Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 904204" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Cr&#232;me caramel</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Deser ten można zaliczyć do kategorii puddingów. Delikatna kremowa babeczka pachnąca wanilią to dla wielu Hiszpanów i Francuzów wspomnienie wakacji u babci, najsłodszy smak dzieciństwa.</em></p><p></p><p> Cr&#232;me caramel przyrządzany jest z mleka lub śmietany, żółtek i cukru. Niezwykły aromat zawdzięcza wanilii albo skórce cytrynowej lub cynamonowi, choć zdarza się że jest przyprawiany także kawą, miodem, imbirem lub pomarańczami.. Bywa też, że na dnie miseczki znajdziemy poziomki, maliny lub jeżyny, a w smaku rozpoznamy wyborny likier albo whisky. Deser zapieka się w porcelitowych naczynkach i wykłada na talerz warstwą karmelu do góry, a dookoła spływa wspaniały karmelowy sos. Nazywa się go również kremem katalońskim czyli crema catalana, i jest bardzo podobny do francuskiego cr&#232;me br&#251;lée, który jest jednak nieco bardziej gęsty, przyrządzany z gęstej śmietany, wyjadany z naczynia, spod chrupiącej skorupki skarmelizowanego cukru. </p><p></p><p> Hiszpanie toczą odwieczny spór z Francuzami o to, która nacja stworzyła przepis na ten słynny smakołyk. Powstał po prostu w Katalonii, która graniczy z Francją. A jak wiadomo wpływy kulturalne i kulinarne w regionach przenikają się. Legenda głosi, że w XIX wieku odwiedził Katalonię pewien francuski biskup, dla którego przygotowano słodki deser. Ten jednakże nie udał się tak jak należy – wyszedł zbyt rzadki i kucharze, nie mając już czasu na przygotowanie czegoś innego, postanowili zagęścić go poprzez podgrzanie, a na jego wierzchu utworzyli &#8222;kołderkę&#8221; karmelizowanego cukru. . Gdy gorący jeszcze krem podano biskupowi, ten sparzył sobie język i krzyknął quemal (parzy!), co po francusku brzmi właśnie br&#251;lée! Stąd wzięła się nazwa francuskiego deseru - cr&#232;me br&#251;lée. W Katalonii cr&#232;me caramel serwowany jest tradycyjnie w dniu św. Józefa, który przypada 19 marca i jest w Hiszpanii obchodzony jako Dzień Ojca. Aby uzyskać na powierzchni kremu piękny efekt skarmelizowanego cukru, Hiszpanie go nie zapiekają, lecz używają przyrządu o nazwie ferro per cremar – jest to okrągły dysk na długiej rączce, wcześniej podgrzany nad ogniem, którym przykrywa się deser. </p><p></p><p> Dla chętnych podaję przepis podstawowy na </p><p></p><p> <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=884431" target="_blank"><strong>Creme caramel</strong></a></p><p></p><p> żrodło:&#8221;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 904204, member: 10341"] [B]Crème caramel[/B] [I]Deser ten można zaliczyć do kategorii puddingów. Delikatna kremowa babeczka pachnąca wanilią to dla wielu Hiszpanów i Francuzów wspomnienie wakacji u babci, najsłodszy smak dzieciństwa.[/I] Crème caramel przyrządzany jest z mleka lub śmietany, żółtek i cukru. Niezwykły aromat zawdzięcza wanilii albo skórce cytrynowej lub cynamonowi, choć zdarza się że jest przyprawiany także kawą, miodem, imbirem lub pomarańczami.. Bywa też, że na dnie miseczki znajdziemy poziomki, maliny lub jeżyny, a w smaku rozpoznamy wyborny likier albo whisky. Deser zapieka się w porcelitowych naczynkach i wykłada na talerz warstwą karmelu do góry, a dookoła spływa wspaniały karmelowy sos. Nazywa się go również kremem katalońskim czyli crema catalana, i jest bardzo podobny do francuskiego crème brûlée, który jest jednak nieco bardziej gęsty, przyrządzany z gęstej śmietany, wyjadany z naczynia, spod chrupiącej skorupki skarmelizowanego cukru. Hiszpanie toczą odwieczny spór z Francuzami o to, która nacja stworzyła przepis na ten słynny smakołyk. Powstał po prostu w Katalonii, która graniczy z Francją. A jak wiadomo wpływy kulturalne i kulinarne w regionach przenikają się. Legenda głosi, że w XIX wieku odwiedził Katalonię pewien francuski biskup, dla którego przygotowano słodki deser. Ten jednakże nie udał się tak jak należy – wyszedł zbyt rzadki i kucharze, nie mając już czasu na przygotowanie czegoś innego, postanowili zagęścić go poprzez podgrzanie, a na jego wierzchu utworzyli „kołderkę” karmelizowanego cukru. . Gdy gorący jeszcze krem podano biskupowi, ten sparzył sobie język i krzyknął quemal (parzy!), co po francusku brzmi właśnie brûlée! Stąd wzięła się nazwa francuskiego deseru - crème brûlée. W Katalonii crème caramel serwowany jest tradycyjnie w dniu św. Józefa, który przypada 19 marca i jest w Hiszpanii obchodzony jako Dzień Ojca. Aby uzyskać na powierzchni kremu piękny efekt skarmelizowanego cukru, Hiszpanie go nie zapiekają, lecz używają przyrządu o nazwie ferro per cremar – jest to okrągły dysk na długiej rączce, wcześniej podgrzany nad ogniem, którym przykrywa się deser. Dla chętnych podaję przepis podstawowy na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=884431"][B]Creme caramel[/B][/URL] żrodło:”Moje Gotowanie” [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom