Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 906325" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Nowa Zelandia</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>&#8222;Kia ora&#8221;, czyli &#8222;witaj&#8221; w najpiękniejszym zakątku świata! Tu czekają na nas dzikie tropikalne lasy, </em><em>lodowce, plaże, otwarci i życzliwi mieszkańcy oraz wiele pyszności.</em> </p><p></p><p><em>Nowa Zelandia nazywana bywa mał</em>ą<em> Europą:</em> są tam lasy i łąki, lodowce, gejzery i fiordy, palmy, winnice i plantacje owoców, a wszystko na obszarze mniejszym od Polski. W Auckland , zwanym City of Sails (rajem dla żeglarzy), na wodzie w okolicach portu jachtowego Westhaven Marina unoszą się setki jachtów. </p><p></p><p> Nowa Zelandia zaskakuje nie tylko różnorodnością krajobrazów, ale i lokalnej kuchni: w menu króluje delikatna jagnięcina, a ponadto kraby, homary, małże i wszelkiego rodzaju ryby żyjące w Pacyfiku. Miejscowy specjał to miód manuka, pozyskiwany z drzewa herbacianego, oraz wina – od rieslinga przez chardonnay, cabernet sauvignon, merlot noir, które nigdzie nie smakuje lepiej niż tu, na krańcu świata. </p><p></p><p> </p><p><strong>Nowozelandzkie smakołyki</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pomidory prosto z drzewa. </strong>Jajowate, słodkawo-gorzkie tamarillo, owoce z czerwoną skórką i galaretowatym miąższem, nazywane są też krzewami pomidorowymi. Można je zjadać na surowo, po obraniu ze skórki lub wybierać miąższ łyżeczką. Pasują też do sałatek, serów oraz chatneyów.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pawłowa.</strong> Popularny w Nowej Zelandii deser bezowy, na zewnątrz chrupiący, a w środku miękki i kremowy, zwykle podawany z bitą śmietaną i owocami. Zrobiono go w 1926 roku według przepisu i na cześć rosyjskiej primadonny Anny Pawłowej, która odwiedziła wtedy Nową Zelandię.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Miejscowe wina i miód.</strong> Miód manuka pozyskiwany jest z krzewu o tej samej nazwie i od setek lat używany jest jako naturalny antybiotyk i środek przeciwzapalny. Nowa Zelandia słynie też z produkcji wszelkiego rodzaju win, konkurując w tej dziedzinie z Francją czy Włochami.</li> </ul><p> Żródło:&#8221;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 906325, member: 10341"] [B]Nowa Zelandia[/B] [B] [/B] [I]„Kia ora”, czyli „witaj” w najpiękniejszym zakątku świata! Tu czekają na nas dzikie tropikalne lasy, [/I][I]lodowce, plaże, otwarci i życzliwi mieszkańcy oraz wiele pyszności.[/I] [I]Nowa Zelandia nazywana bywa mał[/I]ą[I] Europą:[/I] są tam lasy i łąki, lodowce, gejzery i fiordy, palmy, winnice i plantacje owoców, a wszystko na obszarze mniejszym od Polski. W Auckland , zwanym City of Sails (rajem dla żeglarzy), na wodzie w okolicach portu jachtowego Westhaven Marina unoszą się setki jachtów. Nowa Zelandia zaskakuje nie tylko różnorodnością krajobrazów, ale i lokalnej kuchni: w menu króluje delikatna jagnięcina, a ponadto kraby, homary, małże i wszelkiego rodzaju ryby żyjące w Pacyfiku. Miejscowy specjał to miód manuka, pozyskiwany z drzewa herbacianego, oraz wina – od rieslinga przez chardonnay, cabernet sauvignon, merlot noir, które nigdzie nie smakuje lepiej niż tu, na krańcu świata. [B]Nowozelandzkie smakołyki[/B] [LIST][*][B]Pomidory prosto z drzewa. [/B]Jajowate, słodkawo-gorzkie tamarillo, owoce z czerwoną skórką i galaretowatym miąższem, nazywane są też krzewami pomidorowymi. Można je zjadać na surowo, po obraniu ze skórki lub wybierać miąższ łyżeczką. Pasują też do sałatek, serów oraz chatneyów. [*][B]Pawłowa.[/B] Popularny w Nowej Zelandii deser bezowy, na zewnątrz chrupiący, a w środku miękki i kremowy, zwykle podawany z bitą śmietaną i owocami. Zrobiono go w 1926 roku według przepisu i na cześć rosyjskiej primadonny Anny Pawłowej, która odwiedziła wtedy Nową Zelandię. [*][B]Miejscowe wina i miód.[/B] Miód manuka pozyskiwany jest z krzewu o tej samej nazwie i od setek lat używany jest jako naturalny antybiotyk i środek przeciwzapalny. Nowa Zelandia słynie też z produkcji wszelkiego rodzaju win, konkurując w tej dziedzinie z Francją czy Włochami. [/LIST] Żródło:”Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom