producenci przypraw, suszone listki bazylii, to blade echo jej wspaniałej woni. Włoscy kucharze zrywają świeżą bazylię wczesną jesienią i przechowują w słoikach. Listki posypują lekko solą, ugniatają porcelanowym tłuczkiem, zalewają tłoczoną na zimno oliwą i trzymają w lodówce. Być może jeszcze lepszym sposobem na zachowanie wszystkich woni bazylii jest przygotowanie zamrożonych kostek. Świeże listki miksuje się z niewielką ilością wody i soli. Pastą wypełnia pojemnik na kostki lodu, wstawia do zamrażarki. Amatorzy ogrodnictwa doradzą jednak hodowanie bazylii na parapecie. Jest łatwa w uprawie – żle znosi tylko niskie temperatury i zbyt częste, obfite podlewanie. Postawiona w oknie skutecznie odstrasza owady i samym wyglądem kusi do podania bazyliowego kurczaka, sałatki z pomidorów lub spaghetti z sosem pesto. Ja znam jeszcze jedną doskonałą metodę zaopatrywania się w bazylię – we wszystkich supermarketach o każdej porze roku. [B]Kiedy i z czym?[/B] [LIST][*]Bazylia pasuje niemal do wszystkiego, ale należy jej używać z dużą ostrożnością. Świeża ma tak intensywną woń, że tylko czosnek nie boi się jej towarzystwa Pozostałe przyprawy giną, tworząc tylko niepotrzebny chaos smaków i aromatów. Suszona wytrąca agresywność, dobrze komponuje się z tymiankiem, rozmarynem, pietruszką, miętą i cytryną. [*]Choć raz podaj sałatkę z pomidorów, przyprawioną solą, pieprzem i posiekaną bazylią. .Polej ją oliwą z oliwek, posyp utartą bryndzą, kostkami sera (pleśniowego, koziego lub twarogu), a przekonasz się, co znaczy idealna harmonia na talerzu. Słynna sałatka caprese to pokrojone w plasterki dojrzałe pomidory i mozarella, oliwa, sól, pieprz i listki bazylii. [*]Il pesto – od słowa „pestare” – zagniatać – to wspaniały włoski sos będący mieszaniną świeżej bazylii, orzeszków pinoli, parmezanu, czosnku i oliwy. Bierze się garść listków bazylii i miksuje z 10 dkg orzeszków pinoli (mogą być i włoskie), 4 – 5 ząbkami czosnku i ½ szklanki oliwy. Lekko soli i uciera z 5 kopiastymi łyżkami parmezanu. Taki sos szybko i dokładnie miesza się w gorącym garnku z ugotowanym spaghetti. Duma kuchni genueńskiej. [*]Wśród mięs kurczak najbardziej zyskuje na smaku, gdy przyprawi się go bazylią. Wystarczy utrzeć w misce kilka łyżek posiekanych listków, trochę dymki, 3 – 4 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Pastą naciera się filety z piersi kurczaka, polewa masłem i wstawia na trzy kwadranse do piekarnika. Dobry szlif nadają zwykłym kotletom z drobiu (także indyka) talarki masła utartego z bazylią i sokiem cytrynowym. [*]Zdecydowany smak tej przyprawy łagodzi posmak ryb. Dodaje charakteru daniom z cukinii, bakłażanów i fasoli. [*]Oryginalny efekt osiąga się, przyprawiając bazylią dania z pieczarek. Jeśli chcesz podać coś szybkiego i niebanalnego, usmaż pieczarki z cebulą, wsyp bazylię i tak przygotowanym farszem nadziej naleśniki. Wyborne! [/LIST] Podaję wypróbowany przepis na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29121"][B]prowansalską zupę jarzynową[/B][/URL], soupe au pistou. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom