Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 904920" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Jabłka</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Nasz kraj jabłkami słynie. Pełne ich sady i stragany kuszą wyglądem, smakiem i aromatem. Ciągle jednak są niedoceniane. A czy na jesienną słotę wymyślił ktoś coś lepszego niż filiżanka herbaty ze smakowitą szarlotką?</em></p><p></p><p> Wielka ich popularność bierze się stąd, że rosną właściwie we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Najlepiej owocują w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do póżnej jesieni. Są dość łatwe do przechowania, nie tracą swoich właściwości smakowych i odżywczych. Jest ich ponad dziesięć tysięcy odmian. Dziś z sentymentem wspominamy słodką kosztelę, kwaskowatą antonówkę czy kruche koksy. Nic dziwnego, że po latach powraca zainteresowanie starymi odmianami jabłek i szkółkarze znów zaczęli je produkować. Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Wszyscy słyszeli o austriackim strudlu, nie wszyscy jednak wiedzą, że szarlotkę pod koniec XVIII wieku wymyślili Anglicy na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III.</p><p></p><p> </p><p><strong>Czy wiesz, że&#8230;</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Słodkie, twarde i soczyste jabłka najlepsze są na surowo. Rozgotowują się wolno, więc dodaje się je do potraw, które powinny zawierać kawałki owoców.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kwaśne, mało soczyste szybko się rozgotowują, dlatego są najlepsze na przetwory i do ciast.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najbardziej wszechstronne zastosowanie mają odmiany jabłek o pośrednich właściwościach.</li> <li data-xf-list-type="ul">Zerwane z drzewa dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu nawet przez kilka miesięcy.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> </p><p></p><p> Ja polecam wypróbowane <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29396" target="_blank"><strong>naleśniki z jabłkami</strong></a> oraz <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15549" target="_blank"><strong>moją szarlotkę</strong></a> – oczywiście &#8222;moją&#8221; tylko z nazwy, bo autorką przepisu jest zupełnie kto inny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 904920, member: 10341"] [B]Jabłka[/B] [B] [/B] [I]Nasz kraj jabłkami słynie. Pełne ich sady i stragany kuszą wyglądem, smakiem i aromatem. Ciągle jednak są niedoceniane. A czy na jesienną słotę wymyślił ktoś coś lepszego niż filiżanka herbaty ze smakowitą szarlotką?[/I] Wielka ich popularność bierze się stąd, że rosną właściwie we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Najlepiej owocują w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do póżnej jesieni. Są dość łatwe do przechowania, nie tracą swoich właściwości smakowych i odżywczych. Jest ich ponad dziesięć tysięcy odmian. Dziś z sentymentem wspominamy słodką kosztelę, kwaskowatą antonówkę czy kruche koksy. Nic dziwnego, że po latach powraca zainteresowanie starymi odmianami jabłek i szkółkarze znów zaczęli je produkować. Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Wszyscy słyszeli o austriackim strudlu, nie wszyscy jednak wiedzą, że szarlotkę pod koniec XVIII wieku wymyślili Anglicy na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. [B]Czy wiesz, że…[/B] [LIST][*]Słodkie, twarde i soczyste jabłka najlepsze są na surowo. Rozgotowują się wolno, więc dodaje się je do potraw, które powinny zawierać kawałki owoców. [*]Kwaśne, mało soczyste szybko się rozgotowują, dlatego są najlepsze na przetwory i do ciast. [*]Najbardziej wszechstronne zastosowanie mają odmiany jabłek o pośrednich właściwościach. [*]Zerwane z drzewa dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu nawet przez kilka miesięcy. [/LIST] Żródło:”Moje Gotowanie” Ja polecam wypróbowane [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29396"][B]naleśniki z jabłkami[/B][/URL] oraz [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15549"][B]moją szarlotkę[/B][/URL] – oczywiście „moją” tylko z nazwy, bo autorką przepisu jest zupełnie kto inny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Bottom