Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 903914" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rum – tropikalny alkohol z trzciny cukrowej</strong></p><p> </p><p></p><p> Kojarzony jest z najbardziej słonecznymi miejscami na ziemi Kubą, Brazylią, Haiti, Dominikaną czy Jamajką&#8230;</p><p></p><p> Rum jako jedyny klasyczny alkohol wyrabiany z trzciny cukrowej nie posiada norm produkcji i klasyfikacji. Do cech odróżniających poszczególne rumy od siebie zaliczyć można wiek, barwę, zapach, bogactwo aromatu, moc destylatu, przebieg procesu fermentacji i proces destylacji, leżakowanie, sposób zabarwiania (posiadanie barwy albo jej brak) i w końcu kraj, z którego pochodzi. </p><p></p><p> W zależności od długości procesu fermentacji rumy możemy podzielić na lekkie i ciężkie. Pierwszy rodzaj jest delikatny, o słabym aromacie, poddawany krótkiej fermentacji. Takie idealnie nadają się do koktajli. Wśród smakoszy cenione są gatunki aromatyzowane cynamonem, pieprzem i rozmarynem. Produkowane są między innymi w Puerto Rico, na Kubie i Haiti. </p><p></p><p> Z kolei rumy ciężkie poddawane powolnemu okresowi fermentacji charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem. Idealne do ciast, deserów oraz herbat. Najcenniejsze i najsłynniejsze ciemne rumy pochodzą z Jamajki</p><p></p><p> Inny podział opiera się na barwie rumu. Wówczas dzielimy trunki na białe, leżakujące w beczkach z jasnego drewna jesionowego, następnie poddane dalszemu leżakowaniu w zbiornikach ze stali nierdzewnej, brązowe – leżakują dłuższy okres w beczkach z ciemnego drewna, w których nabierają charakterystycznego, żółtawego lub brązowego koloru. Zdarza się także, że producenci dodatkowo zabarwiają go brązowym syropem cukrowym.</p><p></p><p> Wiadomości na temat rumu zaczerpnęłam z miesięcznika &#8222;Moje gotowanie&#8221;.</p><p></p><p> Polecam jesiennego drinka <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27920" target="_blank"><strong>banana daiquiri</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 903914, member: 10341"] [B]Rum – tropikalny alkohol z trzciny cukrowej[/B] Kojarzony jest z najbardziej słonecznymi miejscami na ziemi Kubą, Brazylią, Haiti, Dominikaną czy Jamajką… Rum jako jedyny klasyczny alkohol wyrabiany z trzciny cukrowej nie posiada norm produkcji i klasyfikacji. Do cech odróżniających poszczególne rumy od siebie zaliczyć można wiek, barwę, zapach, bogactwo aromatu, moc destylatu, przebieg procesu fermentacji i proces destylacji, leżakowanie, sposób zabarwiania (posiadanie barwy albo jej brak) i w końcu kraj, z którego pochodzi. W zależności od długości procesu fermentacji rumy możemy podzielić na lekkie i ciężkie. Pierwszy rodzaj jest delikatny, o słabym aromacie, poddawany krótkiej fermentacji. Takie idealnie nadają się do koktajli. Wśród smakoszy cenione są gatunki aromatyzowane cynamonem, pieprzem i rozmarynem. Produkowane są między innymi w Puerto Rico, na Kubie i Haiti. Z kolei rumy ciężkie poddawane powolnemu okresowi fermentacji charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem. Idealne do ciast, deserów oraz herbat. Najcenniejsze i najsłynniejsze ciemne rumy pochodzą z Jamajki Inny podział opiera się na barwie rumu. Wówczas dzielimy trunki na białe, leżakujące w beczkach z jasnego drewna jesionowego, następnie poddane dalszemu leżakowaniu w zbiornikach ze stali nierdzewnej, brązowe – leżakują dłuższy okres w beczkach z ciemnego drewna, w których nabierają charakterystycznego, żółtawego lub brązowego koloru. Zdarza się także, że producenci dodatkowo zabarwiają go brązowym syropem cukrowym. Wiadomości na temat rumu zaczerpnęłam z miesięcznika „Moje gotowanie”. Polecam jesiennego drinka [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27920"][B]banana daiquiri[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom