Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 904592" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Dynia</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Jej słodycz i barwa podnoszą walory smakowe potraw. Można dodawać ją do farszów, ciast, zup i oczywiście marynować.</em></p><p></p><p> Na temat dyni wypowiada się pani Agnieszka Fedorczyk, redaktor &#8222;Mojego Gotowania&#8221;. – Wielka, twardoskóra dynia pochodzi z północnej Argentyny, z terenów u podnóża Andów. Jest narodowym warzywem Ameryki Południowej, a do Europy została sprowadzona w XVI wieku. Niemal wszystkie odmiany dyni są dostępne przez cały rok. </p><p></p><p> Wybieramy owoce czyste i bez skaz, ciężkie jak na swoją wielkość. Całą dynię można przechowywać dłużej niż przeciętą. Przeciętą owijamy cienką folią spożywczą (przezroczystą) i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 5 dni. </p><p></p><p> Dynię przygotowujemy, odcinając odpowiedni fragment i skórę oraz usuwając pestki. Pociętą w kostkę gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości wody, na parze, albo pieczemy. Utartą na pur&#232;e z dodatkiem masła, czosnku, doprawioną solą, pieprzem i posiekaną natką (albo innymi ziołami) podajemy jako dodatek do mięs. Pur&#232;e dyniowe zagęści zupę, można je dodać do sosu, ciasta na placki lub jako farsz do pierożków ravioli. Małe dynie po wydrążeniu można napełnić zupą dyniową lub pikantnym farszem ( z dodatkiem dyni lub bez). Słodycz dyniowego miąższu wzbogaca smak ciast i ciasteczek. Osobnym smakołykiem są suszone pestki z dyni, które prażone na suchej patelni dodajemy do sałatek, zup, panierowania lub chrupiemy jako przekąskę. Zimą nie sposób wyobrazić sobie domowej spiżarni, bez kilku słoików dyni marynowanej.</p><p></p><p> Polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29605" target="_blank"><strong>korzenne pikle</strong></a> z dynią i owocami oraz <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26260" target="_blank"><strong>zupę z dyni na ostro</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 904592, member: 10341"] [B]Dynia[/B] [I] [/I] [I]Jej słodycz i barwa podnoszą walory smakowe potraw. Można dodawać ją do farszów, ciast, zup i oczywiście marynować.[/I] Na temat dyni wypowiada się pani Agnieszka Fedorczyk, redaktor „Mojego Gotowania”. – Wielka, twardoskóra dynia pochodzi z północnej Argentyny, z terenów u podnóża Andów. Jest narodowym warzywem Ameryki Południowej, a do Europy została sprowadzona w XVI wieku. Niemal wszystkie odmiany dyni są dostępne przez cały rok. Wybieramy owoce czyste i bez skaz, ciężkie jak na swoją wielkość. Całą dynię można przechowywać dłużej niż przeciętą. Przeciętą owijamy cienką folią spożywczą (przezroczystą) i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Dynię przygotowujemy, odcinając odpowiedni fragment i skórę oraz usuwając pestki. Pociętą w kostkę gotujemy z dodatkiem niewielkiej ilości wody, na parze, albo pieczemy. Utartą na purèe z dodatkiem masła, czosnku, doprawioną solą, pieprzem i posiekaną natką (albo innymi ziołami) podajemy jako dodatek do mięs. Purèe dyniowe zagęści zupę, można je dodać do sosu, ciasta na placki lub jako farsz do pierożków ravioli. Małe dynie po wydrążeniu można napełnić zupą dyniową lub pikantnym farszem ( z dodatkiem dyni lub bez). Słodycz dyniowego miąższu wzbogaca smak ciast i ciasteczek. Osobnym smakołykiem są suszone pestki z dyni, które prażone na suchej patelni dodajemy do sałatek, zup, panierowania lub chrupiemy jako przekąskę. Zimą nie sposób wyobrazić sobie domowej spiżarni, bez kilku słoików dyni marynowanej. Polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29605"][B]korzenne pikle[/B][/URL] z dynią i owocami oraz [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26260"][B]zupę z dyni na ostro[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom