Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 907003" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kaczka, gęś</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli jest możliwość, zawsze warto kupować młode sztuki drobiu. Poznać to można po miękkim mostku i jasnej, prawie białej skórze. Także tłuszcz młodej kaczki lub gęsi jest bardzo jasny, a nie żółty. Gęsi młode można rozpoznać również po szarych lub czarnych łapkach, starsze sztuki mają łapki czerwone.</li> <li data-xf-list-type="ul">Drób musi być dobrze dopieczony, ze względu na zagrożenie salmonellą. Dlatego przed końcem pieczenia lub duszenia trzeba wbić w tuszkę lub jej przyrządzaną część widelec i sprawdzić, czy wypływający sok jest złocisty.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby kaczka była krucha, warto na 2 – 3 godziny przed przyrządzeniem opłukać ją wrzątkiem i pozostawić potem w temperaturze pokojowej.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kaczki i gęsi najlepsze są pieczone z nadzieniem. Pasują do nich przede wszystkim nadzienia owocowe. Tuszki przed pieczeniem trzeba uformować, związać nóżki, spiąć brzuch i skrzydła. Dusi lub smaży się piersi oraz uda.</li> <li data-xf-list-type="ul">Mięso kaczki, choć tłuste, lubi podczas pieczenia wysychać. Dlatego dobrze jest do piekarnika wstawić dodatkowo naczynie wypełnione wodą. Para wodna będzie chronić mięso przed wysuszeniem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Podczas smażenie z piersi kaczych wytapia się sporo tłuszczu. Dlatego kładzie się je na rozgrzaną, ale suchą patelnię. A wytopiony tłuszcz można zlać i zużyć.</li> <li data-xf-list-type="ul">Piersi kaczki przy smażeniu czy też pieczeniu można smarować dla pięknego koloru miodem lub śmietaną.</li> </ul><p> Żródło&#8221; dodatek Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 907003, member: 10341"] [B]Kaczka, gęś[/B] [LIST][*]Jeśli jest możliwość, zawsze warto kupować młode sztuki drobiu. Poznać to można po miękkim mostku i jasnej, prawie białej skórze. Także tłuszcz młodej kaczki lub gęsi jest bardzo jasny, a nie żółty. Gęsi młode można rozpoznać również po szarych lub czarnych łapkach, starsze sztuki mają łapki czerwone. [*]Drób musi być dobrze dopieczony, ze względu na zagrożenie salmonellą. Dlatego przed końcem pieczenia lub duszenia trzeba wbić w tuszkę lub jej przyrządzaną część widelec i sprawdzić, czy wypływający sok jest złocisty. [*]Aby kaczka była krucha, warto na 2 – 3 godziny przed przyrządzeniem opłukać ją wrzątkiem i pozostawić potem w temperaturze pokojowej. [*]Kaczki i gęsi najlepsze są pieczone z nadzieniem. Pasują do nich przede wszystkim nadzienia owocowe. Tuszki przed pieczeniem trzeba uformować, związać nóżki, spiąć brzuch i skrzydła. Dusi lub smaży się piersi oraz uda. [*]Mięso kaczki, choć tłuste, lubi podczas pieczenia wysychać. Dlatego dobrze jest do piekarnika wstawić dodatkowo naczynie wypełnione wodą. Para wodna będzie chronić mięso przed wysuszeniem. [*]Podczas smażenie z piersi kaczych wytapia się sporo tłuszczu. Dlatego kładzie się je na rozgrzaną, ale suchą patelnię. A wytopiony tłuszcz można zlać i zużyć. [*]Piersi kaczki przy smażeniu czy też pieczeniu można smarować dla pięknego koloru miodem lub śmietaną. [/LIST] Żródło” dodatek Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom